
Τρώμε εποχιακά σημαίνει τρώμε υγιεινά!
Εποχιακά Φρούτα Μαΐου
Βερύκοκα

Τα βερίκοκα έχουν χαμηλή θερμιδική αξία, η διατροφική τους αξία όμως είναι τεράστια. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α (3 βερίκοκα, καλύπτουν σχεδόν το 100% της καθημερινής μας ανάγκης), περιέχουν βιταμίνη C και φλαβονοειδή. βιταμίνη Β3, καροτενοειδή, λυκοπένιο, σίδηρο, κάλιο, φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες και μέταλλα.
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε βήτα-καροτίνη, η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, μειώνει την LDL (κακή) χοληστερόλη και παίζει σημαντικό ρόλο για την υγεία του δέρματός και της όρασης.
Οι διαιτητικές ίνες που περιέχουν βελτιώνουν το πεπτικό σύστημα, το οποίο βοηθά στην αύξηση του μεταβολισμού. Λόγω του ασβεστίου και καλίου που περιέχουν, προστατεύουν τη διαμόρφωση και ανάπτυξη των οστών. Επίσης, κάνουν καλό στην αναιμία λόγω του σιδήρου και του χαλκού που βοηθά στη διάθεση του σιδήρου σε όλο το σώμα. Το λυκοπένιο είναι ένα καροτενοειδές που συνδέεται με την προστασία από τον καρκίνο του προστάτη.
Επίσης, τα βερίκοκα είναι χρήσιμα σε εμπύρετες καταστάσεις, ενυδατώνουν το σώμα και βοηθούν στην αποβολή των τοξινών. Καταπραΰνουν, μεταξύ άλλων, συμπτώματα πονοκεφάλου, εντερικές παθήσεις, αϋπνία, φαρυγγίτιδα και ήπια κατάθλιψη.
Τέλος, σύμφωνα με κάποιες μελέτες, τα κουκούτσια των βερίκοκων, χάρη στην αμυγδαλίνη ή αλλιώς βιταμίνη Β17, μπορούν να παρεμποδίσουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, ή ακόμα και να τα θανατώσουν.
Κεράσια

Το κόκκινο χρώμα του κερασιού, οφείλεται στη χρωστική ουσία ανθοκυάνη, ένα αντιοξειδωτικό που το βρίσκουμε σε συγκέντρωση στη φλούδα του και που παίζει προληπτικό και θεραπευτικό ρόλο σε πλήθος ασθενειών, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες. Επιπλέον τα κεράσια είναι πλούσια στην αντιοξειδωτική ουσία μελατονίνη, η οποία επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης.
Τα κεράσια είναι πλούσια επίσης σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3), βιταμίνη Α, φυλλικό οξύ και βιταμίνη C, ενώ περιέχουν μικρές ποσότητες σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου, χαλκού και μαγγανίου. Επιπροσθέτως, τα κεράσια είναι πλούσια σε φυτοστερόλες, που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης.
Επίσης τα κεράσια βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας αφού περιέχουν μεγάλες ποσότητες οργανικών οξέων και φυτικών ινών, ευνοούν την καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος, ενώ είναι διουρητικά και χωνευτικά.
Λόγω των μεταλλικών αλάτων και ιχνοστοιχείων που περιέχουν δρουν ανακουφιστικά σε ρευματικούς πόνους, την αρθρίτιδα και την ουρική αρθρίτιδα. Δρουν επίσης κατά της σωματικής κόπωσης, βοηθούν στη μείωση του πόνου των μυών και των αρθρώσεων και στην πρόληψη της δημιουργίας πλάκας των δοντιών.
Τέλος βοηθούν στην αναιμία, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο και σε πειράματα βρέθηκε ότι αυξάνουν κατά 50% την παραγωγή ινσουλίνης από τα κύτταρα του παγκρέατος άρα η κατανάλωση κερασιών θα μπορούσε να βοηθά στην πρόληψη κατά του διαβήτη.
Μούσμουλα

