
Vegan Μπιφτέκια με μαύρα φασόλια, κινόα και καρύδια πεκάν
Χρόνος Προετοιμασίας 1 ώρα
Χρόνος Μαγειρέματος 15 λεπτά
Συνολικός Χρόνος 1 ώρα 45 λεπτά
Μερίδες 4 μπιφτέκια
ΥΛΙΚΑ
Για τα Vegan Μπιφτέκια:
- 1 φλιτζάνι Κινόα, μαγειρεμένο και κρύο
- 400 γρ. Μαύρα Φασόλια, μαγειρεμένα
- 2/3 φλιτζάνι ωμά Καρύδια Πεκάν
- 1 κ.σ. Λάδι Καρύδας ή Ελαιόλαδο (συν περισσότερα για μαγείρεμα μπιφτέκι // ή νερό)
- 1 ½ φλιτζάνι Γλυκοπατάτα, κομμένη σε φέτες και ξεφλουδισμένη
- 2 ½ φλιτζάνια Μανιτάρια κρεμίνι ή λευκά μανιτάρια, κομμένα με λεπτές φέτες
- ½ κ.γ. Θαλασσινό Αλάτι (συν περισσότερο για γεύση)
- 3 κ.σ. vegan Σάλτσα Μπάρμπεκιου (συν περισσότερο για γλασάρισμα)
- 2 ½ κ.γ. Σκόνη Τσίλι
- 2 ½ κ.γ. Σκόνη Κύμινου
Για το Σερβίρισμα:
- 4 ψωμάκια για burger
- Λαχανικά της επιλογής σας (π.χ. κρεμμύδι, μαρούλι, λάχανο, ντομάτα, τουρσιά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και απλώνουμε τα ξεπλυμένα, και καλά στραγγισμένα μαύρα φασόλια σε ένα ταψί. Τα ψήνουμε για 6 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα καρύδια πεκάν στο ταψί και ψήνουμε για ακόμη 10′ λεπτά. Οι ξηροί καρποί πρέπει να είναι αρωματικοί και χρυσοκίτρινοι (προσέξτε να μην καούν) και τα φασόλια πρέπει να φαίνονται ξηρά και σπασμένα ανοιχτά (με αυτόν τον τρόπο, δεν γίνονται μαλακά στο μπιφτέκι). Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Αυξάνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 190 βαθμούς C.
- Εν τω μεταξύ, θερμαίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια / μέτρια-χαμηλή θερμοκρασία. Όταν ζεσταθεί, προσθέτουμε νερό και τη γλυκοπατάτα. Καλύπτουμε και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά, μειώνοντας τη φωτιά αν οι γλυκοπατάτες μαυρίσουν πολύ γρήγορα. Μόλις ροδίσουν στην κάτω πλευρά, τις γυρίζουμε και τις μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά περισσότερο ή μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Τους αφαιρούμε από το τηγάνι.
- Στο ακόμα καυτό τηγάνι, προσθέτουμε τα κομμένα μανιτάρια και λίγο θαλασσινό αλάτι και μαγειρεύουμε σε μεσαία / μεσαία-υψηλή θερμοκρασία για περίπου 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά ή μέχρι να ροδίσουν και μαγειρευτούν μέχρι τα μισά τους μεγέθους τους. Τα αφήνουμε στην άκρη.
- Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων/ μπλέντερ, προσθέτουμε φασόλια και πεκάν και επεξεργαζόμαστε το μείγμα μέχρι η υφή είναι καλή – δεν θέλουμε σκόνη ούτε πουρέ.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε την μαγειρεμένη γλυκοπατάτα, τα μανιτάρια, το μισό βρασμένο κινόα, θαλασσινό αλάτι, τσίλι σε σκόνη, κύμινο και σάλτσα BBQ και περιστρέφουμε μερικές φορές για να συνδυάσουμε τα υλικά έτσι ώστε να κρατάνε λίγο ( δεν θέλουμε να γίνει πουρές το μείγμα μας) .
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ ανάδευσης και προσθέτουμε και το υπόλοιπο μισό κινόα. Στη συνέχεια δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε τη γεύση ανάλογα με τις ανάγκες, προσθέτοντας περισσότερο κύμινο για πιο καπνιστή γεύση, σκόνη τσίλι για καυτερή, σάλτσα BBQ για γλυκύτητα / βάθος γεύσης ή αλάτι για αλμυρότητα.
- Εάν το μείγμα φαίνεται πολύ υγρό, προσθέστε περισσότερη κινόα. Εάν φαίνεται πολύ στεγνό, προσθέτουμε περισσότερη σάλτσα BBQ.
- Χωρίζουμε το μείγμα σε τέσσερις μπάλες και σχηματίζουμε μπιφτέκια με τα χέρια μας. Τοποθετούμε τα μπιφτέκια στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Μόλις κρυώσουν, θερμαίνουμε το τηγάνι από νωρίτερα σε μέτρια φωτιά. Όταν ζεσταθεί, προσθέτουμε λίγο περισσότερο λάδι και τα μπιφτέκια. Μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά. Στη συνέχεια, αναποδογυρίζουμε προσεκτικά και μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά και την άλλη πλευρά. Στη συνέχεια, τοποθετούμε με ένα πινέλο πάνω στα μπιφτέκια λίγη περισσότερη σάλτσα BBQ και μεταφέρουμε τα μπιφτέκια στο φούρνο. Ψήνουμε στους 190 C για 10-15 λεπτά.
- Σερβίρουμε ως έχουν ή σε ψωμάκια του burger. Προσθέτουμε στα ψωμάκια μαρούλι, λάχανο, ντομάτα, τουρσιά, και περισσότερη σάλτσα μπάρμπεκιου. Μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε στο ψυγείο για 3-4 ημέρες ή στην κατάψυξη έως και 1 μήνα.