
Χρωματιστά Vegan Dumplings με σάλτσα Σουσαμιού
vegan συνταγή
Αυτά τα ευφάνταστα Χρωματιστά Vegan Dumplings με σάλτσα Σουσαμιού θα εντυπωσιάσουν όποιον τα δοκιμάσει. Γεμιστά με μαύρα φασόλια, τόφου και σπανάκι. Σερβίρονται με αλμυρή-γλυκιά σάλτσα σουσάμι. Ένα υγιεινό vegan φαγητό γεμάτο με umami !
(χωρίς γαλακτοκομικά, χωρίς αυγά, χωρίς ζάχαρη, χωρίς σόγια, vegan, χορτοφαγική, νηστίσιμη)
Χρόνος Προετοιμασίας: 25 λεπτά – Χρόνος Μαγειρέματος: 30 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 55′ – Μερίδες: 15 Dumplings
ΥΛΙΚΑ
Για την ζύμη Vegan Dumplings
- ⅓ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 και ½ κουταλιά της σούπας νερό (ή αντικαταστήστε με χυμό λαχανικών για χρώμα, δείτε τις σημειώσεις)
Γέμιση για τα Vegan Dumplings (αρκετή για περίπου 15 Dumplings)
- 2 κ.σ. καβουρδισμένο Σησαμέλαιο
- 1 Κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
- 2 σκελίδες Σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κ.γ. τριμμένο Τζίντζερ
- 4 αποξηραμένα Μανιτάρια shiitake, ενυδατωμένα και κομμένα σε κύβους
- 2 φλιτζάνια Σπανάκι ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνι μαγειρεμένα Μαύρα Φασόλια (ή φασόλια adzuki)
- 120 γρ. σκληρό Τόφου, κομμένο σε κύβους
- 1 ½ κ.σ. σάλτσα Σόγιας
- 1 κ.γ. σιρόπι Σφενδάμου
- ¼ κ.γ. Κουρκουμά
- ¼ κ.γ. Sriracha
- Προαιρετικά: ¼ κουταλάκι του γλυκού 5-Μπαχαρικά
Σάλτσα Σουσαμιού
- 2 κ.σ. Σάλτσα Σόγιας
- 1 κ.σ. Σησαμέλαιο
- 1 κ.σ. Ξύδι από λευκό ρύζι
- 1 κ.σ. Σιρόπι Σφενδάμου
- 2 κ.σ. Νερό
- 1 σκελίδα Σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 κουταλάκι Σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τα Vegan Dumplings
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μικρό μπολ, ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό (ή τον χυμό λαχανικών) και ζυμώνουμε μέχρι το μείγμα να γίνει μια απαλή ζύμη. Αν η ζύμη φαίνεται πολύ στεγνή, προσθέτουμε 1 κουταλάκι του γλυκού νερό τη φορά. Δεν θέλουμε όμως να κολλάει η ζύμη. Ζυμώνουμε για 2 λεπτά και τυλίγουμε την μπάλα ζύμης σε πλαστική μεμβράνη. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 25-30 λεπτά. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Για την γέμιση των Vegan Dumplings
Ζεσταίνουμε το σησαμέλαιο σε μέτρια φωτιά σε ένα μεγάλο τηγάνι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ και μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσουν, περίπου 5 λεπτά.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια και το σπανάκι ψιλοκομμένο και μαγειρεύουμε για άλλα 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το σπανάκι. Ανακατεύουμε τα μαύρα φασόλια, το τόφου σε κύβους, τη σάλτσα σόγιας, το σιρόπι σφενδάμου, τον κουρκουμά, τη σριράτσα και 5-μπαχαρικά αν χρησιμοποιήσουμε. Μαγειρεύουμε για 5-7 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε τα καρυκεύματα αν χρειάζεται, προσθέτοντας περισσότερη σάλτσα σόγιας για αλμύρα, sriracha για πικάντικο ή/και 5-μπαχαρικά για περισσότερη γεύση.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ και αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά.
Χωρίζουμε τη ζύμη των dumplings σε 2 μπάλες. Ανοίγουμε κάθε μπάλα σε ένα στρογγυλό και λεπτό όσο μπορούμε (πάχους περίπου 1 mm).
Μπορούμε να απλώσουμε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας για να βεβαιωθούμε ότι δεν κολλάει. Μπορούμε επίσης να πασπαλίσουμε με άμυλο καλαμποκιού. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: η ζύμη πρέπει να απλωθεί πολύ λεπτή, επιμένουμε σε αυτό γιατί διαφορετικά, τα Vegan Dumplings θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να ψηθούν και μπορεί να μην γίνουν σωστά
Πιέζουμε ελαφρά τις άκρες με τα δάχτυλά μας για να γίνει πιο λεπτό από το κέντρο.
Τοποθετούμε μια κουταλιά της σούπας γέμιση στο κέντρο ενός περιτυλίγματος. Βρέχουμε το δάχτυλό μας και περνάμε λίγο νερό (όχι πολύ) γύρω από τις άκρες του περιτυλίγματος. Διπλώνουμε το περιτύλιγμα για να σχηματιστεί ένα σχήμα που μοιάζει με πουγκί, εναλλακτικά μπορούμε να το πλάσουμε σε μισό φεγγάρι αν προτιμάμε. Φροντίζουμε να πιέσουμε με τα δάχτυλά μας να σφραγιστεί το dumpling. Αφήνουμε στην άκρη και σκεπάζουμε με μια υγρή πετσέτα κουζίνας ενώ ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα
Ζεσταίνουμε δύο κουταλιές της σούπας λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τα Vegan Dumplings για 20-30 δευτερόλεπτα ή μέχρι να ροδίσει ο πάτος. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε ½ φλιτζάνι νερό. Σκεπάζουμε αμέσως με ένα καπάκι και αφήνουμε να «αχνίσουν» μέχρι να μαλακώσουν τα ζυμαρικά και να μην μείνει νερό, περίπου 10 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως με τη σάλτσα του σουσαμιού.
Σάλτσα Σουσαμιού
Προσθέτουμε όλα τα υλικά σε ένα μικρό μπολ και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε τα καρυκεύματα αν χρειάζεται, αν βρούμε τη σάλτσα πολύ αλμυρή προσθέτουμε περισσότερο νερό, αν προτιμάμε πιο γλυκιά σάλτσα προσθέτουμε περισσότερο σιρόπι σφενδάμου.
*Σημειώσεις
Για να χρωματίσουμε τη ζύμη:
- Για κίτρινη ζύμη: αντικαθιστούμε το νερό με χυμό καρότου.
- Για κόκκινη ζύμη: αντικαθιστούμε το νερό με χυμό παντζαριού.
- Για σκούρα γκρίζα ζύμη: προσθέτουμε ¼ κουταλάκι του γλυκού ενεργό άνθρακα.
- Για πορτοκαλί ζύμη: προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας.
- Για μωβ ζύμη: αντικαθιστούμε το νερό με μοβ χυμό λάχανου.
- Για μια ανοιχτόπράσινη ζύμη: αντικαθιστούμε το νερό με χυμό σπανάκι.
Για να φτιάξουμε χυμούς λαχανικών: μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν αποχυμωτή, ή ένα μπλέντερ και στη συνέχεια να στραγγίσουμε τον πολτό.