Εποχιακά Φρούτα Ιουλίου

ΕΠΟΧΙΑΚΑ ΦΡΟΥΤΑ ΙΟΥΛΙΟΥ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ

Τρώμε εποχιακά σημαίνει τρώμε υγιεινά!

Αχλάδια, Βερύκοκα, Βύσσινα, Δαμάσκηνα, Καρπούζι, Κεράσια, Κορόμηλα, Νεκταρίνια, Πεπόνι, Ροδάκινα, Φράουλες

Εποχιακά Φρούτα Ιουλίου

Αχλάδια

ΑΧΛΑΔΙΑ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ

Τα αχλάδια είναι μια συμπυκνωμένη πηγή φαινολικών φυτοθρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των υδροξυβενζοϊκών οξέων (χλωρογενικό οξύ, γεντισικό οξύ, συριγγικό οξύ και βανιλικό οξύ), υδροξυκινναμικά οξέα (κουμαρικό οξύ, φερουλικό οξύ και 5-καφεοϋλκινικό οξύ), υδροξυκινόνες (αρβουτίνη), φλαβανόλες (κατεχίνη, επικικατίνη); φλαβονόλες (ισοραμνετίνη, κερσετίνη, καμπεφερόλη), ανθοκυανίνες (σε κόκκινες ποικιλίες) και καροτενοειδή (βήτα-καροτένιο, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη). Τα αχλάδια είναι επίσης μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών και μια καλή πηγή χαλκού, βιταμίνης C και βιταμίνης Κ.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η φλούδα των αχλαδιών περιέχει τουλάχιστον τρεις έως τέσσερις φορές περισσότερα φαινολικά φυτοθρεπτικά συστατικά από ότι η σάρκα αυτών. Αυτά τα φυτοθρεπτικά περιλαμβάνουν αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη φλαβονοειδή και δυνητικά αντικαρκινικά φυτοθρεπτικά, όπως κινναμωμικά οξέα. Η φλούδα του αχλαδιού έχει επίσης δείξει ότι περιέχει περίπου το ήμισυ των συνολικών φυτικών ινών του αχλαδιού. Μην παραλείπετε όμως να τα πλένετε καλά πριν τα καταναλώσετε με την φλούδα

Βερύκοκα

ΒΕΡΥΚΟΚΑ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ_ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Τα βερίκοκα έχουν χαμηλή θερμιδική αξία, η διατροφική τους αξία όμως είναι τεράστια. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α (3 βερίκοκα, καλύπτουν σχεδόν το 100% της καθημερινής μας ανάγκης), περιέχουν βιταμίνη C και φλαβονοειδή. βιταμίνη Β3, καροτενοειδή, λυκοπένιο, σίδηρο, κάλιο, φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες και μέταλλα.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε βήτα-καροτίνη, η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, μειώνει την LDL (κακή) χοληστερόλη και παίζει σημαντικό ρόλο για την υγεία του δέρματος και της όρασης.

Οι διαιτητικές ίνες που περιέχουν βελτιώνουν το πεπτικό σύστημα, το οποίο βοηθά στην αύξηση του μεταβολισμού. Λόγω του ασβεστίου και καλίου που περιέχουν, προστατεύουν τη διαμόρφωση και ανάπτυξη των οστών. Επίσης, κάνουν καλό στην αναιμία λόγω του σιδήρου και του χαλκού που βοηθά στη διάθεση του σιδήρου σε όλο το σώμα. Το λυκοπένιο είναι ένα καροτενοειδές που συνδέεται με την προστασία από τον καρκίνο του προστάτη.

Επίσης, τα βερίκοκα είναι χρήσιμα σε εμπύρετες καταστάσεις, ενυδατώνουν το σώμα και βοηθούν στην αποβολή των τοξινών. Καταπραΰνουν, μεταξύ άλλων, συμπτώματα πονοκεφάλου, εντερικές παθήσεις, αϋπνία, φαρυγγίτιδα και ήπια κατάθλιψη.

Τέλος, σύμφωνα με κάποιες μελέτες, τα κουκούτσια των βερίκοκων, χάρη στην αμυγδαλίνη ή αλλιώς βιταμίνη Β17, μπορούν να παρεμποδίσουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, ή ακόμα και να τα θανατώσουν.

