
Vegan Μπιφτέκια με Μανιτάρια, Παντζάρι, Μπαχαρικά
Vegan – Gluten Free
Χρόνος Προετοιμασίας 10 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος 45-60 λεπτά
Μερίδες 6 μπιφτέκια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 C’.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Το τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ και τα αφήνουμε στο πλάι.
- Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε τα μανιτάρια πλευρώτους μέχρι να βγάλουν τα περισσότερα υγρά τους. Όταν θεωρήσουμε ότι είναι έτοιμα τα αφαιρούμε από το τηγάνι και τα προσθέτουμε και αυτά στο μπολ μας.
- Στραγγίζουμε τον κιμά σόγιας που έχουμε μουλιάσει από πριν για όση ώρα αναγράφεται στη συσκευασία. Για καλύτερο στράγγισμα τοποθετήστε τον κιμά σόγιας σε μια πετσέτα και πιεστέ δυνατά για να φύγει -αν όχι όλο- το περισσότερο νερό που κρατάει μέσα.
- Στη συνέχεια, τοποθετούμε τη σόγια στο τηγάνι μαζί με όλα τα μπαχαρικά και την κινόα, ανακατεύουμε καλά να πάνε παντού. Αφήνουμε σε χαμηλή-μέτρια φωτιά για 5-10 λεπτά, αναλόγως το νερό που έχει κρατήσει, μέχρι να έχουμε μια αρκετά στεγνή σόγια. Η κινόα πρέπει να μείνει λίγο «τραγανή».
- Στο μεταξύ, τοποθετούμε τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια και το παντζάρι σε ένα μπλέντερ και περιστρέφουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια «πάστα».
- Τοποθετούμε την «κόκκινη πάστα» πίσω στο μπολ και προσθέτουμε το μείγμα σόγιας-κινόα-μπαχαρικά όταν είναι έτοιμο και έχει κάπως κρυώσει. Προσθέτουμε ελαιόλαδο, το ρεβυθάλευρο και ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι όλο το μείγμα να γίνει κόκκινο και να έχει μια υφή αρκετά σταθερή. Προσθέτουμε λίγο ρεβυθάλευρο αν χρειάζεται. Προσοχή: μην χρησιμοποιήσετε πολύ ρεβυθάλευρο γιατί τότε πιθανόν να γίνουν αρκετά στεγνά τα vegan μπιφτέκια σας.
- Πλάθουμε το μείγμα σε μπιφτέκια και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και λίγο ρεβυθάλευρο για να μην κολλήσουν και να κάνουν μια λεπτή «κρουστά» από έξω.
- Τα ψήνουμε για 20-30 λεπτά στον αέρα στους 200 C ή μέχρι να καταλάβουμε ότι έχουν σταθεροποιηθεί.
Σημειώσεις
Μπορούμε να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη μέχρι και 3 μήνες
Απολαύστε!