
Quiche με λαχανικά σε κρούστα πατάτας
Λαχταριστό Quiche με λαχανικά σε κρούστα πατάτας, χωρίς γλουτένη. Vegan συνταγή ιδανική για μεσημεριανό γεύμα, brunch, ακόμη και δείπνο.
Χρόνος Προετοιμασίας 15 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος 1 ώρα 30 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα 45 λεπτά
Μερίδες (κομμάτια) 8
ΥΛΙΚΑ
Για την Κρούστα:
- 3 μεσαίες και μεγάλες πατάτες, τριμμένες
- 30 ml λιωμένο βούτυρο vegan ή ελαιόλαδο
- ¼ κ.γ. Θαλασσινό Αλάτι και Μαύρο Πιπέρι
Για την Γέμιση:
- 350 γρ. Μαλακό Τόφου (στεγνό)
- 6 γρ. Διατροφική Μαγιά
- 45 γρ. Χούμους
- Θαλασσινό Αλάτι και Μαύρο Πιπέρι, για γεύση
- 3 σκελίδες Σκόρδου (ψιλοκομμένες)
- 2 μεσαία Πράσα σε λεπτές φέτες ή 1 μεσαίο Κρεμμύδι σε κύβους
- 100 γρ. Ντοματίνια, κομμένα στο μισό
- 100 γρ. Μπρόκολο, ψιλοκομμένο
Για το Σερβίρισμα (προαιρετικά)
- Μυρωδικά
- Φρέσκο Κρεμμυδάκι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για την Κρούστα:
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 240 C.
- Τρίβουμε τις πατάτες και μετράμε 3 φλιτζάνια. Στη συνέχεια τις μεταφέρουμε σε μια καθαρή πετσέτα και συμπιέζουμε για να φύγει η υγρασία. Τις προσθέτουμε σε ένα αντικολλητικό πυρέξ και περιχύνουμε με λιωμένο vegan βούτυρο και ¼ κ.γ. αλάτι και πιπέρι. Χρησιμοποιούμε τα δάχτυλά μας και πιέζουμε τις τριμμένες πατάτες στο πυρέξ και προς τα πλάγια για να σχηματίσουμε ένα ομοιόμορφο στρώμα.
- Ψήνουμε για 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Αφήνουμε στην άκρη. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200 C.
Για την Γέμιση:
- Τοποθετούμε τα λαχανικά και το σκόρδο σε ένα ταψί μαζί με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και πιπέρι. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν – συνολικά 20-30 λεπτά. Αφαιρούμε τα λαχανικά από το φούρνο και τα αφήνουμε στην άκρη. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 190 C.
- Για να προετοιμάσουμε τη γέμιση του τόφου, προσθέτουμε στραγγισμένο τόφου σε έναν επεξεργαστή τροφίμων με θρεπτική μαγιά, χούμους και ¼ κ.γ. θαλασσινό αλάτι και ¼ κ.γ μαύρο πιπέρι.
- Προσθέτουμε σε ένα μπολ ανάμειξης τα λαχανικά μαζί με το μείγμα τόφου. Το απλώνουμε σε μια ομοιόμορφη στρώση πάνω στην κρούστα πατάτας, που έχουμε ήδη ετοιμάσει.
- Ψήνουμε το Quiche στους 190 C για συνολικά 30-40 λεπτά ή έως ότου η κορυφή να ροδίσει και σταθεροποιηθεί. *Εάν η κρούστα αρχίσει να καίγεται, καλύψτε τις άκρες με αλουμινόχαρτο.
- Αφήνουμε να κρυώσει για λίγο και στη συνέχεια σερβίρουμε με φρέσκα μυρωδικά ή φρέσκο κρεμμυδάκι.
- Αποθηκεύουμε, εάν περισσέψει, στο ψυγείο για έως και δύο ημέρες.