
Τα μήλα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα και για καλό λόγο. Θα έχετε ακούσει άλλωστε το διάσημο ρητό «ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα», γεγονός που φαίνεται να επιβεβαιώνεται εν μέρει και από επιστημονικές μελέτες των τελευταίων ετών, οι οποίες συνδέουν τη συστηματική κατανάλωση μήλου με την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων. Προσθέστε τα νόστιμα και υγιεινά αυτά φρούτα στην διατροφή σας.
Εδώ είναι τα 11 εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία που προσφέρουν τα μήλα
-
Τα μήλα είναι θρεπτικά
Ένα μεσαίο μήλο – με διάμετρο 7,6 εκατοστά – ισούται με 1,5 φλιτζάνια φρούτων. Συνιστάται δύο φλιτζάνια φρούτων καθημερινά σε δίαιτα 2.000 θερμίδων.
Ένα μεσαίο μήλο προσφέρει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά
- Θερμίδες: 95
- Υδατάνθρακες: 25 γραμμάρια
- Ίνες: 4 γραμμάρια
- Βιταμίνη C: 14% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (ΣΗΠ)
- Κάλιο: 6% της ΣΗΠ
- Βιταμίνη Κ: 5% της ΣΗΠ
Ενδιαφέρον ότι από τα συστατικά αυτά η βιταμίνη C δρα ως αντιοξειδωτικό που εξουδετερώνει επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες και προστατεύει τον οργανισμό. Πέραν της βιταμίνης όμως, τα μήλα προσφέρουν και άλλα αντιοξειδωτικά όπως η κερκετίνη, το καφεϊκό οξύ, και η επικατεχίνη.
Επιπλέον, ένα μεσαίο μήλο παρέχει 2–4% της ΣΗΠ για μαγγάνιο, χαλκό και τις βιταμίνες A, E, B1, B2 και B6.
Τα μήλα είναι επίσης μια πλούσια πηγή πολυφαινολών.
Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα οφέλη που προσφέρουν τα μήλα, καταναλώστε τα με την φλούδα – περιέχει το ήμισυ των ινών και πολλές από τις πολυφαινόλες.
-
Τα μήλα καταπολεμούν το άσθμα και βοηθούν στα προβλήματα αναπνοής
Τα πλούσια σε αντιοξειδωτικά μήλα μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των πνευμόνων σας από οξειδωτικές βλάβες.
Μια μεγάλη μελέτη σε περισσότερες από 68.000 γυναίκες διαπίστωσε ότι εκείνες που έτρωγαν τα περισσότερα μήλα είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο άσθματος. Η κατανάλωση περίπου 15% ενός μεγάλου μήλου την ημέρα συνδέεται με 10% χαμηλότερο κίνδυνο άσθματος.
Η φλούδα του μήλου περιέχει το φλαβονοειδές κουερσετίνη, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση της φλεγμονής. Αυτοί είναι δύο τρόποι με τους οποίους μπορεί να επηρεάσει το άσθμα και τις αλλεργικές αντιδράσεις.
Έρευνες έχουν δείξει πως πέντε περίπου μήλα την εβδομάδα (λιγότερο από ένα την ημέρα δηλαδή), βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας ενός αντιοξειδωτικού που βρίσκεται στην φλούδα τους (όπως και στις φλούδες της ντομάτας και των κρεμμυδιών). Τα οφέλη στην αναπνοή όμως δεν σταματούν εδώ. Έρευνα του 2007 έδειξε πως οι γυναίκες που καταναλώνουν μήλα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν λιγότερες πιθανότητες να κάνουν παιδιά που θα πάσχουν από άσθμα.
-
Τα μήλα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα
Μπορεί να μην είναι ισάξια των πορτοκαλιών, αλλά και πάλι, ένα μέτριο μήλο σας δίνει πάνω από 8 γρ. βιταμίνης C, ημερησίως. Αυτό είναι περίπου το 14% της ΣΗΠ που πρέπει να λαμβάνετε καθημερινά.

4. Τα μήλα μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους
Τα μήλα μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους με διάφορους τρόπους. Χορταίνουν επίσης λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ίνες.
Ένα συστατικό της φλούδας του μήλου (η οποία περιέχει την πλειοψηφία των ινών) είναι το ουρσολικό οξύ, το οποίο συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας σε μια πρόσφατη μελέτη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυξάνει την καύση θερμίδων στο καστανό λιπώδη ιστό. Ο καστανός λιπώδης ιστός «καίει» θερμίδες, ενεργοποιώντας την «καύση» του λευκού λίπους!
