Σας αρέσουν τα σοκολατένια smoothies? Δοκιμάστε αυτό το νόστιμο και θρεπτικό smoothie με φραγκόσυκα και μάκα!

Ποσότητα: 1 – 2 μερίδες
ΥΛΙΚΑ
- 2 φραγκόσυκα
- 2 μπανάνες
- 1,5 κουταλιά σκόνη κακάο
- 2 κουταλάκια σκόνη ρίζας μάκα
- 2 κουταλιές βούτυρο αμυγδάλου
- 1 φλιτζάνι νερό
- 1 φλιτζάνι πάγο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατέψτε στο μίξερ όλα τα υλικά, εκτός του νερού. Προσθέστε σταδιακά το νερό μέχρι να έχετε μια τέλεια κρεμώδη υφή.
Θρεπτική Αξία Smoothie
Φραγκόσυκο

Το φρακόσυκο έχει μια μοναδική σύνθεση θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων υψηλών επιπέδων βιταμίνης C, βιταμινών της οικογένειας Β, μαγνησίου, καλίου, ασβεστίου, χαλκού και διαιτητικής. Επίσης, έχουν υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών, πολυφαινολών και βεταλαίων, τα οποία έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία.
Τα οφέλη του φραγκόσυκου για την υγεία περιλαμβάνουν την ικανότητά του να μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, να βελτιώνει την πεπτική διαδικασία, να μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη, να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και να διεγείρει την ανάπτυξη των οστών. Αυτό το πλούσιο σε αντιοξειδωτικά φρούτο συμβάλλει επίσης στην ενίσχυση των αιμοφόρων αγγείων, βοηθά στην απώλεια βάρους και μειώνει τη φλεγμονή.
Βοηθά στην επιτάχυνση του μεταβολισμού, αποτοξινώνει το ήπαρ και καθαρίζει το παχύ έντερο. Έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες στην παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία ασθενειών όπως έλκος, διαβήτης, γλαύκωμα.
Μάκα

Η Μάκα είναι ένα αρχαίο ποώδες φυτό γνωστό για τις διατροφικές και τις φαρμακευτικές του αξίες. Η ρίζα, που επίσης αποκαλείται Περουβιανό τζίνσενγκ, είναι αναγνωρισμένη ως ενισχυτικό ενέργειας και έχει ως στόχο να διεγείρει τις μεταβολικές λειτουργίες του σώματος και να βελτιώσει τη συνολική ευεξία και υγεία.
Η φρέσκια καθώς και η ξηρή μάκα δεν περιέχουν χοληστερόλη και έχουν πολύ μικρη περιεκτικότητα σε θερμίδες. Η ρίζα περιέχει αρκετές αξιοσημείωτες φυτοχημικές ουσίες, ορυκτά και βιταμίνες, που ενισχύουν τη ζωτικότητα, τη φρεσκάδα και τη γενική ευεξία.
Η σκόνη ρίζας Μάκα είναι μια απίστευτα πλούσια πηγή βιταμινών και μετάλλων καθότι έχει ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, χαλκό και μαγγάνιο.
Τα μέρη των φυτών Μάκα παραδοσιακά θεωρείται ότι αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειας. Οι αρχαίοι Ίνκας χρησιμοποίησαν τμήματα ρίζας μάκα για να βελτιώσουν τη γονιμότητα και ως αφροδισιακά και για να ρυθμίσουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και της έμμηνου ρύσεως.
Έτσι τα εμπορικά προϊόντα μάκας έχουν αποκτήσει δημοτικότητα ως συμπληρώματα διατροφής για αφροδισιακούς σκοπούς και για την αύξηση της γονιμότητας και της αντοχής.
Κακάο

Έχουν υπάρξει πολλές μελέτες που συνδέουν το κακάο και τη μαύρη σοκολάτα με οφέλη για την υγεία. Το κακάο και η σοκολάτα περιέχουν μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών (φλαβοϊνών). Το κακάο και η μαύρη σοκολάτα μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και την ικανότητα του αίματος να πήξει, οπότε ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακών προσβολών μπορεί να μειωθεί. Επιπλέον, το κακάο περιέχει πολυφαινόλες (παρόμοιες με αυτές που υπάρχουν στο κρασί) με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που είναι ευεργετικές για την υγεία.
Αυτές οι ενώσεις καλούνται φλαβονοειδή και περιλαμβάνουν κατεχίνες, επικικατίνες και προκυανδίνες. Τα αντιοξειδωτικά φλαβοϊνίδια βρίσκονται στα μη λιπαρά τμήματα του κόκκου κακάο. Το κακάο περιέχει επίσης θεοβρωμίνη ένα πολύ ήπιο διεγερτικό με ήπια διουρητική δράση (αυξάνει την παραγωγή ούρων).
Οι κόκκοι κακάο περιέχουν πολύ χαμηλή ποσότητα καφεΐνης, πολύ λιγότερη από αυτή που βρίσκεται σε ποτά καφέ, τσαγιού και κόλα. Επιπλέον, το κακάο έχει φαινυλαιθυλαμίνη, η οποία είναι ένα ελαφρύ αντικαταθλιπτικό και διεγερτικό παρόμοιο με τη ντοπαμίνη και την αδρεναλίνη. Το κακάο και η σοκολάτα μπορούν να αυξήσουν το επίπεδο σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Τα επίπεδα σεροτονίνης συχνά μειώνονται σε άτομα με κατάθλιψη και σε άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα PMS.
Οι κόκκοι κακάο είναι πλούσιοι σε πολλά βασικά μέταλλα, όπως το μαγνήσιο, το ασβέστιο, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, το κάλιο και το μαγγάνιο και σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, C, Ε και παντοθενικό οξύ.
Μπανάνες

Ένα από τα πλέον θρεπτικά φρούτα, αφού περιέχει σχεδόν τα πάντα: ίνες, αντιοξειδωτικά στοιχεία, βιταμίνες Β χρήσιμες για τον μεταβολισμό, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και φώσφορο. Ο παχύς φλοιός καθιστά τον καρπό απολύτως καθαρό και ασφαλή. Είναι πιο ωφέλιμες όταν έχουν ωριμάσει.
Βούτυρο αμυγδάλου

Το βούτυρο αμυγδάλου είναι μια καλή πηγή υγιεινών μονοακόρεστων λιπαρών που χρειάζεται το σώμα μας. Αυτά τα λίπη σχετίζονται με τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Η κατανάλωση αμυγδάλων προσφέρει αντιοξειδωτική δράση από τη βιταμίνη Ε και βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης.