
Τηγανητό Ρύζι Λαχανικών με τόφου
Μια εύκολη και γρήγορη vegan συνταγή που μπορείτε εύκολα να προσαρμόσετε στα δικά σας διαθέσιμα υλικά. Αντί για τόφου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια άλλη φυτική πρωτεΐνη (π.χ. μανιτάρια, seitan, κλπ).
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 20 λεπτά
Μερίδες: 6
ΥΛΙΚΑ
Tofu και Μαρινάδα
- 300 γρ. Tofu
- 2 κ.σ. Σόγια (ή αμινο καρύδας για χωρίς γλουτένη)
- 2 κ.σ. Νερό
- 1 κ.γ. σάλτσα Sriracha (προαιρετικά)
- 1/4 κ.γ. Σκόνη Σκόρδου
- 1/8 κ.γ. Μαύρο Πιπέρι
Τηγανιτό ρύζι
- 400 γρ. Κατεψυγμένα Λαχανικά
- 4 σκελίδες Σκόρδο, πολτοποιημένες
- 2 κ.γ. Τζίντζερ, ψιλοκομμένο
- 300 γρ. Μπρόκολο, κομμένο
- 4 φλιτζάνια μαγειρεμένο Καστανό Ρύζι
- 1 κ.γ. Μαύρο Σουσάμι (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το Ψημένο tofu
- Στραγγίζουμε καλά το tofu και το κόβουμε σε μικρούς κύβους. Ανακατεύουμε τη σάλτσα σόγιας και άλλα συστατικά μαρινάδας σε ένα μπολ και ρίχνουμε το στραγγισμένο tofu. Ανακατεύουμε απαλά και περιστρέφουμε μέχρι να καλυφθεί όλο το tofu. Μπορούμε να το αφήσουμε να μαρινάριστεί όσο θέλουμε πριν προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου.
- Ετοιμάζουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
- Στραγγίζουμε το tofu εντελώς, διατηρώντας τη μαρινάδα. Απλώνουμε το tofu στο ταψί, προσέχοντας να μην επικαλύπτονται οι κύβοι. Τα ψήνουμε μέχρι να πάρουν χρώμα -περίπου 15 λεπτά. Τα αφαιρούμε αμέσως από το φούρνο τοποθετώντας τα σε ένα πιάτο ή μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη.
Για το Τηγανιτό ρύζι
- Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ή ένα γουόκ που μπορεί να καλυφθεί. Προσθέτουμε τα κατεψυγμένα λαχανικά, τα απλώνουμε πάνω στο τηγάνι και προσθέτουμε 1/8 φλιτζάνι νερό. Σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να αχνίσουν για 4-6 λεπτά, μέχρι να ζεσταθούν, προσθέτοντας λίγο νερό όπως απαιτείται για να αποφευχθεί το στέγνωμα του τηγανιού. (Ο ακριβής χρόνος εξαρτάται από το μείγμα λαχανικών που θα χρησιμοποιήσετε, εκείνα που περιέχουν μεγάλα κομμάτια χρειάζονται περισσότερο χρόνο.)
- Όταν τα λαχανικά είναι ζεστά, τα σπρώχνουμε στη μία πλευρά του τηγανιού και πασπαλίζουμε το σκόρδο και το τζίντζερ στο καυτό τηγάνι. Μαγειρεύουμε για ένα ή δύο λεπτά και μετά ρίχνουμε το μπρόκολο. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε έως ότου το μπρόκολο μαλακώσει ελάχιστα.
- Προσθέτουμε το μαγειρεμένο καστανό ρύζι στο τηγάνι, την μαρινάδα που είχαμε κρατήσει από πριν και το ψημένο tofu. Ανακατεύουμε και καλύπτουμε. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας κάθε λεπτό ή δύο λεπτά, μέχρι να ζεσταθεί το ρύζι.
- Προσθέτουμε επιπλέον σάλτσα σόγιας και sriracha (προαιρετικά).
- Πασπαλίζουμε με σουσάμι και σερβίρουμε.
Απολαμβάνουμε!