
Vegan Ρολά Κανέλας
Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος αναμονής 1 ώρα και 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 25 -30 λεπτά
Μερίδες 14 Vegan Ρολά Κανέλας
ΥΛΙΚΑ
Ζύμη
- 2 κ.σ. βούτυρο vegan, για να καλύψετε το ταψί
- 2 φλιτζάνια γάλα αμυγδάλου (480 mL), σε θερμοκρασία δωματίου
- ½ φλιτζάνι βούτυρο vegan (115 g), λιωμένο
- ¼ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη (50 g)
- 1 πακέτο ενεργή ξηρή μαγιά
- 5 ½ φλιτζάνια αλεύρι (690 g), χωρισμένο
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Γέμιση
- ¾ φλιτζάνι βούτυρο βίγκαν (170 g)
- ¾ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη (165 g)
- 2 κ.σ. κανέλα
Γλάσο
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη (160 g)
- 2 κ.σ. γάλα αμυγδάλου
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Σημειώσεις
Αποθήκευση: φυλάσσετε σε ένα αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για 3-4 ημέρες.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζύμη
- Αλείφουμε γενναιόδωρα δύο δισκάκια αλουμινίου μίας χρήσης με βούτυρο βίγκαν.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε ελαφρά το γάλα αμυγδάλου, το λιωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη. Το μείγμα πρέπει να είναι απλώς ζεστό, με θερμοκρασία μεταξύ 37-43˚C. Εάν είναι πιο ζεστό, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
- Πασπαλίζουμε την μαγιά ομοιόμορφα πάνω στο ζεστό μείγμα και το αφήνουμε για 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε 5 φλιτζάνια αλεύρι και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι στο μείγμα γάλακτος και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να συνδυαστούν καλά τα υλικά.
- Καλύπτουμε το μπολ με πετσέτα ή με πλαστική μεμβράνη και το τοποθετούμε για 1 ώρα σε ένα ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει η ζύμη μας.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180˚C.
- Μετά από 1 ώρα, η ζύμη θα πρέπει να έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε μέγεθος.
- Αφαιρούμε την πετσέτα/μεμβράνη και προσθέτουμε ένα επιπλέον φλιτζάνι αλεύρι και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε την ζύμη σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια.
- Ζυμώνουμε ελαφρά τη ζύμη, προσθέτοντας επιπλέον αλεύρι όπως απαιτείται, έως ότου η ζύμη απλώς χάσει την κολλώδη μορφή της και παύσει να κολλάει στην επιφάνεια.
- Απλώνουμε τη ζύμη έως ότου έχει πάχος περίπου 1 cm.
Γέμιση και Διαμόρφωση Vegan ρολά κανέλας
- Απλώνουμε ομοιόμορφα το μαλακό vegan βούτυρο πάνω στη ζύμη.
- Πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με καστανή ζάχαρη και κανέλα.
- Τυλίγουμε τη ζύμη, σχηματίζοντας κορμό και πιέζουμε στο τέλος για να δημιουργήσουμε μια κλειστή καλή ένωση/ραφή. Τοποθετούμε την ένωση προς τα κάτω. Κόβουμε όποια πιθανή ανομοιογένεια και στα δύο άκρα.
- Κόβουμε το ρολό στο μισό και, στη συνέχεια, διαιρούμε κάθε μισό σε 7 κομμάτια ομοιόμορφου μεγέθους. Κάθε ρολό πρέπει να έχει πάχος περίπου 8 cm.
- Τοποθετούμε 7 ρολά κανέλας σε κάθε ταψί, ένα στο κέντρο, έξι γύρω από τις πλευρές. Καλύπτουμε με πετσέτα ή με πλαστική μεμβράνη και τοποθετούμε τα δισκάκια σε ζεστό μέρος για άλλα 30 λεπτά.
Ψήσιμο
- Αφαιρούμε τη πετσέτα/μεμβράνη και τοποθετούμε τα δισκάκια στο προθερμασμένο φούρνο. Ψήνουμε τα ρολά κανέλας στους 180˚C για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Γλάσο και Σερβίρισμα
- Στο ενδιάμεσο προετοιμάζουμε το γλάσο. Σε ένα μπολ ανάμιξης μεσαίου μεγέθους, χτυπάμε ελαφρά τη ζάχαρη άχνη, το γάλα αμυγδάλου και τη βανίλια μέχρι να ενωθούν.
- Τα αφαιρούμε τα δισκάκια από το φούρνο όταν είναι έτοιμα και ενώ είναι ακόμα ζεστά περιχύνουμε το γλάσο από πάνω. Απολαμβάνουμε τα σπιτικά vegan ρολά κανέλας!
