Vegan Pizza με ζύμη κρούστα από κουνουπίδι

Vegan Pizza με βάση ζύμη κουνουπίδι βίγκαν συνταγή

Βίγκαν Πίτσα με ζύμη κρούστα από κουνουπίδι

Μία απλή και εύκολη vegan πίτσα με κρούστα από κουνουπίδι, που απαιτεί 9 βασικά συστατικά. Το τελικό προϊόν είναι τραγανό στο εξωτερικό, τρυφερό στο εσωτερικό και ιδανικό για την αντικατάσταση της παραδοσιακής κρούστας!

Vegan Συνταγή, Χωρίς Γλουτένη

Χρόνος Προετοιμασίας 25 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος 65 λεπτά

Μερίδες 4

ΥΛΙΚΑ

Για την ζύμη κρούστα από κουνουπίδι

  • 1 μεσαίο-μεγάλο Κουνουπίδι, τριμμένο (αποδίδει 6 φλιτζάνια “ρύζι κουνουπιδιού”)
  • 1 ½  Αυγό Λιναρόσπορου (1 1/2 κ/ς. τριμμένο λιναρόσπορο + 4 κουταλιές της σούπας νερό)
  • ¼  κ.γ. Θαλασσινό Αλάτι
  • 3 κ.σ. Vegan παρμεζάνα (ή θρεπτική μαγιά)
  • 1 κ.γ. Ρίγανη
  • 1 κ.γ. Βασιλικό
  • 3 σκελίδες Σκόρδο (λιωμένες ή σε σκόνη)
  • Άμυλο Αραβοσίτου (ή αραρούτι) – 1 κ.σ.
  • Σιμιγδάλι Καλαμποκιού (ή αλεύρι χωρίς γλουτένη) – 1 κ.σ.

Για την γέμιση (προαιρετικά)

  • Πουρέ Ντομάτας (ή έτοιμη σάλτσα πίτσας)
  • Vegan Pesto
  • Σοταρισμένα ή φρέσκα λαχανικά (π.χ. πιπεριά, κρεμμύδι, μανιτάρι)
  • Φρέσκος βασιλικός
  • Νιφάδες κόκκινου πιπεριού
  • Ελιές
  • Χούμους
  • Vegan Τυρί παρμεζάνας
Vegan Πίτσα με βάση ζύμη κουνουπίδι - βίγκαν πίτσα φαγητό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προετοιμασία ζύμη κρούστα από κουνουπίδι

  • Προθερμάνουμε το φούρνο στους 190 C.
  • Χρησιμοποιούμε έναν απλό τρίφτη  για να φτιάξουμε το ρύζι κουνουπιδιού.
  • Βράζουμε νερό σε ένα μεγάλο σκεύος και προσθέτουμε το ρύζι κουνουπιδιού. Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά για να μαλακώσει. Στη συνέχεια, στραγγίζουμε καλά σε ένα σουρωτήρι με λεπτό πλέγμα και το αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά.
  • Ενώ αυτό συμβαίνει, είναι η κατάλληλη στιγμή να προετοιμάσουμε τη σάλτσα πίτσας ή να σοτάρουμε τυχόν πιο ανθεκτικά λαχανικά (όπως κρεμμύδι και πιπεριά). Διαφορετικά, απαιτούν πολύ χρόνο στο φούρνο για να ροδίσουν μόλις ψηθεί η κρούστα.
  • Μεταφέρουμε το τριμμένο κουνουπίδι σε μια καθαρή πετσέτα πιάτων και πιέζοντας το μαλακά αφαιρούμε όσο το δυνατόν περισσότερο από το περίσσιο υγρό. *Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, οπότε μην το παραλείψετε.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης, ετοιμάζουμε το αυγό λιναρόσπορου και το αφήνουμε  να ξεκουραστεί για 5 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το τριμμένο κουνουπίδι, θαλασσινό αλάτι, vegan τυρί παρμεζάνας, ρίγανη, βασιλικό, σκόρδο και άμυλο αραβοσίτου.
  • Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ανάμειξης ή με τα χέρια μας για να συνδυαστούν καλά μεταξύ τους τα υλικά. Πρέπει να σχηματιστεί μια χαλαρή «ζύμη». Γευόμαστε και προσαρμόζουμε τη γεύση ανάλογα με τις ανάγκες μας, προσθέτοντας περισσότερη vegan παρμεζάνα ή θρεπτική μαγιά, αλάτι για αλμυρότητα ή βότανα / σκόρδο για πιο έντονη γεύση.

Ψήσιμο ζύμη κρούστα από κουνουπίδι

  • Ετοιμάζουμε ένα στρογγυλό ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  • Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι αραβοσίτου ή αλεύρι χωρίς γλουτένη για να αποτρέψουμε την προσκόλληση της πίτσας κατά τον τεμαχισμό.
  • Στη συνέχεια, χρησιμοποιούμε τα χέρια μας για να απλώσουμε προσεκτικά τη ζύμη σε ένα λεπτό στρώμα με ελαφρώς παχύτερη εξωτερική περίμετρο.
  • Ψήνουμε την κρούστα για 45 λεπτά. Στη συνέχεια την αφαιρούμε από το φούρνο και αναποδογυρίζουμε προσεκτικά την κρούστα. *Αυτό μπορείτε να το κάνετε εύκολα, ξεκολλώντας πρώτα τη ζύμη από το φύλλο ψησίματος και τοποθετώντας ένα άλλο φύλλο ψησίματος από πάνω. Στη συνέχεια, πιάστε τα δύο φύλλα και γυρίστε απαλά. Τοποθετούμε ξανά τη ζύμη στο ταψί.
  • Επιστρέφουμε την ζύμη στο φούρνο και ψήνουμε για 10-12 λεπτά ακόμη μέχρι οι άκρες να ροδίσουν και το κέντρο να είναι σταθερό στην υφή.

Για την γέμιση

  • Την αφαιρούμε από το φούρνο και γαρνίρουμε το επάνω μέρος με τα επιθυμητή γέμιση (μαγειρεμένα ή φρέσκα υλικά). *Προτείνουμε να μην βάλετε πολλή σάλτσα καθώς μπορεί να μουσκέψει την κρούστα, εάν υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα. Ψήνουμε για άλλα 10 περίπου λεπτά. Προσοχή τις άκρες της κρούστας, που μπορεί να παραψηθούν.
  • Απολαμβάνουμε την πίτσα ζεστή με πρόσθετες γαρνιτούρες, όπως φρέσκο βασιλικό, νιφάδες κόκκινου πιπεριού ή vegan παρμεζάνα.

Περισσότερες Vegan Συνταγές

Πεπόνι Spritzer με κεράσια
Νέα Έρευνα PETA ASIA: προϊόντα καρύδας και η καταναγκαστική εργασία μαϊμούδων

διαβάστε επίσης στο VeganWorld.gr

error: Content is protected !!