
Το 2017, οι διδακτορικοί φοιτητές Robin Simsa, Theresa Rothenbücher και Hakan Gürbüz άρχισαν να συνεργάζονται για τη χρήση τρισδιάστατης εκτύπωσης στην ανάπτυξη ιατρικών τεχνολογιών. Σύντομα όμως στράφηκαν στην ανάπτυξη θαλασσινών φυτικής προέλευσης. Η κινητήριος δύναμη προς αυτή την αλλαγή ήταν η δημιουργία μιας βιώσιμης εναλλακτικής λύσης για την εκτόπιση της περιβαλλοντικά καταστροφικής παγκόσμιας αλιευτικής βιομηχανίας.
“Legendary Vish” ρεαλιστικός σολομός από μείγμα μανιταριών και πρωτεϊνών μπιζελιού
«Είδαμε ότι στην αγορά θαλασσινών με βάση τα φυτά, υπάρχουν επί του παρόντος κυρίως μη δομημένα προϊόντα, όπως vegan κροκέτες ψαριών ή μπιφτέκια. Ωστόσο, προϊόντα με πιο περίπλοκη δομή, όπως φιλέτα σολομού, δεν μπορούν να βρεθούν στην αγορά αυτή τη στιγμή, “δήλωσε η Simsa, διευθύνων σύμβουλος του έργου στο FoodNavigator.
«Είδαμε μια μοναδική ευκαιρία στη χρήση τρισδιάστατης εκτύπωσης τροφίμων, για τη δημιουργία προϊόντων θαλασσινών με πολύπλοκη δομή, η οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί με κλασικές τεχνολογίες.»
Το έργο Legendary Vish είναι μία από τις δέκα νεοσύστατες επιχειρήσεις που τρέχουν για μια θέση φιναλίστ – η οποία συνοδεύεται με χρηματοδότηση 210.000 € – στο Greenstart, το οποίο είναι μέρος του Vienna Impact Hub.
Οι μαθητές σκοπεύουν να εδραιώσουν την εταιρεία τους στην Αυστρία και να αναβαθμίσουν τη διανομή των προϊόντων τους το 2022 σε τοπικό επίπεδο, στη Γερμανία και την Ελβετία, προτού επεκταθούν στη Σκανδιναβία και σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Εκτός από τον σολομό, η ομάδα σκοπεύει να αναπτύξει τρισδιάστατο vegan τόνο και ρέγκα.
Εταιρείες σε όλο τον κόσμο εργάζονται για να δημιουργήσουν ολόκληρα τεμάχια vegan κρέατος σε μια προσπάθεια να παρέχουν εναλλακτικές λύσεις για κάθε τύπο ζωικού προϊόντος. Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία Redefine Meat με έδρα το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα κάνει το ντεμπούτο της με το 3D-printed Alt-Steak.