
Vegan Πράσινο Κάρυ (Ταϊλανδέζικη κουζίνα)
Απίστευτα νόστιμο, βίγκαν πράσινο κάρυ γεμάτο λαχανικά. Σερβίρετε πάνω από ρύζι, quinoa ή ρύζι κουνουπιδιού, για το απόλυτο γευστικό γεύμα!
Χρόνος Προετοιμασίας 10 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος 20 λεπτά
Συνολικός χρόνος 30 λεπτά
Μερίδες 4
ΥΛΙΚΑ
Για το Vegan Πράσινο Κάρυ
- Συνολικά 2 κονσέρβες Γάλα Καρύδας
- 5-6 κ.σ. Πάστα Πράσινου Κάρυ (προσθέστε περισσότερα για πιο έντονο πικάντικο κάρυ, λιγότερο για πιο ήπιο κάρυ)
- 2 φλιτζάνια ψιλοκομμένα Μανιτάρια shiitake, κρεμίνι ή πορτσίνι
- 1 μεγάλη κόκκινη ή κίτρινη Πιπεριά, κομμένη σε φέτες
- 1 φλιτζάνι Ζωμό Λαχανικών
- 1 φλιτζάνι Μπαμπού, ξεπλυμένα και στραγγισμένα (ή άλλο λαχανικό της επιλογής σας, όπως μπρόκολο, φασόλια edamame ή λάχανο)
- 1-2 κ.σ. Θαλασσινό Αλάτι ή ταμάρι για γεύση
- 1-2 κ.σ. Ζάχαρη Καρύδας ή σιρόπι σφενδάμου
- 1 χούφτα φρέσκο Βασιλικό ή Μέντα
- 1 φλιτζάνι Αρακά
Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
- Καστανό ρύζι, Λευκό ρύζι, Quinoa ή ρύζι Κουνουπιδιού
- Φρέσκο Βασιλικό ή Μέντα
- Λάιμ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το Vegan Πράσινο Κάρυ
- Ζεσταίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε ½ φλιτζάνι (120 ml) γάλα καρύδας και διατηρούμε το υπόλοιπο δοχείο για αργότερα.
- Μαγειρεύουμε μέχρι να βράσει το γάλα καρύδας και λίγο από το υγρό να εξατμιστεί και να αφήσει πίσω του περισσότερη πυκνή κρέμα. Ανακατεύουμε περιστασιακά και μειώνουμε τη θερμοκρασία, όπως απαιτείται, για να αποτρέψουμε το κάψιμο.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε την πάστα πράσινου κάρυ και ανακατεύουμε για να την συνδυάσουμε με το γάλα καρύδας. Έπειτα προσθέτουμε τα μανιτάρια. Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε την κομμένη σε φέτες πιπεριά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα καρύδας (συνολικά πρέπει να είναι 2 δοχεία) και το ζωμό λαχανικών. Ανακατεύουμε για να συνδυάσουμε τα υλικά μεταξύ τους.
- Έπειτα, προσθέτουμε τα μπαμπού και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε ζάχαρη καρύδας και ανακατεύουμε λίγο ακόμα. Αφήνουμε το πράσινο κάρυ μας να σιγοβράζει σε χαμηλή θερμοκρασία για 10 λεπτά, ή έως ότου η γεύση του ζωμού κάρυ γίνει πιο πλούσια και τα λαχανικά μας είναι τρυφερά.
- ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ: Για μια βαθύτερη πράσινη απόχρωση, χτυπήστε στο μπλέντερ 1 φλιτζάνι (240 ml) του ζωμού κάρυ με μια χούφτα φρέσκο βασιλικό ή μέντα. Αυτό δημιουργεί ένα βαθύτερο πράσινο χρώμα κάρυ και έντονη φρέσκια γεύση.
- Δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε το ζωμό κάρυ όπως απαιτείται αυτήν τη στιγμή, προσθέτοντας αλάτι ή ζάχαρη καρύδας. Ψάχνουμε για έναν πλούσιο ζωμό κάρυ με ισορροπία γλυκού, πικάντικου και αλμυρού. Δεν χρειάζεται να είμαστε ντροπαλοί με τα καρυκεύματα, καθώς η ισχύς του ζωμού θα αραιωθεί όταν το σερβίρουμε με ρύζι.
- Στα τελευταία λεπτά μαγειρέματος, προσθέτουμε τον αρακά και ανακατεύουμε για να τα συνδυάσουμε. Χρειάζεται μόνο λίγα λεπτά για να μαγειρευτεί ο αρακάς.
Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
- Σερβίρουμε όπως είναι ή πάνω από ρύζι ή “ρύζι ωμό κουνουπίδι”. Θα μπορούσαμε επίσης να σερβίρουμε με επιπλέον φρέσκα βότανα, πιπεριές τσίλι, χυμό λάιμ ή μερικά ψητά κάσιους, για περισσότερη πρωτεΐνη και υφή.
- Αν σας περισσέψει ποσότητα μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο έως και 4-5 ημέρες ή στην κατάψυξη έως και 1 μήνα.