
Vegan Κεφτεδάκια Φακής σε Σάλτσα Κάρυ Καρύδας
Vegan Κεφτεδάκια Φακής σε Σάλτσα Κάρυ Καρύδας – ένα νόστιμο υγιεινό γεύμα εμποτισμένο με αρωματικά ινδικά μπαχαρικά. Vegan και χωρίς γλουτένη! Οι φακοκεφτέδες ψήνονται, αντί να τηγανίζονται – έτσι παραμένουν σχετικά χαμηλοί σε λιπαρά. Σερβίρεται με ρύζι ή σαλάτα. Αυτό το vegan γεύμα είναι πλούσιο, υγιεινό και νόστιμο.
vegan συνταγή
(χωρίς γαλακτοκομικά, χωρίς αυγά, χωρίς σόγια, vegan, χορτοφαγική, νηστίσιμη)
Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά – Χρόνος Μαγειρέματος: 60 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα 30′ – Μερίδες: 4-6
ΥΛΙΚΑ
Για τα Vegan Κεφτεδάκια Φακής
- 1 φλιτζάνι Φακές Beluga (αμαγείρευτες) – μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και καφέ ή πράσινες
- 1 κ.γ. Μαραθόσπορο
- ½ φλιτζάνι Κινόα (αμαγείρευτη)
- 1 κ.γ. Θαλασσινό Αλάτι
- 1 κ.γ. Σκόρδο, σκόνη
- ⅓ φλιτζάνι Κόλιαντρο, ψιλοκομμένο
- 170γρ. σφιχτό Τόφου, πιεσμένο προς τα κάτω (για να απελευθερωθεί νερό) και στεγνώσει – αυτό λειτουργεί ως συνδετικό (μην χρησιμοποιείτε μαλακό τόφου)
- 1 κ.σ. Ελαιόλαδο
Για την Σάλτσα Κάρυ Καρύδας
- 4 σκελίδες Σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 κ.σ. φρέσκο Τζίντζερ, τριμμένο
- 1 κ.γ. φρέσκο Κουρκουμά, τριμμένο (ή ½ κουταλάκι του γλυκού σκόνη κουρκουμά)
- 1 – 2 κ.σ. Ελαιόλαδο
- 1 μεγάλη Ντομάτα, κομμένη σε κύβους, με χυμούς
- 1 κ.σ. αποξηραμένα φύλλα Τριγωνέλλας
- 400γρ. Γάλα Καρύδας (πλήρες)
- 1 κ.σ. χυμό Λάιμ
- 1 κ.γ. Καστανή Ζάχαρη
- ½ κ.γ. Θαλασσινό Αλάτι, περισσότερο για γεύση
- ¼ κ.γ. Καγιέν, περισσότερο για γεύση
- Φρεσκοτριμμένο Μαύρο Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε δυνατή φωτιά, βάζουμε τις φακές και τους μαραθόσπορους να βράσουν σε μια μικρή κατσαρόλα με 3 φλιτζάνια νερό. Σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 25 λεπτά. Στραγγίζουμε καλά.
Σε δυνατή φωτιά βάζουμε την κινόα να βράσει σε μια μικρή κατσαρόλα με 1 φλιτζάνι νερό. Σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σιγοβράζουμε για 15 λεπτά, σβήνουμε τη φωτιά, αφήνουμε σκεπασμένο.
Για την Σάλτσα Κάρυ Καρύδας
Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το σκόρδο και το τζίντζερ, μέχρι να ροδίσουν. Ανακατεύουμε συχνά για να μην καεί. Προσθέτουμε τον κουρκουμά (ρίζα, ή αλεσμένο) και σοτάρουμε 1 λεπτό ακόμα. Προσθέτουμε κομμένη ντομάτα, σοτάρουμε μέχρι να εξατμιστούν οι περισσότεροι χυμοί για περίπου 5-8 λεπτά. Ανακατεύουμε με γάλα καρύδας, φύλλα τριγωνέλλας, λάιμ, καστανή ζάχαρη, αλάτι, καγιέν και πιπέρι. Δοκιμάζουμε για αλάτι. Αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να έχει μια σχετικά πηχτή σύσταση. Σβήνουμε τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να σερβίρουμε.
Για τους Vegan Κεφτέδες Φακής
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 °C. Σε έναν πολυκόφτη, τοποθετούμε τη μαγειρεμένη κινόα, και τις μισές φακές, και χτυπάμε μέχρι να γίνει χοντρή «άμμος». Τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε στο μπολ τις υπόλοιπες φακές, το αλάτι, το ψιλοκομμένο σκόρδο, τον ψιλοκομμένο κόλιαντρο και ανακατεύουμε καλά.
Στον ίδιο μίξερ προσθέτουμε το τόφου (καθαρισμένο, στραγγισμένο) και 1 κ.σ. ελαιόλαδο. (Το τόφου θα δέσει το μείγμα και το λάδι θα εμποδίσει τα κεφτεδάκια φακής να στεγνώσουν.) Χτυπάμε το τόφου και το λάδι μέχρι να γίνει λεία πάστα, ξύνοντας τις πλευρές όσο χρειάζεται. Το ρίχνουμε στο μείγμα με τις φακές και το ανακατεύουμε καλά.
Ετοιμάζουμε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Με τα χέρια μας πλάθουμε το μείγμα φακής για λίγο, ώστε να ανακατευτεί καλά και να κατανεμηθούν ομοιόμορφα το αλάτι και τα μπαχαρικά. Με βρεγμένα χέρια σχηματίζουμε μικρές μπάλες σε μέγεθος πινγκ πονγκ. Τα τοποθετούμε σε ταψί και τα βάζουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20-25 λεπτά.
Ζεσταίνουμε τη σάλτσα (αν χρειάζεται) και τοποθετούμε στη σάλτσα τα vegan κεφτεδάκια φακής και πασπαλίζουμε με κόλιαντρο. Σερβίρουμε αμέσως.
Απολαμβάνουμε!!!