
Vegan Burgers με Ρεβίθια και θρυμματισμένα Τσιπς Τορτίγια
Γευστικό, γρήγορο και χορταστικό vegan φαγητό!
Vegan Συνταγή
Χρόνος Προετοιμασίας 10 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος 20 λεπτά
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ 30 λεπτά
Μερίδες 4
ΥΛΙΚΑ
- 2 μεσαία Κρεμμύδια shallots, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες Σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 400 γραμμάρια Ρεβίθια, μαγειρεμένα ή κονσέρβα (ξεπλυμένα και στραγγισμένα)
- 1-2 κ.σ. Ελαιόλαδο (και λίγο έξτρα για το μαγείρεμα)
- 1 κ.γ. Κύμινο, σε σκόνη
- 1 κ.γ. σκόνη Τσίλι (προαιρετικά)
- ½ Λεμόνι, χυμό
- ¼ φλιτζάνι φρέσκο Κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζάνι λεπτά θρυμματισμένα τσιπς Τορτίγια (ή ψίχουλα ψωμιού)
- ¼ κ.γ. Θαλασσινό Αλάτι και Μαύρο Πιπέρι (για γεύση)
Για το σερβίρισμα (προαιρετικό)
- Σάλσα ή Πράσινο Τσίλι
- Ώριμο αβοκάντο
- Κόκκινο κρεμμύδι
- Κόλιανδρο
- Ψωμάκια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 C για ένα πιο σφικτό μπιφτέκι – προαιρετικό.
- Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά με λίγο λάδι. Όταν το τηγάνι ζεσταθεί, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σοτάρουμε, ανακατεύουμε συχνά, μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν ημιδιαφανή – περίπου 1-2 λεπτά.
- Τα αφαιρούμε από την φωτιά και τα προσθέτουμε σε ένα μπολ ανάμειξης μαζί με τα ρεβίθια και χρησιμοποιούμε ένα πιρούνι για πολτοποίηση / ανάμειξη. Κάποια μικρά κομμάτια είναι εντάξει, αλλά θέλουμε μόνο λίγα ολόκληρα ρεβίθια.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα συστατικά, συμπεριλαμβανομένου του 1 κ.σ. λαδιού, και ανακατεύουμε για να συνδυάσουμε. Θέλουμε να διαμορφωθεί σε «ζύμη». Προσθέτουμε περισσότερο λάδι ή χυμό λεμονιού εάν είναι πολύ ξηρό ή περισσότερα θρυμματισμένα τσιπς εάν είναι πολύ ρευστό. Δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε τα καρυκεύματα ανάλογα με τις ανάγκες.
- Διαιρούμε στα τέσσερα και πλάθουμε με τα χέρια 4 burger.
- Ζεσταίνουμε τo ίδιο τηγάνι που χρησιμοποιήσαμε νωρίτερα, σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε αρκετό λάδι για να σχηματίσουμε ένα λεπτό στρώμα στο κάτω μέρος του τηγανιού, και στη συνέχεια προσθέτουμε τα vegan μπιφτέκια μας. Μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά σε κάθε πλευρά, γυρίζοντας απαλά και μειώνοντας τη θερμότητα εάν μαυρίσουν πολύ γρήγορα.
- Μπορούμε είτε να σερβίρουμε τα μπιφτέκια όπως είναι, ή να τα βάλουμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και να τα ψήσουμε στο φούρνο στους 190 C για επιπλέον 15-20 λεπτά ή περισσότερο για να τα στεγνώσουμε. Ωστόσο, είναι υπέροχα όπως είναι! Όσο περισσότερο τα ψήνουμε, τόσο πιο στεγνά θα γίνουν.
- Αφήνουμε να κρυώσουν για 2-3 λεπτά πριν τα σερβίρουμε (θα σφίξουν καθώς κρυώνουν).
Για σερβίρισμα (προαιρετικά)
Απλώνουμε κόλιανδρο στο κάτω μισό ενός φρυγανισμένου ψωμιού. Στη συνέχεια, γεμίζουμε με το vegan μπιφτέκι, κρεμμύδι, σάλτσα ή πράσινo τσίλι, αβοκάντο ή άλλη επιθυμητή vegan σως.
- Διατηρούνται στο ψυγείο για 3-4 ημέρες, αν και καλύτερα όταν είναι φρέσκα. Στην κατάψυξη διατηρούνται για 2-3 εβδομάδες.