
Δυναμωτική Σαλάτα με Ρεβύθια και γεύση Μεσογείου
Η σαλάτα αυτή, πέρα από την πλούσια γεύση της, είναι πραγματικά πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που χρειάζεται το σώμα μας για να παραμείνει υγιές. Διαβάστε την θρεπτική αξία των υλικών μετά την συνταγή!
Μερίδες 2
ΥΛΙΚΑ
- 300 γρ. Ρεβύθια, βρασμένα
- 2 κόκκινες πιπεριές, κομμένες σε κομματάκια
- 2 Φρέσκα Κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- 1 σκελίδα Σκόρδο, πολτοποιημένη
- 10 Ντοματίνια ή 1 κανονική Ντομάτα σε φέτες
- ½ Αγγούρι, κομμένο σε κύβους
- 1 Πράσινη Πιπεριά, ψιλοκομμένη
- 5 Λιαστές Ντομάτες
- ½ φλιτζάνι Μαύρες Ελιές
- ½ φλιτζάνι Πράσινες Ελιές
- ¼ φλιτζάνι φρέσκο χυμό Λεμονιού
- 2 κ.σ. Ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένο Μαϊντανό
- 1 κ.γ. Κουρκουμά
- Αλάτι και Μαύρο Πιπέρι
- Ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μεγάλο μπολ και απολαμβάνουμε!

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
ΕΛΙΕΣ
Η θρεπτική τους αξία διαφέρει από αυτή του λαδιού λόγω της διαφορετικής επεξεργασίας. Περιέχουν μεγάλη ποσότητα ασβεστίου και βιταμίνης Α, αλλά και βιταμίνη Ε, σίδηρο χαλκό και φώσφορο. Οι θρούμπες θεωρούνται μια καλή ποικιλία, επειδή παραμένουν περισσότερο επάνω στο δέντρο και συντηρούνται με ξερό αλάτισμα. Τρώγονται σκέτες, σαν πολτός ή ενταγμένες στα φαγητά.
ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ
Τα κρεμμύδια είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C, φλαβονοειδών και φυτοθρεπτικών συστατικών. Τα φυτοθρεπτικά συστατικά είναι ενώσεις που συναντάμε σε φρούτα και λαχανικά, που συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς ανθρώπινου σώματος. Τα φλαβονοειδή μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου της νόσου του Parkinson, των καρδιαγγειακών παθήσεων και των εγκεφαλικών επεισοδίων. Ένα ιδιαίτερα πολύτιμο φλαβονοειδές στα κρεμμύδια είναι η κουρσετίνη, η οποία δρα ως αντιοξειδωτικό που έχει συνδεθεί με την πρόληψη του καρκίνου. Μπορεί επίσης να έχει οφέλη για την υγεία της καρδιάς.
ΚΟΥΡΚΟΥΜΑ
Ο κουρκουμάς περιέχει περισσότερα από 300 συστατικά που απαντώνται στη φύση, όπως το β-καροτένιο, το ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C), το ασβέστιο, τα φλαβονοειδή, οι ίνες, ο σίδηρος, η νιασίνη, το κάλιο, ο ψευδάργυρος και άλλα θρεπτικά συστατικά. Η χημική ουσία στο κουρκουμά που συνδέεται με τις πιο έντονες θετικές επιδράσεις στην υγεία είναι η κουρκουμίνη.
ΛΑΔΙ
Το ελαιόλαδο είναι η πιο χρήσιμη τροφή για σώμα και τους ιστούς του ,εξαιτίας της βιταμίνης Ε που περιέχει. Προσοχή στην υπερβολική κατανάλωση επειδή έχει πολλές θερμίδες και δημιουργεί προβλήματα παχυσαρκίας.
ΛΕΜΟΝΙΑ
Περιέχουν πολλά φλαβονοειδή και έχουν πολύ υπολογίσιμη αντιμικροβιακή δράση. Τα λεμόνια περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, διαλυτές φυτικές ίνες και φυτικές ενώσεις που τους προσδίδουν πολλά οφέλη για την υγεία. Η βιταμίνη C που περιέχουν βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τα τρόφιμα. Τα λεμόνια μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, αναιμίας, πέτρες στα νεφρά, πεπτικά προβλήματα και καρκίνο.
ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ
Περιέχει παρά πολλές ίνες, καροτενοειδή, σίδηρο, βιταμίνη C διπλάσια από αυτή ενός μέτριου πορτοκαλιού και ποσότητα ασβεστίου διπλάσια από αυτή του γάλακτος. Πρέπει να πλένεται πολύ προσεκτικά και συντηρείται δύσκολα. Καλό είναι να μην τον ψιλοκόβετε και να χρησιμοποιείτε το χέρι γι’αυτό, για να μην οξειδώνονται τα φύλλα του.
ΝΤΟΜΑΤΑ
Πλούσια σε περιεκτικότητα λυκοπένιου. Προτιμήστε τις φρέσκες ,οι οποίες έχουν τη χαρακτηριστική μυρωδιά και αποφύγετε τις κατεψυγμένες ή αυτές του θερμοκηπίου. Χρειάζεται πολύ καλό πλύσιμο. Μαγειρεμένη έχει περισσότερο αφομοιώσιμο λυκοπένιο, εξαιτίας της θερμοκρασίας και του λαδιού.
ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΛΙΑΣΤΕΣ
Οι λιαστές ντομάτες εφοδιάζουν τον οργανισμό με βιταμίνες Κ ώστε να έχουμε γερά οστά και ελαστικότητα δέρματος. Συγχρόνως η βιταμίνη Κ συμβάλει έναντι της αρθρίτιδας και βοηθάει στη μείωση των ρυτίδων. Οι ντομάτες ειναι επισης πλούσια πηγή βιταμίνης C, που βελτιώνει τη μικροκυκλοφορία, άρα και τη σωστή οξυγόνωση των κυττάρων. Περιέχουν σίδηρο και λυκοπένη η οποία έχει αποδειχθεί ότι είναι από τις πιο αντικαρκινικές ουσίες και βρίσκεται στον φλοιό της ντομάτας.
ΠΙΠΕΡΙΕΣ
Περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C και πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών, ενώ μειώνουν τα επίπεδα χοληστερίνης. Οι καυτερές πιπεριές βοηθούν στην παραγωγή ενδοφρινών.
ΡΕΒΥΘΙΑ
Τα ρεβύθια είναι πηγές πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης. Επίσης προσφέρουν υψηλή ποσότητα φυτικών ινών. Εμπεριέχουν δε και αδιάλυτες φυτικές ίνες (για καλή λειτουργία του εντέρου) και διαλυτές (για βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ του οργανισμού). Τα ρεβύθια είναι πλούσια σε σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και φυλλικό οξύ. Περιέχουν ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αλλά και καροτενοειδή και φλαβονοειδή, γνωστά αντιοξειδωτικά. Τα ρεβύθια βοηθούν στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης, μείωση της χοληστερίνης, καλύτερη διαχείριση του σακχάρου και του σωματικού βάρους, αντικαρκινική δράση.
Βάλτε μπόλικο λεμόνι για να μεγιστοποιήσετε την απορρόφηση σιδήρου απ’ τον οργανισμό. Η βιταμίνη C έχει αυτή την ιδιότητα. Συνδυάστε τα με ρύζι για να δημιουργήσετε φυτικής προέλευσης πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας.
ΣΚΟΡΔΟ
Η ουσία αλισίνη που περιέχει δρά ως ένα φυσικό αντιοβιοτικό, γι’ αυτό άλλωστε χρησιμοποιείτε από τις φαρμακοβιομηχανίες. Είναι χρήσιμο επίσης για τους υπερτασικούς, αφού «ρίχνει» την πίεση. Συνιστάται να τρώγεται ωμό ή ελαφρά μαγειρεμένο ή μέσα σε σαλάτες, ώστε τα ένζυμά του να απορροφηθούν από το ελαιόλαδο.