Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε νερό μαζί με μια πρέζα θαλασσινό αλάτι και 3 σταγόνες ελαιόλαδο. Όταν αρχίσει να δημιουργεί φυσαλίδες το νερό προσθέτουμε τα μακαρόνια ολικής αλέσεως και μαγειρεύουμε al dente σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, περίπου 10 λεπτά.
Ενώ βράζουν ετοιμάζουμε το πέστο. Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων προσθέτουμε ελαιόλαδο, ξεφλουδισμένα και αλατισμένα φιστίκια, βασιλικό, baby σπανάκι, κουκουνάρι και τριμμένη vegan παρμεζάνα. Περιστρέφουμε μέχρι να έχουμε την επιθυμητή υφή. Καρυκεύουμε με θαλασσινό αλάτι και μαύρο πιπέρι για γεύση.
Στραγγίζουμε τα μαγειρεμένα μακαρόνια, ρίχνουμε με το vegan πέστο και σερβίρουμε.