Κουνουπίδι σε “sticky” σάλτσα σουσαμιού και σόγιας

Κουνουπίδι σε sticky σάλτσα σουσαμιού και σόγιας vegan συνταγή

Κουνουπίδι σε “sticky” σάλτσα σουσαμιού και σόγιας

Ένα συνοδευτικό ή και κυρίως πιάτο με ξεχωριστή γεύση!

Vegan Συνταγή, Χωρίς Γλουτένη

 Χρόνος Προετοιμασίας  15 λεπτά

 Χρόνος Μαγειρέματος 30 λεπτά

Συνολικός χρόνος 45 λεπτά

Μερίδες 2-4

ΥΛΙΚΑ

Για το Κουνουπίδι :

  • 1 μικρό κεφάλι κουνουπιδιού κομμένο σε μικρά μπουκετάκια (ελάχιστο 4 φλιτζάνια μπουκετάκια)
  • 1 φλιτζάνι Αλεύρι, χωρίς γλουτένη για όλες τις χρήσεις
  • ½  κ.γ. σκόνη Σκόρδου
  • ¼  κ.γ. Θαλασσινό Αλάτι
  • Νερό

Για την “sticky” σάλτσα σουσαμιού και σόγιας :

  • 2,5 κ.γ. Σησαμέλαιο
  • 1-2 κ.γ. Τζίντζερ, πολτοποιημένο ή ψιλοκομμένο
  • 2-3 σκελίδες Σκόρδο (για γεύση), πολτοποιημένες ή ψιλοκομμένες
  • 3,5 κ.σ. σιρόπι Αγαύης (ή λιγότερο, για γεύση)
  • 2,5 κ.σ. Σόγια
  • 1 κ.γ. ξύδι Ρυζιού
  • 2 κ.σ. πελτές Ντομάτας
  • 1 κ.γ. πάστα Τσίλι (sriracha)

Για το σερβίρισμα (προαιρετικό):

  • Σουσάμι
  • Ψιλοκομμένα Φρέσκα Κρεμμυδάκια
  • Ντοματίνια
Κουνουπίδι σε sticky σάλτσα σουσαμιού και σόγιας vegan συνταγή

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου και ετοιμάζουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  • Σε ένα μπολ ανάδευσης ανακατεύουμε μαζί το αλεύρι, το σκόρδο και το θαλασσινό αλάτι. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό και ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε νερό 1 κουταλιά της σούπας κάθε φορά έως ότου επιτευχθεί συνοχή του μείγματος. Θέλουμε  να είναι αρκετά παχύ για να παραμείνει σε ένα μπουκετάκι κουνουπιδιού αλλά αρκετά λεπτό ώστε να μπορείτε εύκολα να απομακρύνετε την περίσσεια ποσότητα.
  • Βυθίζουμε, ένα προς ένα,  τα κουνουπίδια στο μείγμα και τα τοποθετούμε στο ταψί. Αφήνουμε άφθονο χώρο μεταξύ των κουνουπιδιών ώστε να μπορούν να γίνουν τραγανά.
  • Ψήνουμε το κουνουπίδι για 20 λεπτά, περιστρέφουμε τη θέση του δίσκου και στη συνέχεια ψήνουμε για άλλα 5-10 λεπτά ή έως ότου γίνουν τραγανά και ροδίσουν.
  • Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε δύο κουταλάκια του γλυκού σησαμέλαιο σε ένα βαθύ τηγάνι. Προσθέτουμε το σκόρδο και το τζίντζερ και σοτάρουμε σε μέτρια-χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, για περίπου 1-1,5 λεπτά, ή έως ότου μαλακώσουν.
  • Προσθέτουμε τα υπόλοιπα συστατικά της σάλτσας και ανακατεύουμε καλά. Συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε σε μέτρια-χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, για περίπου 5 λεπτά, ή έως ότου η σάλτσα αρχίσει να βράζει και πυκνώσει ελαφρώς. Γυρίζουμε τη φωτιά σε χαμηλή θερμοκρασία και την αφήνουμε, ανακατεύοντας περιστασιακά για να μην κολλήσει. Ανακατεύουμε το υπόλοιπο σησαμέλαιο λίγο πριν την ανάμιξη με το κουνουπίδι.
  • Μόλις τα μπουκετάκια κουνουπιδιού ψηθούν, χρησιμοποιούμε μια σπάτουλα για να τα αναμίξουμε απαλά μαζί με τη σάλτσα σε ένα μπολ ή το τηγάνι εάν είναι αρκετά μεγάλο. Τα τοποθετούμε πίσω στο ταψί και στο φούρνο για μόλις 2-4 λεπτά, για να κολλήσει η σάλτσα πάνω τους. Τα επιτηρούμε προσεκτικά, καθώς η “sticky” σάλτσα σουσαμιού-σόγιας μπορεί να καεί γρήγορα. Τα αφαιρούμε από το φούρνο και σερβίρουμε αμέσως. Τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψιλοκομμένα πράσινα κρεμμυδάκια (προαιρετικό).

Περισσότερες Vegan Συνταγές

ΙΩΔΙΟ: πηγές φυτικής προέλευσης (vegan), συμπτώματα έλλειψης και η συμβολή του στην υγεία μας!
Φασολάδα με σιτάρι Ζέας και Λαχανικά

διαβάστε επίσης στο VeganWorld.gr

Μενού
error: Content is protected !!