
Νέα Έρευνα – Τα αντιβιοτικά που χορηγούνται στα ζώα έχουν τριπλασιαστεί
Σύμφωνα με νέα έρευνα η αυξανόμενη ζήτηση για ζωική πρωτεΐνη στις χώρες με χαμηλό έως μεσαίο εισόδημα έχει οδηγήσει σε μια διαφορά κατανάλωσης αντιβιοτικών για τα ζώα, που σχεδόν τριπλασιάστηκε μεταξύ 2000 και 2018. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά σε βακτήρια που προκαλούν ασθένειες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά στα ζώα ήταν πιο διαδεδομένη στην Κίνα και την Ινδία, με τη Βραζιλία και την Κένυα να εμφανίζονται ως νέα hotspots.
Ερευνητές από το ETH Zurich, το Princeton Environmental Institute (PEI) και το Free University of Brussels συγκέντρωσαν σχεδόν 1.000 δημοσιεύσεις και μη δημοσιευμένες κτηνιατρικές εκθέσεις από όλο τον κόσμο για τη δημιουργία χάρτη αντιμικροβιακής αντοχής στις χώρες με χαμηλό έως μεσαίο εισόδημα. Επικεντρώθηκαν στα βακτηρίδια Escherichia coli, Campylobacter, Salmonella και Staphylococcus aureus, που όλα προκαλούν σοβαρές ασθένειες σε ζώα και ανθρώπους.
Από το 2000 έως το 2018, η αναλογία των αντιβιοτικών που εμφανίζουν ποσοστά αντίστασης άνω του 50% στις αναπτυσσόμενες χώρες, αυξήθηκε στα κοτόπουλα από 0,15 σε 0,41 και στους χοίρους από 0,13 σε 0,34, ανέφεραν οι ερευνητές. Αυτό σημαίνει ότι τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για θεραπεία απέτυχαν περισσότερες από μισές φορές στο 40% των κοτόπουλων και στο ένα τρίτο των χοίρων που εκτρέφονται για ανθρώπινη κατανάλωση.
Σημειωτέο το 70% των χοιρινών που καταναλώνονται στην Ελλάδα είναι εισαγωγής και συχνά από τις προαναφερθείσες χώρες. Επίσης, η κτηνοτροφία και οι ιχθυοκαλλιέργειες κάνουν χρήση του 73% – 80% των αντιβιοτικών παγκοσμίως. Η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες για την υγεία των ζώων αλλά και για την ανθρώπινη υγεία.
Αν αυτός δεν είναι ακόμα ένας καλός λόγος για να στραφούμε όλοι προς μια φυτικής προέλευσης διατροφή, τότε τι είναι???