
Vegan Πίτα του βοσκού
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά – Χρόνος Μαγειρέματος: 45 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 65΄ – Μερίδες: 5-6
ΥΛΙΚΑ
Για την γέμιση της vegan πίτας του Βοσκού:
- ¼ φλιτζάνι Ελαιόλαδο
- 1 ½ φλιτζάνια Πράσα, σε κύβους
- 2 σκελίδες Σκόρδο, πολτοποιημένο
- 1 φλιτζάνι Μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
- 1 φλιτζάνι φρέσκα ή κατεψυγμένα Καρότα, σε κύβους
- ¾ φλιτζάνι φρέσκα ή κατεψυγμένα Μπιζέλια
- 1 φλιτζάνι μαγειρεμένες Φακές (μαγειρεμένες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας)
- 1 φλιτζάνι μαγειρεμένο Κινόα (μαγειρεμένο σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου)
- 1 ½ φλιτζάνι Ζωμό Λαχανικών
- ¼ φλιτζάνι Μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 ¼ κ.γ. Θαλασσινό Αλάτι
- ½ κ.γ. Μαύρο Πιπέρι
- ½ κ.γ. Πάπρικα
- 2 κ.σ. Φυτικό Λάδι
- 2 κ.σ. Αλεύρι χωρίς γλουτένη
Για τον πουρέ πατάτας:
- 4-5 φλιτζάνια Πατάτες, σε κύβους
- ¼ φλιτζάνι βίγκαν Βούτυρο
- ⅓ φλιτζάνι Ζωμό Λαχανικών (ή φυτικό γάλα)
- 1 κ.γ. Θαλασσινό Αλάτι
- 1 κ.γ. Μοσχοκάρυδο, σκόνη
- Ψητό Σκόρδο (παρακάτω οι οδηγίες)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 C.
- Για να ψήσουμε το σκόρδο, κόβουμε το πάνω μέρος ολόκληρης της κεφαλής του σκόρδου, ώστε να εκτίθενται οι σκελίδες. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και αλάτι, τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 20 λεπτά, έως ότου μαλακώσει και μπορούμε να το τρυπήσουμε με πιρούνι.
- Εν τω μεταξύ, ξεφλουδίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε κύβους και τις βράζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν – περίπου 10 λεπτά. Όταν βράσουν, τις στραγγίζουμε και αφήνουμε στην άκρη. *Τις φλούδες μπορούμε να τις κρατήσουμε για κάποιο άλλο γεύμα.
- Σε ξεχωριστές κατσαρόλες, μαγειρεύουμε τις φακές και την κινόα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σοτάρουμε τα πράσα σε ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε τις 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες και μαγειρεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε μανιτάρια, καρότα και μπιζέλια και σοτάρουμε περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τις μαγειρεμένες φακές, κινόα, 1 ¼ φλιτζάνι ζωμό λαχανικών, μαϊντανό, θαλασσινό αλάτι, μαύρο πιπέρι και πάπρικα.
- Σε ένα μπολ, χτυπάμε μαζί λάδι, αλεύρι χωρίς γλουτένη και ¼ φλιτζάνι ζωμό λαχανικών μέχρι να μην σχηματίζονται σβόλοι αλευριού. Στη συνέχεια το ρίχνουμε στο μείγμα λαχανικών / φακών / κινόα. Αφήνουμε να σιγοβράσει και να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος του ζωμού, αλλά αν αρχίσει να στεγνώνει εντελώς, προσθέτουμε περισσότερο ζωμό.
- Μόλις ψηθεί το σκόρδο, το προσθέτουμε στις πατάτες και τα αλέθουμε μαζί σε πουρέ. Προσθέτουμε vegan βούτυρο, ζωμό λαχανικών (ή φυτικό γάλα), μοσχοκάρυδο, θαλασσινό αλάτι και ανακατεύουμε καλά για να τα συνδυάσουμε. Δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε την γεύση αν χρειαστεί.
- Συναρμολογούμε τη πίτα μας σε ένα μεγάλο ταψί ή σε μίνι ατομικές φόρμες. Προσθέτουμε ένα ομοιόμορφο στρώμα μείγματος λαχανικών / φακών-κινόα και έπειτα ένα στρώμα πουρέ πατάτας. Πασπαλίζουμε με πάπρικα και ψήνουμε στους 200 C για 25 λεπτά, ή έως ότου ο πουρές πατάτας αρχίσει να ροδίζει.
Απολαμβάνουμε!