Βύσσινα

ΒΥΣΣΙΝΑ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ_ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Το βύσσινο δημιουργήθηκε από διασταύρωση της κερασιάς με τα άγρια βύσσινα. Πλέον υπάρχουν δύο τύποι κερασιών: το γλυκό κεράσι (Prunus avium) και το ξινό κεράσι, γνωστό ως βύσσινο (Prunus cerasus).

Τα βύσσινα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α και βιταμίνη C, και περιέχουν επίσης πληθώρα βιταμινών όπως νιασίνη, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη, παντοθενικό οξύ, Β6 και βιταμίκη Κ. Επίσης περιέχουν χαλκό, σίδηρο, μαγγάνιο, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο και φυτικές ίνες.

Οι βιταμίνες, οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα βύσσινα, προσφέρουν στον οργανισμό πολλαπλά οφέλη. Οι 17 ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν τους προσδίδουν εκτός των άλλων, αντιγηραντικές ιδιότητες, ενώ δύο από αυτές (καμπφερόλη, κουερσετίνη ή κερκετίνη) βελτιώνουν τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την όραση. Η κερκετίνη βοηθά και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Το ζουμερό φρούτο οφείλει το πλούσιο χρώμα του στα υψηλά επίπεδα σε ανθοκυανίνες που περιέχονται στη σύνθεση του, οι οποίες διαθέτουν ισχυρές αντιοξειδωτικές δράσεις που βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από πολλές σοβαρές και χρόνιες ασθένειες.

Το βύσσινο ακόμη περιέχει στη σύστασή του υψηλές ποσότητες μελατονίνης, μιας ορμόνης που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στον κύκλο ύπνου-αφύπνισης και μας βοηθά να κοιμηθούμε καλύτερα. Επίσης, το βύσσινο λειτουργεί και ως ήπιο φυσικό καθαρτικό, καταπολεμώντας τις πεπτικές διαταραχές συμπεριλαμβανομένης της δυσκοιλιότητας και της διάρροιας.

Τέλος, θεωρείται δυναμωτικός καρπός, ωφέλιμος για την αναιμία, το άσθμα, τις νόσους των νεφρών και του ήπατος, καθώς και για τις αρθρίτιδες, αφού μειώνει τα επίπεδα του ουρικού οξέος. Ενδείκνυται επίσης στην αναιμία, γιατί λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε σίδηρο, προάγει την αιμοποίηση.

Δαμάσκηνα

ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ_ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Τα δαμάσκηνα έχουν αποτελέσει αντικείμενο επανειλημμένων ερευνών για την υγεία, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας τους σε μοναδικά φυτοθρεπτικά συστατικά όπως το χλωρογενικό οξύ (chlorogenic acid). Αυτά τα φυτοθρεπτικά συστατικά είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην εξουδετέρωση ελεύθερων ριζών, όπως το ανιόν του υπεροξειδίου, ένα επικίνδυνο παράγωγο του οξυγόνου, το οποίο είναι ικανό να προκαλέσει την οξειδωτική καταστροφή διαφόρων κυτταρικών συστατικών.

Επιπλέον, τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε βιταμίνες όπως η ριβοφλαβίνη, η νιασίνη, το φυλλικό οξύ, η θειαμίνη, η βιταμίνη C, Α και Κ. Επίσης είναι εξαιρετική πηγή βασικών μετάλλων όπως ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, σίδηρο, νάτριο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο.

Τα δαμάσκηνα είναι γνωστά για την ικανότητά τους να προλαμβάνουν και αντιμετωπίζουν τη δυσκοιλιότητα. Εκτός αυτού, μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου του εντέρου, των αιμορροΐδων και παρέχουν φιλικά βακτήρια στο παχύ έντερο. Επιπλέον, οι διαλυτές φυτικές ίνες στα δαμάσκηνα συμβάλουν στην μείωση της χοληστερόλης αφού ενώνονται με χολικά οξέα στην εντερική οδό και αποβάλλονται από το σώμα μέσω των κοπράνων.

Τα φρούτα αυτά έχουν επίσης χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι η κατανάλωση ενός δαμάσκηνου δεν προκαλεί ριζικές αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Επίσης, περιέχουν σημαντικές ποσότητες σε φλαβονοειδή, όπως λουτεΐνη, κρυπτοξανθίνη και ζεαξανθίνη, ενώσεις που δρουν κατά των ελευθέρων ριζών, της γήρανσης και διάφορων άλλων ασθενειών.

