
Vegan Μηλόπιτα σαν Πάστα Φλώρα
vegan συνταγή
Μια vegan μηλόπιτα που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει στη γεύση από τις μη βιγκαν. Για την ακρίβεια, είμαστε σίγουροι ότι κανένας καλεσμένος σας δεν θα καταλάβει ότι είναι vegan! Η κρούστα πάστα φλώρας περικλείει την αγαπημένη γλυκιά γεύση κανέλας και μήλου.
(χορτοφαγική, vegan, νηστίσιμη)
Χρόνος Προετοιμασίας – Αναμονής: 1 ώρα και 30 λεπτά – Χρόνος Μαγειρέματος: 1 ώρα
Συνολικός Χρόνος: 2 ώρες και 30′ – Μερίδες: 8
ΥΛΙΚΑ
Για την Κρούστα:
- 2 1/2 φλιτζάνια Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. Θαλασσινό Αλάτι
- 1/2 κ.γ. Μπέικιν Πάουντερ
- 1 φλιτζάνι εξευγενισμένο Λάδι Καρύδας
- 3/4 φλιτζάνι Παγωμένο Νερό
Για την γέμιση της Vegan Μηλόπιτας:
- 10-12 μικρά Μήλα
- 1 1/2 κ.σ. Άμυλο Αραβοσίτου
- 2/3 φλιτζάνι κοκκοποιημένη Ζάχαρη
- 2 κ.γ. Κανέλα
- 1/2 κ.γ. Τζίντζερ
- 1/4 κ.γ. Θαλασσινό Αλάτι
- 1 κ.σ. Εκχύλισμα Βανίλιας
- 1 κ.γ. Ξύσμα Λεμονιού + 1 1/2 κ.σ. Χυμό Λεμονιού (περίπου 1/2 λεμόνι)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για την κρούστα:
- Σε ένα μεσαίο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ. Ρίχνουμε μικρές σταγόνες ελαίου καρύδας στο μείγμα αλευριού. Ανακατεύουμε πολύ καλά και προσπαθούμε να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχουν μεγάλα κομμάτια λάδι καρύδας.
- Περιχύνουμε περίπου το 1/2 του παγωμένου νερού στο αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη. Χρησιμοποιούμε τα χέρια μας για να τη σχηματίσουμε σε μια μπάλα ζύμης. όχι πολύ κολλώδης (* ανάλογα την υφή προσθέτουμε λίγο περισσότερο νερό ή αλεύρι εάν είναι απαραίτητο).
- Διαιρούμε τη ζύμη σε δύο μπάλες και τις τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου.
Για την γέμιση της Vegan Μηλόπιτας:
- Καθαρίζουμε τα μήλα και στη συνέχεια τα κόβουμε σε φέτες πάχους περίπου 6 mm. Τοποθετούμε τα μήλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με καπάκι. Προσθέτουμε το άμυλο αραβοσίτου, τη ζάχαρη, την κανέλα, το τζίντζερ, το αλάτι, το χυμό λεμονιού, το ξύσμα λεμονιού και τη βανίλια.
- Ανακατεύουμε για να τα συνδυάσουμε. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε υψηλή φωτιά για 2 λεπτά χωρίς ανάδευση. Το αφαιρούμε από το μάτι, αφαιρούμε το καπάκι και αφήνουμε να κρυώσουν τα μήλα μέχρι να ολοκληρωθεί η κρούστα πίτας.
Άνοιγμα της πρώτης ζύμης:
- Πασπαλίζουμε αλεύρι σε καθαρή επιφάνεια εργασίας. Αφαιρούμε μια μπάλα ζύμης από το ψυγείο και με ένα πλάστη την ανοίγουμε ομοιόμορφα από το κέντρο προς την άκρη, έως ότου η ζύμη ανοίξει σε μεγάλο κύκλο πάχους περίπου 3-4 mm. Εάν αρχίσει να κολλάει, πασπαλίζουμε ελαφρά με αλεύρι. Ξεκουράζουμε τη ζύμη για 3 λεπτά. Στη συνέχεια, κόβουμε τη ζύμη σε ομοιόμορφο κύκλο 30 με ένα κόφτη πίτσας.
- Αλείφουμε το ταψί μας με αντικολλητικό λάδι, τοποθετούμε απαλά τη ζύμη στο κέντρο του στρογγυλού ταψιού, χρησιμοποιώντας την πλάστη για τη μεταφορά της. Χρησιμοποιούμε τα δάχτυλά μας για να πιέσουμε τη ζύμη για να πάρει την φόρμα του ταψιού. Στη συνέχεια, διπλώνουμε την περίσσεια ζύμης γύρω από τις άκρες, έτσι ώστε να κάθεται ομοιόμορφα στο χείλος, και στη συνέχεια «πτυχώνουμε» την άκρη με τα δόντια ενός πιρουνιού. Τρυπάμε το κάτω μέρος και τις πλευρές της ζύμης με ένα πιρούνι και μετά το καλύπτουμε με ένα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Γεμίζουμε το εσωτερικό με βαρίδια ζαχαροπλαστικής ή αποξηραμένα φασόλια ή ρύζι. Ψήνουμε την κρούστα για 18 λεπτά.
- Αφαιρούμε την ψημένη κρούστα της vegan μηλόπιτας από το φούρνο.
- Προσθέτουμε ένα φύλλο ψησίματος σε μια κεντρική σχάρα και αυξάνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200 βαθμούς C.
Για την συναρμολόγηση την vegan μηλόπιτα μας:
- Προσθέτουμε την γέμιση της vegan μηλόπιτας στην κρούστα της πίτας με ένα κουτάλι, αφήνοντας το υγρό μέσα στη κατσαρόλα. Ζεσταίνουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά για 1 έως 2 λεπτά για να πήξει το υπόλοιπο υγρό μέχρι να αποκτήσει την σύσταση σιροπιου. Στη συνέχεια ρίχνουμε το σιρόπι πάνω στα μήλα.
Για να φτιάξουμε το πλέγμα της Πάστα Φλώρας:
- Ανοίγουμε και τη δεύτερη μπάλα ζύμης σε έναν κύκλο 30 cm. Κόβουμε σε 7 λωρίδες για να φτιάξουμε το πλέγμα. Τοποθετούμε προσεκτικά 4 λωρίδες ζύμης στην ίδια κατεύθυνση στην πίτα. Πλέκουμε τις λωρίδες μαζί για να δημιουργήσουμε το πλέγμα με τις υπόλοιπες 3 λωρίδες.
Για το ψήσιμο πίτας:
- Τοποθετούμε την πίτα σε ένα ταψί. Ψήνουμε για 1 ώρα μέχρι να ροδίσει. Αφαιρούμε από το φούρνο. Επιτρέπουμε να κρυώσει η vegan μηλόπιτα μας για τουλάχιστον 1 ώρα ή μερικές ώρες έως ότου είναι θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια κόβουμε σε κομμάτια και απολαμβάνουμε!
Σημειώσεις:
Η vegan μηλόπιτα τρώγεται καλύτερα την ημέρα που φτιάχνεται.