
Ινδικό Vegan Dahl με κόκκινες φακές
Γευστικότατο, γρήγορο και χορταστικό Ινδικό vegan φαγητό!
Vegan Συνταγή, Χωρίς Γλουτένη
Χρόνος Προετοιμασίας 10 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος 20 λεπτά
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ 30 λεπτά
Μερίδες 4
ΥΛΙΚΑ
Για το Dahl με κόκκινες φακές
- 270 γρ / 1½ φλιτζάνια Κόκκινες Φακές, καλά ξεπλυμένες
- 2-3 κ.σ. / 30-45 ml Λάδι Καρύδας
- 1 Κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες Σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 3 κ.γ. τριμμένο Τζίντζερ
- 1 κ.γ. μπαχαρικά Garam Masala
- 1 κ.γ. Κύμινο, σε σκόνη
- 1 κ.γ. Κόλιανδρο, σε σκόνη
- ½ κ.γ. Κουρκούμη, σε σκόνη
- ½ κ.γ. Τσίλι, σε σκόνη
- Θαλασσινό Αλάτι
- 200 γρ. ψιλοκομμένες Ντομάτες
- 2-3 κ.σ. Κάσιους
- 240 ml / 1 φλιτζάνι Γάλα Καρύδας
Για το σερβίρισμα
- Vegan γιαούρτι
- Λάιμ
- Φρέσκο Κόλιανδρο
- 1 κ.σ. Σπόρους Μουστάρδας/ Σιναπόσπορους
- Τσίλι, ψιλοκομμένο (προαιρετικά για έξτρα πικάντικη γεύση)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας σε μία κατσαρόλα ή ένα βαθύ τηγάνι. Μόλις ζεσταθεί το λάδι, προσθέτουμε κρεμμύδια, σκόρδο και τζίντζερ. Σοτάρουμε, ανακατεύοντας τα κατά διαστήματα, μέχρι τα κρεμμύδια να γίνουν ημιδιαφανή.
- Χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά (garam masala, κύμινο, κόλιανδρο, κουρκούμη, τσίλι) στο μείγμα κρεμμυδιών. Αφήνουμε να τηγανιστούν για ένα λεπτό περίπου.
- Προσθέτουμε τις ξεπλυμένες φακές και τις ψιλοκομμένες ντομάτες στην κατσαρόλα και γεμίζουμε με περίπου 240 ml / 1 φλιτζάνι ζεστό νερό. Αφήνουμε τις φακές να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό. Ελέγχουμε το φαγητό μας συχνά έτσι ώστε το κάτω μέρος να μην κολλήσει και καίει. Συμπληρώνουμε με λίγο περισσότερο νερό εάν οι φακές είναι ακόμα σκληρές. *Η ακριβής ποσότητα νερού εξαρτάται από την υφή του dhal που προτιμάτε – μπορεί να είναι πιο στεγνό και γεμάτο υφή ή πιο ρευστό/σούπα ανάλογα με τις προσωπικές σας προτιμήσεις. Εάν προτιμάτε το τελευταίο, θα χρειαστείτε περισσότερο νερό.
- Ενώ μαγειρεύουμε τις φακές, ψήνουμε τα κάσιους σε στεγνό τηγάνι (δεν χρειάζεται λάδι) μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς και στις δύο πλευρές, φροντίζοντας να τα ανακινούμε αρκετά καθώς καίγονται εύκολα.
- Αφαιρούμε τα κάσιους και στο ίδιο τηγάνι, με λίγο λάδι καρύδας, ζεσταίνουμε τους σπόρους μουστάρδας και τσίλι (αν θέλουμε να είναι επιπλέον καυτερό).
- Μόλις απορροφηθεί το νερό και είμαστε ευχαριστημένοι με την υφή του dhal μας, προσθέτουμε γάλα καρύδας, σιγά-σιγά, επιτρέποντας σε κάθε μερίδα να απορροφάται από τις φακές.
- Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε θαλασσινό αλάτι σύμφωνα με την γεύση μας.
Για το σερβίρισμα
- Σερβίρουμε με vegan γιαούρτι, λάιμ, φρέσκο κόλιανδρο, ψημένα κάσιους, σπόρους μουστάρδας και τσίλι.
- Μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο για 2-3 ημέρες και στη κατάψυξη για 2-3 εβδομάδες.