Μεταξύ όλων τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στα δαμάσκηνα προσφέρουν αντιφλεγμονώση δράση, βοηθούν στην καλύτερη υγεία της καρδιάς, των εντέρων, των ματιών και των οστών, και στην ισορροπία της χοληστερόλης, βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, στην δυσκοιλιότητα και στην καταπολέμηση της κόπωσης.

Καρπούζι

ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ_ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Το καρπούζι ανήκει στην ίδια οικογένεια με το αγγούρι και την κολοκύθα. Όλα τα μέρη του φρούτου είναι κατάλληλα προς κατανάλωση, ακόμη και η φλούδα. Μπορεί να αποτελείται κυρίως από νερό (η περιεκτικότητά του υπερβαίνει το 92%), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά.

Το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνες ( Α, Β1, Β6, Β3, C, φυλλικό οξύ) και ιχνοστοιχεία (κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορος, χαλκός, σελήνιο, ασβέστιο, ψευδάργυρος, μαγγάνιο κ.ά.), αλλά εκείνο που πραγματικά το κάνει να ξεχωρίζει είναι το λυκοπένιό του – η αντιοξειδωτική χρωστική ουσία που του προσδίδει το χαρακτηριστικό βαθυκόκκινο χρώμα του.

Το λυκοπένιο είναι μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που συμβάλλει στην πρόληψη χρόνιων εκφυλιστικών νόσων (καρδιαγγειακά νοσήματα) και διάφορων μορφών καρκίνου (καρκίνος του προστάτη, καρκίνος του μαστού, καρκίνος του πνεύμονα), εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες. Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι το λυκοπένιο που περιέχεται στο καρπούζι είναι βιολογικά περισσότερο διαθέσιμο για τον οργανισμό μας σε σύγκριση με εκείνο που περιέχεται στην ντομάτα!

Το καρπούζι είναι επίσης πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α, μια ουσία με αντιοξειδωτική δράση που είναι σημαντική για καλή όραση και γερό ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, το καρπούζι περιέχει τις βιταμίνες Β6, Β1 και C. Η βιταμίνη Β6 συμβάλλει στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, όπως η σεροτονίνη, η μελατονίνη και η ντοπαμίνη, ουσίες που παίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλές νευρικές λειτουργίες, βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους, της φοβίας, του πανικού και γενικά συμβάλλουν στο να αισθανόμαστε καλά.

Ακόμη και τα άσπρα κομμάτια του καρπουζιού, αυτά που είναι κοντά στη φλούδα, περιέχουν θρεπτικές ουσίες. Σε αυτό το μέρος του φρούτου υπάρχει ένα αμινοξύ που ονομάζεται κιτρουλίνη και μετατρέπεται σε αργινίνη. Αυτά τα αμινοξέα είναι χρήσιμα για την καλή κυκλοφορία του αίματος.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και τα σπόρια του καρπουζιού είναι θρεπτικά. Περιέχουν πρωτεΐνη, καλά ακόρεστα λιπαρά οξέα, μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επιπλέον, οι σπόροι του καρπουζιού περιέχουν την ουσία cucurbocitrin, η οποία βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και βελτιώνει τη νεφρική λειτουργία.

Smoothie με Καρπούζι

Κεράσια

ΚΕΡΑΣΙΑ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ_ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Το κόκκινο χρώμα του κερασιού, οφείλεται στη χρωστική ουσία ανθοκυάνη, ένα αντιοξειδωτικό που το βρίσκουμε σε συγκέντρωση στη φλούδα του και που παίζει προληπτικό και θεραπευτικό ρόλο σε πλήθος ασθενειών, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες. Επιπλέον τα κεράσια είναι πλούσια στην αντιοξειδωτική ουσία μελατονίνη, η οποία επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης.

Τα κεράσια είναι πλούσια επίσης σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3), βιταμίνη Α, φυλλικό οξύ και βιταμίνη C, ενώ περιέχουν μικρές ποσότητες σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου, χαλκού και μαγγανίου.

Επιπροσθέτως, τα κεράσια είναι πλούσια σε φυτοστερόλες, που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης.

Επίσης τα κεράσια βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας αφού περιέχουν μεγάλες ποσότητες οργανικών οξέων και φυτικών ινών, ευνοούν την καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος, ενώ είναι διουρητικά και χωνευτικά.

