Vegan Κεφτεδάκια

κεφτεδάκια vegan συνταγή εύκολη γευστικά βίγκαν

Vegan Κεφτεδάκια με Σάλτσα Ντομάτας και vegan Τυρί Παρμεζάνας

Μια παραδοσιακή μεσογειακή συνταγή σε vegan εκδοχή!

 Χρόνος Προετοιμασίας  30 λεπτά

 Χρόνος Μαγειρέματος 45 λεπτά

Συνολικός χρόνος 1 ώρα 15 λεπτά

Μερίδες 12 (κεφτεδάκια)

ΥΛΙΚΑ

Για τα vegan κεφτεδάκια:

  • 1 φλιτζάνι μαγειρεμένη και κρύα Κινόα * (βεβαιωθείτε ότι είναι μαγειρεμένη και κρύα πριν τη χρήση)
  • 1 κονσέρβα Μαύρα Φασόλια * (ξεπλυμένα και πολύ καλά στραγγισμένα)
  • 2 κ.σ. νερό (ή ελαιόλαδο ή λάδι αβοκάντο)
  • 3 σκελίδες Σκόρδο (πολτοποιημένο)
  • ½ φλιτζάνι Κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • ¼ κ.γ. Θαλασσινό Αλάτι (συν περισσότερο για γεύση)
  • 2 ½  κ.γ. φρέσκια Ρίγανη (ή το ήμισυ της ποσότητας σε αποξηραμένη)
  • ½  κ.γ. νιφάδες Κόκκινου Πιπεριού
  • ½  κ.γ. Μάραθο (προαιρετικό)
  • ½  φλιτζάνι vegan Τυρί Παρμεζάνας (συν περισσότερα για σερβίρισμα)
  • 2 κ.σ. Πάστα Ντομάτας
  • 3 κ.σ. ψιλοκομμένο Φρέσκο ​​Βασιλικό ή Μαϊντανό

Για την σάλτσα ντομάτας (προαιρετικό):

  • 5 Ντομάτες, μέτριου μεγέθους, ψιλοκομμένες
  • 2 κ.σ. Ελαιόλαδο
  • ⅓ φλιτζάνι ψιλοκομμένο Κρεμμύδι
  • 2 μεγάλες σκελίδες Σκόρδου, πολτοποιημένες
  • 1 κ.γ. Πελτέ Ντομάτας
  • ½  κ.γ. Θαλασσινό Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο Μαύρο Πιπέρι
  • 2 κ.γ. ξύδι Βαλσάμικο
  • ¼  κ.γ. μαύρη Ζάχαρη ή ζάχαρη καρύδας
  • ⅓ φλιτζάνι ψιλοκομμένο Βασιλικό
  • ¼ κ.γ. Πάπρικα
κεφτεδάκια vegan συνταγή βίγκαν

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τα vegan κεφτεδάκια:

  • Εάν δεν έχετε προετοιμάσει ακόμα τη κινόα σας, κάντε το τώρα (βεβαιωθείτε ότι έχει μαγειρευτεί και κρυώσει εντελώς πριν από τη χρήση). 1/3 φλιτζάνι αμαγείρευτη κινόα θα δώσει ~ 1 φλιτζάνι μαγειρεμένη. * Ο χρόνος προετοιμασίας / μαγειρέματος δεν περιλαμβάνει την προετοιμασία της κινόα.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 176 C βαθμούς. Προσθέτουμε τα ξεπλυμένα και καλά στραγγισμένα μαύρα φασόλια σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Ψήνουμε για 15 λεπτά ή έως ότου τα φασόλια εμφανίζονται ραγισμένα και στεγνά στην αφή. Αφαιρούμε τα φασόλια από το φούρνο και στη συνέχεια αυξάνουμε τη θερμότητα του φούρνου στους 190 C.
  • Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι (με φούρνο) σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθλει, προσθέτουμε νερό (ή λάδι), σκόρδο και κρεμμύδι. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά, ανακατεύοντας συχνά. Όταν είναι έτοιμα τα αφαιρούμε από το τηγάνι.
  • Προσθέτουμε τα ψημένα μαύρα φασόλια σε έναν επεξεργαστή τροφίμων μαζί με σκόρδο, κρεμμύδι, θαλασσινό αλάτι, ρίγανη, νιφάδες κόκκινου πιπεριού και μάραθο (προαιρετικά) και τα αναμειγνύουμε για λίγο σε χαμηλό ρυθμό γιατί δεν θέλουμε να γίνουν πουρές. Στη συνέχεια, προσθέτουμε την μαγειρεμένη / κρύα κινόα, vegan τυρί παρμεζάνας, τοματοπολτό και φρέσκο ​​βασιλικό ή μαϊντανό. Χτυπάμε τα υλικά για να τα συνδυάσουμε έως ότου σχηματιστεί μια υφή ζύμη (δεν θέλουμε να είναι πουρές, αλλά θα πρέπει να είναι ημι-κολλώδες).
  • Γευόμαστε και προσαρμόζουμε τη γεύση ανάλογα με τις ανάγκες, προσθέτοντας περισσότερο αλάτι για αλμυρότητα / βάθος γεύσης, νιφάδες κόκκινου πιπεριού για πικάντικο, βότανα για γήινη γεύση. Αν είναι πολύ κολλώδες ή βρεγμένο, προσθέστε περισσότερο vegan τυρί παρμεζάνας.
  • Διαμορφώνουμε το μείγμα σε μικρά κεφτεδάκια χρησιμοποιώντας τα χέρια μας. Τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο και τα βάζουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά.

Για το ψήσιμο

  • Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι μεταλλικό ή χυτοσίδηρο που είναι ασφαλής σε φούρνο σε μέτρια θερμοκρασία. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε τα κεφτεδάκια και σοτάρουμε για λίγα λεπτά, γυρίζοντας απαλά τα κεφτεδάκια για να κάνουν μια ελαφριά κρούστα και στις δύο πλευρές. Στη συνέχεια μεταφέρουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 20-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν στις άκρες και να στεγνώσουν ελαφρώς στην αφή.
  • Αυτά τα vegan κεφτεδάκια είναι πολύ νόστιμα όπως είναι, ή μαζί με σάλτσα ντομάτας (δείτε την συνταγή παρακάτω)
  • Διατηρούνται για 4-5 ημέρες στο ψυγείο ή 1 μήνα στην κατάψυξη.

Για την σάλτσα ντομάτας (προαιρετικό):

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το αλάτι και τριμμένο μαύρο πιπέρι και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
  • Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το ξύδι βαλσάμικο, ζάχαρη, βασιλικό και την πάπρικα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσει η σάλτσα μας σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά.

Για το σερβίρισμα με σάλτσα ντομάτας:

  • Προσθέτουμε τα vegan κεφτεδάκια, όταν είναι έτοιμα, στη σάλτσα ντομάτας, και σερβίρουμε αμέσως πασπαλίζοντας από πάνω με vegan τυρί παρμεζάνας και ψιλοκομμένο βασιλικό.
  • Προσοχή: μην αφήσετε τα κεφτεδάκια να κάθονται στη σάλτσα για πολύ ώρα γιατί μπορεί να αρχίσουν να διαλύονται.

Περισσότερες Vegan Συνταγές

Γλυκό smoothie με Κεράσια και Φράουλες
“The End of Medicine”: το νέο ντοκιμαντέρ των Joaquin Phoenix, Rooney Mara, Keegan Kuhn και Alex Lockwood

διαβάστε επίσης στο VeganWorld.gr

error: Content is protected !!