
Μπαμπά Γκανούς Μελιτζανοσαλάτα
Η γνωστή μελιτζανοσαλάτα της μέσης ανατολής με την ξεχωριστή γεύση και την πλούσια θρεπτική αξία!
Vegan Συνταγή και Χωρίς Γλουτένη
Χρόνος Προετοιμασίας 10 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος 15 λεπτά
Μερίδες 4
ΥΛΙΚΑ
- 1 μεσαία Μελιτζάνα
- Θαλασσινό Αλάτι
- Ελαιόλαδο
- 2-3 κ.σ χυμό Λεμονιού
- 1 σκελίδα Σκόρδο (τριμμένη ή ψιλοκομμένη)
- 2 κ.σ. Ταχίνι
- 2 κ.σ. φρέσκο Κόλιαντρο, Μαϊντανό ή Βασιλικό, ψιλοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 C (κατά προτίμηση στον αέρα).
- Τεμαχίζουμε τη μελιτζάνα μας σε στρογγυλές φέτες, γύρω στα 2 εκατοστά, και πασπαλίζουμε με θαλασσινό αλάτι. Τοποθετούμε τις φέτες σε ένα σουρωτήρι στο νεροχύτη για να αποστραγγίσουμε τυχόν περίσσεια υγρά. Μετά από 10 λεπτά, τις ξεπλένουμε ελαφρά και τις στεγνώνουμε μαλακά ανάμεσα σε δύο πετσέτες.
- Τις τακτοποιούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και περιχύνουμε με ελαιόλαδο και μια πρέζα θαλασσινό αλάτι. Ψήνουμε για 5-10 λεπτά, γυρίζοντας τες μία ή δύο φορές, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Τις αφαιρούμε από το ταψί, τις στοιβάζουμε την μια πάνω στην άλλη και τις τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο για να “κλειδώσουμε” την υγρασία – περιμένουμε 5 λεπτά.
- Αφαιρούμε την φλούδα από τις φέτες και προσθέτουμε την σάρκα σε έναν επεξεργαστή τροφίμων.
- Προσθέτουμε χυμό λεμονιού, σκόρδο, ταχίνι, μια πρέζα αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει κρεμώδες το μείγμα μας. Προσθέτουμε τα βότανα τελευταία και πολτοποιούμε λίγο ακόμα για ενσωμάτωση όλων των γεύσεων και υλικών. Δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε τα καρυκεύματα ανάλογα με τις ανάγκες.
- Διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 ημέρες.