Λόγω των μεταλλικών αλάτων και ιχνοστοιχείων που περιέχουν δρουν ανακουφιστικά σε ρευματικούς πόνους, την αρθρίτιδα και την ουρική αρθρίτιδα. Δρουν επίσης κατά της σωματικής κόπωσης, βοηθούν στη μείωση του πόνου των μυών και των αρθρώσεων και στην πρόληψη της δημιουργίας πλάκας των δοντιών.

Τέλος βοηθούν στην αναιμία, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο και σε πειράματα βρέθηκε ότι αυξάνουν κατά 50% την παραγωγή ινσουλίνης από τα κύτταρα του παγκρέατος άρα η κατανάλωση κερασιών θα μπορούσε να βοηθά στην πρόληψη κατά του διαβήτη.

Κορόμηλα

ΚΟΡΟΜΗΛΑ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ_ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Κορόμηλα ή Τζάνερα, είναι οι μικροί νόστιμοι καρποί του καλοκαιριού, που ξεκινούν από πράσινοι και ξινοί και, όταν ωριμάζουν, είτε παραμένουν πράσινοι είτε γίνονται κίτρινοι ή κόκκινοι ή κιτρινοκόκκινοι. Αυτοί οι μικροί και θαυματουργοί καρποί δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς, διεκδικούν – ανάμεσα σε άλλα περισσότερο γνωστά καλοκαιρινά φρούτα – τις θρεπτικές και γευστικές αξίες που τους αξίζουν. Τα κορόμηλα χαρακτηρίζονται από ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους στις βιταμίνες C και A.

Είναι επίσης πλούσια σε νιασίνη (βιταμίνη Β3), η οποία είναι συμμετέχει στην απελευθέρωση ενέργειας στον οργανισμό. Στα παραπάνω θρεπτικά συστατικά αποδίδεται επίσης έντονη αντιγηραντική δράση ενώ ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, προστατεύοντας από λοιμώξεις.

Περιέχουν επίσης βιταμίνη Κ, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, χαλκό και μαγγάνιο. Ένα άλλο χαρακτηριστικό των κορόμηλων είναι οι φυτικές ίνες που περιέχουν σε υψηλή συγκέντρωση, ιδιαίτερα εάν καταναλώνονται ωμά με τη φλούδα, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου.

Τα κορόμηλα βρίσκονται πολύ ψηλά στη λίστα των αντιοξειδωτικών τροφών και εκτός των άλλων προστατεύουν την καλή λειτουργία το εγκεφάλου, της καρδιάς, του νευρικού συστήματος και των ματιών, ενώ δρουν κατά της υπερτροφίας του προστάτη. Επίσης, ξεχωρίζουν για την ευεργετική δράση τους κατά της αρθρίτιδας και άλλων εκφυλιστικών παθήσεων.

Νεκταρίνια

ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ_ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Τα Νεκταρίνια ή Μηλοροδάκινα είναι κοντινός «συγγενής» του ροδάκινου, τα οποία συμβάλλουν στην καλύτερη ενυδάτωση του οργανισμού, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό και παράλληλα, προσφέρουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, που τονώνει το ανοσοποιητικό και σε συνδυασμό με τις βιταμίνες A και E, προσφέρουν ποικιλία αντιοξειδωτικών. Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθάει στον κορεσμό, καθώς και βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου.

Ένα φλιτζάνι κομμένο νεκταρίνι, περιέχει 15 γρ.υδατανθράκων ή 5% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Από αυτά, τα 11 γραμμάρια είναι σάκχαρα και 2 γραμμάρια, ή 10 % της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης, είναι ίνες. Επιπλέον, είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και βιταμίνης Α. 1 φλιτζάνι περιέχει 13 % της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης της βιταμίνης C και 9% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης της βιταμίνης Α, καθώς και σίδηρο και ασβέστιο. Τα νεκταρίνια έχουν ακόμα σίδηρο, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Κ, καθώς και φυσικά σάκχαρα που βοηθούν στην παροχή ενέργειας.

