Vegan Κρέμα Καραμελέ

Vegan Κρέμα Κάραμελ Συνταγή Βίγκαν

Vegan Κρέμα Καραμελέ

vegan συνταγή

Μια πεντανόστιμη συνταγή κρεμώδους Vegan Κρέμας Καραμελέ με σύσταση “να λιώνει στο στόμα” και γεύσεις καραμέλας και αρωματικής βανίλιας. Αυτό το εντυπωσιακό γλυκό κάνει το τέλειο vegan επιδόρπιο για δείπνα ή ειδικές περιστάσεις.

(χωρίς γαλακτοκομικά, χωρίς αυγά, χωρίς σόγια, vegan, χορτοφαγική, νηστίσιμη)

Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά  – Χρόνος Αναμονής: 8 ώρες

Συνολικός Χρόνος: 8 ώρες και 30′ – Μερίδες: 4 μεγάλες ή 6 μικρές

ΥΛΙΚΑ

Καραμέλα

  • 75 γρ Νερό
  • 200 γρ Ζάχαρη (υπερλεπτή)

Κρέμα

  • 500 ml Γάλα Αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη (χρησιμοποιήστε γάλα σόγιας ή γάλα καρύδας αν είστε αλλεργικοί στους ξηρούς καρπούς)
  • 80 γρ Ζάχαρη Άχνη (υπερλεπτή)
  • 65 γρ Κορν Φλάουρ (καλαμποκάλευρο)
  • ¼ κ.γ. Άγαρ Αγάρ σε σκόνη ΟΧΙ νιφάδες
  • 1 λοβό Φυσικής Βανίλιας (προαιρετικά αλλά συνιστάται)
  • 300 γρ. κονσέρβα Γάλα Καρύδας με πλήρη λιπαρά
  • 2 κ.σ. Εκχύλισμα Βανίλιας
  • ¼ κ.γ. Θαλασσινό Αλάτι
Vegan Κρέμα Καραμελέ Συνταγή

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καραμέλα

  • Τοποθετούμε 4 μεγάλα (240ml) ή 6 μικρά (180ml) ραμεκινάκια σε ένα δίσκο και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε μια κατσαρόλα με χαμηλή φωτιά ρίχνουμε το νερό και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε το μείγμα με ένα κουτάλι για αρκετά λεπτά μέχρι να διαλυθεί όλη η ζάχαρη.
  • Δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια-υψηλή και ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΓΓΙΖΟΥΜΕ Ή ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ από αυτό το σημείο και μετά. Προσέχουμε πολύ καλά την κατσαρόλα, το μείγμα θα αρχίσει να βράζει και να βγάζει φουσκάλες. Μετά από αρκετά λεπτά θα αρχίσει να παίρνει ένα ανοιχτό καραμελέ χρώμα κατά τόπους. Πολύ απαλά στροβιλίζουμε το σκεύος ώστε να καραμελώσει ομοιόμορφα. Μόλις πάρει βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα η καραμέλα, την αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Μοιράζουμε την καραμέλα μεταξύ των ραμεκινών μας, δουλεύοντας γρήγορα καθώς θα δέσει πολύ γρήγορα. Αφήνουμε την καραμέλα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και να σκληρύνει (περίπου 30 λεπτά).

Κρέμα

  • Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα αμυγδάλου, τη ζάχαρη άχνη, το κορν φλάουρ και το άγαρ-άγαρ και τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά. Χτυπάμε δυνατά για λίγα λεπτά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  • Κόβουμε τον λοβό βανίλιας στη μέση και ξύνουμε τους σπόρους. Προσθέτουμε τους σπόρους και τον λοβό σε μια κατσαρόλα μαζί με το γάλα καρύδας, το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι.
  • Δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει, ενώ ανακατεύουμε συνεχώς. Συνεχίζουμε το βράσιμο για 5 λεπτά μέχρι να αρχίσει να πήζει η κρέμα. Φροντίζουμε να ανακατεύουμε συνεχώς την κρέμα για να μην καεί στον πάτο. Συνιστούμε να εναλλάσσετε ένα σύρμα και μια λαστιχένια σπάτουλα.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Περνάμε το μείγμα από ένα σουρωτήρι για να φύγουν τυχόν μεγάλα σωματίδια από τον λοβό της βανίλιας. Το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 20 λεπτά. Κάθε 5 λεπτά, χτυπάμε με σύρμα την κρέμα για να μην σχηματιστεί φλούδα από πάνω της.
  • Μοιράζουμε την κρέμα στα ραμεκινάκια και λειαίνουμε τις κορυφές με το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Τα σκεπάζουμε με μεμβράνη πριν τα βάλουμε στο ψυγείο. Βάζουμε στο ψυγείο για 8-12 ώρες.

Ξεφορμάρισμα της Vegan Κρέμας Καραμελέ

  • Λίγο πριν το σερβίρισμα, περνάμε πολύ προσεκτικά με ένα κοφτερό μαχαίρι βάθους περίπου 2,55 εκ. γύρω από την εσωτερική άκρη των ραμεκινών για να χαλαρώσει η κρέμα. Προσέχουμε να μην προχωρήσουμε βαθύτερα καθώς αυτό μπορεί να καταστρέψει την ομαλή εμφάνιση της.
  • Τοποθετούμε ένα πιάτο σερβιρίσματος πάνω από ένα από τα ραμεκίν και τα αναποδογυρίζουμε γρήγορα. Πολύ αργά αρχίζουμε να σηκώνουμε το ραμεκίν, θα πρέπει να μπορούμε να ακούσουμε ένα “slurp” καθώς η vegan κρέμα καραμελέ ξεφορμάρεται.

Περισσότερες Vegan Συνταγές

Vegan Ραβιόλι Σπανάκι με τυρένια γέμιση Κάσιους
Vegan Ρυζόγαλο

διαβάστε επίσης στο VeganWorld.gr

error: Content is protected !!