5. Τα μήλα κάνουν καλό στην καρδιά
Τα μήλα έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Ένας λόγος μπορεί να είναι ότι τα μήλα περιέχουν διαλυτές ίνες – το είδος που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα σας.
Περιέχουν επίσης πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικά αποτελέσματα. Πολλά από αυτά συγκεντρώνονται στη φλούδα.
Μία από αυτές τις πολυφαινόλες είναι η φλαβονοειδής επικατεχίνη, η οποία μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
-
Τα μήλα συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη
Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση μήλων με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
Η κατανάλωση ενός μήλου την ημέρα συνδέεται με 28% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με τη μη κατανάλωση μήλων. Ακόμη και η κατανάλωση λίγων μήλων την εβδομάδα είχε παρόμοιο προστατευτικό αποτέλεσμα.
Είναι πιθανό οι πολυφαινόλες στα μήλα να βοηθήσουν στην πρόληψη της βλάβης των ιστών στα βήτα κύτταρα στο πάγκρεας σας. Τα βήτα κύτταρα παράγουν ινσουλίνη στο σώμα σας και συχνά παρουσιάζουν βλάβη σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.
-
Τα μήλα προωθούν τα καλά βακτήρια του εντέρου
Τα μήλα περιέχουν πηκτίνη, έναν τύπο ινών που δρα ως πρεβιοτικό. Αυτό σημαίνει ότι τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια στο έντερο σας.
Το λεπτό έντερο δεν απορροφά φυτικές ίνες κατά την πέψη. Αντ ‘αυτού, πηγαίνει στο παχύ έντερο, όπου μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη καλών βακτηρίων.
Νέα έρευνα δείχνει ότι αυτός μπορεί να είναι ο λόγος πίσω από μερικές από τις προστατευτικές επιδράσεις των μήλων κατά της παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου 2 και των καρδιακών παθήσεων.
-
Τα μήλα βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου
Μελέτες έδειξαν μια σχέση μεταξύ των φυτικών ενώσεων στα μήλα και του χαμηλότερου κινδύνου καρκίνου. Επιπλέον, μια μελέτη σε γυναίκες ανέφερε ότι η κατανάλωση μήλων συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από καρκίνο.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματά τους μπορεί να είναι υπεύθυνα για τις πιθανές προληπτικές επιδράσεις του καρκίνου.
-
Τα μήλα συμβάλουν στην καλή υγεία των οστών
Η κατανάλωση φρούτων συνδέεται με την υψηλότερη πυκνότητα των οστών, η οποία αποτελεί δείκτη της υγείας των οστών.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις στα φρούτα μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση της πυκνότητας και της δύναμης των οστών.
Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα μήλα, συγκεκριμένα, μπορούν να επηρεάσουν θετικά την υγεία των οστών.
Σε μια μελέτη, οι γυναίκες έτρωγαν ένα γεύμα που περιλάμβανε φρέσκα μήλα, αποφλοιωμένα μήλα, κομπόστα μήλου ή καθόλου προϊόντα μήλου. Όσοι έτρωγαν μήλα έχασαν λιγότερο ασβέστιο από το σώμα τους είχαν αυξημένη οστική πυκνότητα και χαμηλότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης
-
Τα μήλα προστατεύουν από τραυματισμό στο στομάχι από παυσίπονα.
Η κατηγορία των παυσίπονων γνωστών ως μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) μπορεί να βλάψει την επένδυση του στομάχου σας.
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το λυοφιλιωμένο εκχύλισμα μήλου βοήθησε στην προστασία των στομαχικών κυττάρων από τραυματισμό λόγω ΜΣΑΦ. Δύο φυτικές ενώσεις στα μήλα – το χλωρογόνο οξύ και η κατεχίνη – πιστεύεται ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμες .
-
Τα μήλα κάνουν καλό στον εγκέφαλό
Τα μήλα έχουν συνδεθεί με αύξηση στην παραγωγή ακετυλοχολίνης, η οποία επικοινωνεί μεταξύ των νευρικών κυττάρων και έτσι μπορεί να βοηθήσουν τη μνήμη και να μειώσουν τις πιθανότητές για ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με μελέτες, ο χυμός μήλου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μείωσης των νευροδιαβιβαστών που εμπλέκονται στη μνήμη.
Τούτου λεχθέντος, ολόκληρα μήλα περιέχουν τις ίδιες ενώσεις με το χυμό μήλου – και είναι πάντα μια πιο υγιεινή επιλογή να τρώτε ολόκληρα τα φρούτα σας.
Προσοχή: πάρα πολλά μήλα την ημέρα μπορεί να προκαλέσουν αέρια, φούσκωμα, διάταση και πόνο στο στομάχι. Παν μέτρον άριστον λοιπόν.
