
Γλυκό smoothie με Κεράσια και Φράουλες
Ένα γευστικό και δροσιστικό smoothie με απλά υλικά!
Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά
Ποσότητα: 2-3 μερίδες
ΥΛΙΚΑ
- 1 μεγάλη Μπανάνα,
- 1 φλιτζάνι Κεράσια ώριμα (χωρίς τα κουκούτσια),
- 2 φλιτζάνια Φράουλες,
- 1 φλιτζάνι Νερό ή Πάγο,
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προσθέτουμε όλα τα συστατικά σε ένα μπλέντερ υψηλής ταχύτητας και αναμιγνύουμε μέχρι να γίνει κρεμώδες και λείο, προσθέτοντας περισσότερο νερό ή πάγο, αν απαιτείται.
- Σερβίρουμε αμέσως.
- Διατηρείται στην κατάψυξη έως και 2 εβδομάδες. Καλύτερα όμως να το πιείτε όταν είναι φρέσκο.
Θρεπτική Αξία Smoothie
Κεράσια

Το κόκκινο χρώμα του κερασιού, οφείλεται στη χρωστική ουσία ανθοκυάνη, ένα αντιοξειδωτικό που το βρίσκουμε σε συγκέντρωση στη φλούδα του και που παίζει προληπτικό και θεραπευτικό ρόλο σε πλήθος ασθενειών, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες. Επιπλέον τα κεράσια είναι πλούσια στην αντιοξειδωτική ουσία μελατονίνη, η οποία επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης.
Τα κεράσια είναι πλούσια επίσης σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3), βιταμίνη Α, φυλλικό οξύ και βιταμίνη C, ενώ περιέχουν μικρές ποσότητες σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου, χαλκού και μαγγανίου.
Επιπροσθέτως, τα κεράσια είναι πλούσια σε φυτοστερόλες, που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης.
Επίσης τα κεράσια βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας αφού περιέχουν μεγάλες ποσότητες οργανικών οξέων και φυτικών ινών, ευνοούν την καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος, ενώ είναι διουρητικά και χωνευτικά.
Λόγω των μεταλλικών αλάτων και ιχνοστοιχείων που περιέχουν δρουν ανακουφιστικά σε ρευματικούς πόνους, την αρθρίτιδα και την ουρική αρθρίτιδα. Δρουν επίσης κατά της σωματικής κόπωσης, βοηθούν στη μείωση του πόνου των μυών και των αρθρώσεων και στην πρόληψη της δημιουργίας πλάκας των δοντιών.
Τέλος βοηθούν στην αναιμία, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο και σε πειράματα βρέθηκε ότι αυξάνουν κατά 50% την παραγωγή ινσουλίνης από τα κύτταρα του παγκρέατος άρα η κατανάλωση κερασιών θα μπορούσε να βοηθά στην πρόληψη κατά του διαβήτη.
Μπανάνες

Ένα από τα πλέον θρεπτικά φρούτα, αφού περιέχει σχεδόν τα πάντα: ίνες, αντιοξειδωτικά στοιχεία, βιταμίνες Β χρήσιμες για τον μεταβολισμό, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και φώσφορο.
Η κατανάλωση μπανάνας μετά από προπόνηση συντελεί στην ανάπλαση των μυών, ενώ επηρεάζει θετικά και την διάθεση μας. Η βιταμίνη C που περιέχει, συμβάλλει στην αποφυγή ανάπτυξης ελεύθερων ριζών και στην μείωση εκφυλισμού των κυττάρων.
Μελέτες έχουν αποδείξει, ότι εάν συμπεριλάβουμε μια μέτρια μπανάνα στο πρωινό μας, ενισχύεται η δύναμη του εγκεφάλου και της μνήμης. Αυτό συμβαίνει λόγω της τρυπτοφάνης, ενός αμινοξέος, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του εγκεφάλου, βοηθάει στην διαδικασία της μάθησης και μειώνει τις περιπτώσεις διάσπασης προσοχής.
Ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και ταυτόχρονα να βελτιωθεί η υγεία της καρδιάς, είναι με την ενίσχυση των ποσοστών του καλίου στη διατροφή μας και την μείωση του νατρίου. Γι’ αυτόν τον λόγο, η μπανάνα είναι το κατάλληλο φρούτο για να επιλέξετε.
Επιπλέον, περιέχει φυτικές ίνες, βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες υποστηρίζουν την καλύτερη λειτουργία της καρδιάς. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά τα οφέλη την κατανάλωσης μπανάνας προλαμβάνει τον διαβήτη, μειώνει την αρτηριακή πίεση, συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, αποτρέπει από την κατάθλιψη, εξομαλύνει το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.
Ο παχύς φλοιός καθιστά τον καρπό απολύτως καθαρό και ασφαλή. Είναι πιο ωφέλιμες όταν έχουν ωριμάσει.
Φράουλες

Οι φράουλες, εκτός από γευστικός πειρασμός όπως χαρακτηρίζονται, είναι φρούτα με πολλές ευεργετικές ιδιότητες και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Περιέχουν πλήθος βιταμινών, όπως είναι οι A, B1, B2, B3, B6, C, K και η βιταμίνη E. Περιέχουν επίσης σημαντικές ποσότητες μαγγανίου, καλίου, σιδήρου και φυτικών ινών, ασβέστιο, φώσφορο, ιώδιο, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ και σελήνιο, ενώ έχουν μηδέν περιεκτικότητα σε λίπος.
Εκτός από τη βιταμίνη C, οι φράουλες περιέχουν πολλές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες, όπως ανθοκυανίνες, φλαβονόλες, τανίνες, στιλβένια, υδροξυ-βενζοϊκό οξύ και υδροξυ-κινναμωμικό οξύ.
Έτσι μπορούν να λειτουργήσουν πολύ αποτελεσματικά κατά των φλεγμονών, κατά της ανάπτυξης καρκινικών όγκων στον οργανισμό και κατά του σχηματισμού θρόμβων αίματος, που μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές παθήσεις.
Οι φράουλες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο κάτι που βοηθάει πολύ στην διατήρηση της καλής αρτηριακής πίεσης. Σε συνδυασμό μάλιστα με το μαγγάνιο και τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχουν, βοηθούν στη σωστή ανάπτυξη των οστών και τη διατήρηση της υγείας τους. Επιπλέον, είναι πολύ καλή πηγή φυλλικού οξέος. που είναι απαραίτητο για τις γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη.
Άλλα οφέλη της φράουλας για την υγεία μας είναι η ενίσχυση της μνήμης και του νευρικού συστήματος, η προφύλαξη των αμφιβληστροειδών των ματιών μας, η διατήρηση της καλής ουροποιητικής λειτουργίας και οι αντιγηραντικές ιδιότητες για την επιδερμίδα μας. Συστήνεται επίσης η κατανάλωση φραουλών σε διαβητικούς, λόγω του συνδυασμού χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. *Χρειάζονται πολύ καλό πλύσιμο με ξύδι και χλιαρό νερό.