Τα νεκταρίνια περιέχουν επίσης λουτεΐνη, ένα θρεπτικό συστατικό που προστατεύει τα μάτια και το δέρμα. Θεωρείται σημαντικό αντιοξειδωτικό επειδή προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος. Είναι επίσης πλούσια σε κάλιο, που βοηθά στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και σε βιταμίνη Ε. Έτσι τα νεκταρίνια έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύουν την καρδιά και τους πνεύμονες, επουλώνουν τα τραύματα και παράλληλα ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Οι ίνες που βρίσκονται στα νεκταρίνια μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την απορρόφηση της ζάχαρης στην κυκλοφορία του αίματος και διατηρούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά από το φαγητό. Επιπλέον, τα νεκταρίνια περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που μπορούν να μειώσουν ορισμένους παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου. Περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση των επιπέδων ολικής και κακής LDL χοληστερόλης.

Πεπόνι

ΠΕΠΟΝΙ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ_ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Το πεπόνι με το έντονο άρωμα, τη γλυκιά του γεύση και το χρυσαφί χρώμα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή καλοκαιρινά φρούτα. Είναι πολύ χαμηλό σε θερμιδική αξία με τα 100γρ να περιέχουν μόλις 34 θερμίδες. Από την άλλη μεριά, είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, B6 και νιασίνη, θειαμίνη, παντοθενικό οξύ, κάλιο και μαγγάνιο. Περιέχει σε μικρότερες ποσότητες και ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και φώσφορο.

Η βιταμίνη Α κάνει καλό στην όραση μας αλλά και στο δέρμα μας. Επίσης, το πεπόνι περιέχει β-καροτένια, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και κρυπτοξανθίνη, δηλαδή αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα και τον οργανισμό από τη βλαβερή δράση των ελεύθερων ριζών.

Η κατανάλωση πεπονιού λόγω της περιεκτικότητας του σε φυτικές ίνες αλλά και σε υγρασία βοηθάει στην κινητικότητα του εντέρου και στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Όσον αφορά τους ηλεκτρολύτες, το πεπόνι περιέχει αρκετό κάλιο το οποίο είναι σημαντικό συστατικό των κυττάρων και των σωματικών υγρών και βοηθάει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού. Επιπλέον, το κάλιο έχει διουρητική δράση και μπορεί να παρεμποδίσει την κακή χοληστερόλη (LDL) να υποστεί χημικές μεταβολές που προκαλούν προβλήματα στον οργανισμό.

Το πεπόνι περιέχει ακόμη βιταμίνη Β6, η οποία συμβάλλει στη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου και συντελεί στην καλύτερη πνευματική και ψυχολογική υγεία και φυλλικό οξύ, που έχει σημαντικότατη συνεισφορά στην παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό μας. Επιπλέον, τα πεπόνια έχουν ένα αντιπηκτικό χημικό, την αδενοσίνη, που υπάρχει επίσης στα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα μανιτάρια. Η ουσία αυτή βοηθά στην αραίωση του αίματος, ελαττώνοντας τις πιθανότητες καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Τέλος, οι σπόροι του πεπονιού περιέχουν ω-3 λιπαρά σε μορφή α-λινολενικού οξέως.

Smoothie με Πεπόνι

Ροδάκινα

ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ_ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Τα ροδάκινα εκτός από τη γλυκιά, δροσερή γεύση τους και το ευχάριστο άρωμα, έχουν και υψηλή διατροφική αξία. Αποδίδουν λίγες θερμίδες, ενώ είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες. Όσον αφορά τις βιταμίνες, μας προσφέρουν βιταμίνη A, C, E, K και 6 βιταμίνες του συμπλέγματος B.

Το ροδάκινο περιέχει αρκετή βιταμίνη Α και β-καροτένιο. Το β-καροτένιο μέσα στο ανθρώπινο σώμα μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο για την όραση και για την καλή υγεία των βλεννογόνων και του δέρματος.

Επίσης, τα ροδάκινα είναι καλή πηγή βιταμίνης C, μιας βιταμίνης με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Η βιταμίνη C παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη παραγωγή του κολλαγόνου και κατ΄ επέκταση στην διατήρηση της υγείας του δέρματος.

