
Vegan Τσουρέκι με Μαστίχα και Πορτοκάλι
vegan συνταγή
Αυτό το Vegan Τσουρέκι με Μαστίχα και Πορτοκάλι είναι ένα τέλειο γλυκό πρωινό, επιδόρπιο ή σνακ – ειδικά το Πάσχα!
(χορτοφαγική, vegan, νηστίσιμη)
Χρόνος Προετοιμασίας – Αναμονής: 2 ώρες – Χρόνος Ψησίματος: 35 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 2 ώρες και 35′ – Μερίδες: 6
ΥΛΙΚΑ
Για τον Εκκινητή Μαγιάς:
- 7 g Μαγιά
- 1 κ.γ. Ζάχαρη
- 1 κ.σ. Σκληρό Αλεύρι
- 70 ml Γάλα Αμυγδάλου
Για το Vegan Τσουρέκι:
- 350γρ Αλεύρι ψωμιού
- 1/4 κ.γ. Μαστίχα, σε σκόνη
- 1/4 Κάρδαμο, σε σκόνη
- Ξύσμα Πορτοκαλιού
- Ξύσμα Λεμονιού
- 60g Ζάχαρη Άχνη
- 100 γρ. Χυμό Πορτοκαλιού
- 60 γρ. λιωμένο Βίγκαν Βούτυρο ή μαργαρίνη
- 1 πρέζα Αλάτι
- 1 κ.γ. Εκχύλισμα Βανίλιας
Για το Γλάσο:
- 1 κ.γ. Νερό
- 1 κ.γ. vegan Μαρμελάδα Πορτοκάλι
- 20 γρ. Χοντροκομμένο Φιστίκι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τον Εκκινητή Μαγιάς:
- Ανακατεύουμε σε ένα μικρό μπολ τη μαγιά, τη ζάχαρη, το σκληρό αλεύρι και το γάλα αμυγδάλου. Το αφήνουμε να φουσκώσει για 5-15 λεπτά.
Για το Vegan Τσουρέκι:
- Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε τον ενεργοποιημένο εκκινητή μαγιάς, το αλεύρι, τη μαστίχα, το κάρδαμο, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού.
- Σε ένα μικρό μπολ, διαλύουμε στο χυμό πορτοκαλιού το εκχύλισμα ζάχαρης, αλατιού και βανίλιας.
- Προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι και το λιωμένο βούτυρο στο μείγμα αλευριού.
- Το ζυμώνουμε για 5-10 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική μπάλα. Καλύπτουμε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε στην άκρη μέχρι η ζύμη να αυξηθεί σε διπλάσιο μέγεθος.
- Το ζυμώνουμε ξανά και κόβουμε τη ζύμη σε 3 ίσα κομμάτια. Τα πλάθουμε σε 3 μακριές λωρίδες, περίπου 20 cm. Κολλάμε τις άκρες τους μαζί και τα πλέκουμε σαν «πλεξούδα». Ενώνουμε μαζί και το τέλος της μεγάλης πλεξούδας.
- Ετοιμάζουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τοποθετούμε το vegan τσουρέκι. Το αφήνουμε να φουσκώσει ξανά για 20 λεπτά.
Για το Γλάσο και Ψήσιμο:
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC.
- Ανακατεύουμε το νερό με τη vegan μαρμελάδα και αλείφουμε το τσουρέκι με το γλάσο. Πασπαλίζουμε με τα κομμάτια φυστικιού.
- Ψήνουμε για 35 λεπτά στους 180ºC.
- Το αφήνουμε να κρυώσει όταν είναι έτοιμο και μετά το κόβουμε και σερβίρουμε.