Vegan Μελομακάρονα με ξύσμα μανταρινιού, κανέλα και τζίντζερ

vegan μελομακάρονα βίγκαν συνταγή με τζίντζερ

Vegan Μελομακάρονα με ξύσμα μανταρινιού, κανέλα και τζίντζερ

H κανέλα και το γαρίφαλο, χαρίζουν στα μελομακάρονα υπέροχο και πολύ γιορτινό άρωμα. Βέβαια, δεν γινόταν να μην πειραματιστούμε με τα μελομακάρονα προσθέτοντας κι άλλα αρωματικά, όπως ξύσμα μανταρινιού και τζίντζερ.

Χρόνος προετοιμασίας – αναμονής: 50 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 25 λεπτά

Συνολικός χρόνος: 75΄

Μερίδες: 40 vegan μελομακάρονα

ΥΛΙΚΑ

Για το σιρόπι:

  • 250 ml Νερό
  • 400 γρ. Μαύρη Ζάχαρη
  • 75 γρ. Σιρόπι Σφενδάμου ή Αγαύης
  • 2 στικ Κανέλας
  • 2 Γαρίφαλα ή Mοσχοκάρφια
  • ½ Πορτοκάλι

Για τα vegan Μελομακάρονα:

  • 200 ml χυμό Πορτοκαλιού
  • 200 ml Σπορέλαιο
  • 100 ml Ελαιόλαδο
  • 25 γρ. Ζάχαρη Άχνη
  • ½  κ.γ. Γαρίφαλο, σκόνη
  • 2 κ.γ. Κανέλα, σκόνη
  • ¼ κ.γ. Τζίντζερ, σκόνη
  • ½ κ.γ. Baking Powder
  • 4 Μανταρίνια ή 1 ½ Πορτοκάλι, ξύσμα
  • 45 ml Μπράντι ή Γκραν Μαρνιέ (προαιρετικό)
  • 500 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. Σιμιγδάλι, ψιλό

Για το σερβίρισμα:

  • Σιρόπι Σφενδάμου ή Αγαύης
  • Τριμμένοι Ξηροί Καρποί (καρύδια, φιστίκια Αιγίνης, αμύγδαλα, κλπ)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το σιρόπι:

  • Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, να βράσουν.
  • Μόλις το σιρόπι πάρει μία βράση αποσύρουμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Για τα vegan μελομακάρονα:

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Χτυπάμε στο μίξερ το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και μετά προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το αλεύρι και το σιμιγδάλι, και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
  • Όταν ρίξουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι πολύ απαλά με τα χέρια, για πολύ λίγο (το πολύ για 10 δευτερόλεπτα για να μην κόψει το μείγμα) ίσα ίσα να ομογενοποιηθεί το μείγμα .
  • Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν πλάσουμε τα μελομακάρονα.
  • Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα. Απλώνουμε τα μελομακάρονα σε ταψί λαδωμένο ή στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τα ψήνουμε στο φούρνο, στους 180 C για περίπου 25 λεπτά μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.
  • Μόλις είναι έτοιμα, βουτάμε σε δόσεις τα μελομακάρονα στην κατσαρόλα με το σιρόπι, τα αναποδογυρίζουμε προσεκτικά για να σιροπιαστούν και από την άλλη πλευρά και ύστερα τα τοποθετούμε στην άκρη και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα.
  • Μεταφέρουμε τα μελομακάρονα σε πιατέλα σερβιρίσματος, τα πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα καρύδια και τα περιχύνουμε με όσο σιρόπι έχει περισσέψει. Αφού κρυώσουν εντελώς, είναι έτοιμα για σερβίρισμα.

Σημειώσεις

  • Δεν έχει μεγάλη σημασία το σχήμα των μελομακάρονων, μιας και μπορούμε να καταφύγουμε στο κλασικό στενόμακρο σχήμα που πλάθεται με τα χέρια ή να κόψουμε τα μελομακάρονα σε διάφορα σχήματα όπως αστεράκια, χρησιμοποιώντας κουπ πατ.
  • Μπορούμε αν θέλουμε να τα γεμίσουμε με ξηρούς καρπούς. Επίσης, για να μοιάζουν ακόμη πιο παραδοσιακά μπορούμε  αφού τα πλάσουμε να “διακοσμήσουμε” την επιφάνεια τους με πιρούνι ή να τα πατήσουμε πάνω σε ένα τρίφτη.
  • Αν πάλι θέλουμε τα μελομακάρονα μας με επικάλυψη σοκολάτας, αφού σιροπιάσουμε τα μελομακάρονα, τα αφήνουμε σε σχάρα να στραγγίζουν από το πολύ σιρόπι και στη συνέχεια λιώνουμε vegan σοκολάτα κουβερτούρα σε μπεν μαρί και τα βουτάμε μέσα ένα-ένα ή περιχύνουμε με τη σοκολάτα την επιφάνειά τους.

Καλές γιορτές σε όλους !

Περισσότερες Vegan Συνταγές

Κρεμώδης vegan σούπα Πατάτα – Πράσο
Vegan Κουραμπιέδες με μαστίχα Χίου και τριμμένη καρύδα

διαβάστε επίσης στο VeganWorld.gr

error: Content is protected !!