Η βιταμίνη Ε αποτελεί ένα άλλο αντιοξειδωτικό, ενώ η Κ είναι απαραίτητη στη λειτουργία πήξης του αίματος. Και η λίστα βιταμινών συνεχίζεται με τη θειαμίνη, τη ριβοφλαβίνη, τη νιασίνη, το φυλλικό οξύ, τη βιταμίνη Β – 6 και το παντοθενικό οξύ, πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για τα κύτταρα και τα νεύρα. Το ροδάκινο περιέχει όμως και σημαντικές ποσότητες ενός αντιοξειδωτικού, του χλωρογενικού οξέος, το οποίο σύμφωνα με έρευνες, φαίνεται να καταπολεμά τη φθορά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Η καταπολέμησή τους μειώνει τις επιδράσεις της γήρανσης και των χρόνιων παθήσεων στον οργανισμό μας, αντιμετωπίζοντας τις φλεγμονές.

Τα ροδάκινα μας προσφέρουν επίσης διάφορα μέταλλα, όπως το κάλιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο και το μαγγάνιο. Τα ροδάκινα μας εφοδιάζουν με αρκετό κάλιο. Το κάλιο είναι σημαντικό συστατικό των κυττάρων και των υγρών του σώματος και συμβάλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς και της αρτηριακής πίεσης.

Το ροδάκινο αποτελεί καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της LDL-χοληστερόλης. Χάρη στην περιεκτικότητα του σε ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες, το ροδάκινο είναι κατάλληλο για όσους έχουν άγχος, υπερένταση και νιώθουν κόπωση. Δρα ως ηρεμιστικό και αγχολυτικό. Σημαντική είναι και η περιεκτικότητα των ροδάκινων σε πολύτιμες ουσίες όπως τα φλαβονοειδή, δηλαδή σε λουτείνη, ζεαξανθίνη και β-κρυπτοξανθίνη.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ροδάκινο είναι ένα από τα πλουσιότερα σε νερό, φρούτα, καθώς αποτελείται κατά 89% από νερό. Επομένως ενυδατώνει το σώμα, την επιδερμίδα, έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και είναι πολύτιμο για την υγεία και την ομορφιά του δέρματος.

Smoothie με Ροδάκινο

Φράουλες

ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ_ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Οι φράουλες, εκτός από γευστικός πειρασμός όπως χαρακτηρίζονται, είναι φρούτα με πολλές ευεργετικές ιδιότητες και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Περιέχουν πλήθος βιταμινών, όπως είναι οι A, B1, B2, B3, B6, C, K και η βιταμίνη E. Περιέχουν επίσης σημαντικές ποσότητες μαγγανίου, καλίου, σιδήρου και φυτικών ινών, ασβέστιο, φώσφορο, ιώδιο, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ και σελήνιο, ενώ έχουν μηδέν περιεκτικότητα σε λίπος.

Εκτός από τη βιταμίνη C, οι φράουλες περιέχουν πολλές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες, όπως ανθοκυανίνες, φλαβονόλες, τανίνες, στιλβένια, υδροξυ-βενζοϊκό οξύ και υδροξυ-κινναμωμικό οξύ.

Έτσι μπορούν να λειτουργήσουν πολύ αποτελεσματικά κατά των φλεγμονών, κατά της ανάπτυξης καρκινικών όγκων στον οργανισμό και κατά του σχηματισμού θρόμβων αίματος, που μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές παθήσεις.

Οι φράουλες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο κάτι που βοηθάει πολύ στην διατήρηση της καλής αρτηριακής πίεσης. Σε συνδυασμό μάλιστα με το μαγγάνιο και τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχουν, βοηθούν στη σωστή ανάπτυξη των οστών και τη διατήρηση της υγείας τους. Επιπλέον, είναι πολύ καλή πηγή φυλλικού οξέος. που είναι απαραίτητο για τις γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη.

Άλλα οφέλη της φράουλας για την υγεία μας είναι η ενίσχυση της μνήμης και του νευρικού συστήματος, η προφύλαξη των αμφιβληστροειδών των ματιών μας, η διατήρηση της καλής ουροποιητικής λειτουργίας και οι αντιγηραντικές ιδιότητες για την επιδερμίδα μας. Συστήνεται επίσης η κατανάλωση φραουλών σε διαβητικούς, λόγω του συνδυασμού χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. *Χρειάζονται πολύ καλό πλύσιμο με ξύδι και χλιαρό νερό.

Διάβασε επίσης

10 τροφές που μας βοηθούν να μείνουμε ενυδατωμένοι τις ζεστές ημέρες

Vegan Γεμιστές Πιπεριές με Μεξικάνικη γεύση
Μπαμπά Γκανούς Μελιτζανοσαλάτα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μενού
error: Content is protected !!