Τα μούσμουλα είναι ένα από τα αδικημένα φρούτα που συνήθως προσπερνάμε επειδή δεν γνωρίζουμε την αξία τους. Περιέχουν υψηλό ποσοστό ινών, γνωστών και ως πηκτίνη, η οποία είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την απομάκρυνση των τοξινών που παράγονται στο σώμα. Διατηρεί την υγρασία στο παχύ έντερο, βοηθάει στην προστασία του βλεννογόνου του παχέος εντέρου και έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.
Τα μούσμουλα επίσης είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης-Α και φαινολικών φλαβονοειδών αντιοξειδωτικών, που βοηθούν στην υγεία του δέρματος, στην ανάπτυξη των οστών και δοντιών, στην προστασία των πνευμόνων και σε ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως είναι ο καρκίνος της στοματικής κοιλότητας. Επιπλέον προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες, το οξειδωτικό στρες και από την πρόωρη γήρανση.
Είναι επίσης πλούσια σε κάλιο και μια καλή πηγή ασβεστίου, σιδήρου, χαλκού, μαγγανίου και άλλων μετάλλων. Το κάλιο βοηθά στην φροντίδα του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης. Ο σίδηρος και χαλκός χρειάζονται για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Επιπλέον, περιέχουν φυλλικό οξύ και βιταμίνη C, η οποία εκτός από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, αυξάνει την ικανότητα απορρόφησης του σιδήρου στο σώμα.
Ωφέλιμα για την υγεία είναι και τα φύλλα της Μουσμουλιάς, τα οποία καταπολεμούν τις ηπατικές διαταραχές, τις φλεγμονές του δέρματος, το κρυολόγημα και έχουν κατασταλτική επίδραση στον ιό HIV. Ωστόσο, επειδή περιέχουν βιοδραστικές ενώσεις, πίνοντας τσάι από τα φύλλα μπορεί να προκύψουν παρενέργειες ή αλληλεπίδραση με κάποια φάρμακα, οπότε πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή.
Πορτοκάλια (Βαλέντσια)

Τα πορτοκάλια είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Είναι επίσης μια πολύ καλή πηγή διαιτητικών ινών. Επιπλέον, τα πορτοκάλια αποτελούν καλή πηγή βιταμινών Β, όπως η βιταμίνη Β1, το παντοθενικό οξύ και το φυλλικό οξύ καθώς και η βιταμίνη Α, το ασβέστιο, ο χαλκός και το κάλιο.
Σε πρόσφατες ερευνητικές μελέτες, οι θεραπευτικές ιδιότητες των πορτοκαλιών έχουν συσχετιστεί με μια μεγάλη ποικιλία φυτοθρεπτικών ενώσεων. Αυτά τα φυτοθρεπτικά περιλαμβάνουν φλαβονοειδή εσπεριδοειδών (τύποι φλαβονοειδών που περιλαμβάνουν τα μόρια εσπερετίνης και ναρινενίνης), ανθοκυανίνες, υδροξυκινναμικά οξέα και μια ποικιλία πολυφαινολών.
Αλλά είναι ακόμα μια φλαβανόνη στα πορτοκάλια, το μόριο της χερσεδίνης, το οποίο έχει επισημανθεί στην φυτοθρεπτική έρευνα για τα πορτοκάλια. Αναμφίβολα, η πιο σημαντική φλαβανόνη στα πορτοκάλια, η ερπεριδίνη έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση καθώς και τη χοληστερόλη και ότι έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Είναι σημαντικό ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτού του φυτοθρεπτικού συστατικού βρίσκεται στο φλοιό και στον εσωτερικό λευκό πολτό του πορτοκαλιού, αντί στο υγρό πορτοκαλί κέντρο του, έτσι ώστε αυτή η ευεργετική ένωση να απομακρύνεται πολύ συχνά από την επεξεργασία των πορτοκαλιών σε χυμό.
Φράουλες

Οι φράουλες, εκτός από γευστικός πειρασμός όπως χαρακτηρίζονται, είναι φρούτα με πολλές ευεργετικές ιδιότητες και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Περιέχουν πλήθος βιταμινών, όπως είναι οι A, B1, B2, B3, B6, C, K και η βιταμίνη E. Περιέχουν επίσης σημαντικές ποσότητες μαγγανίου, καλίου, σιδήρου και φυτικών ινών, ασβέστιο, φώσφορο, ιώδιο, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ και σελήνιο, ενώ έχουν μηδέν περιεκτικότητα σε λίπος.
Εκτός από τη βιταμίνη C οι φράουλες περιέχουν πολλές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες, όπως ανθοκυανίνες, φλαβονόλες, τανίνες, στιλβένια, υδροξυ-βενζοϊκό οξύ και υδροξυ-κινναμωμικό οξύ. Έτσι μπορούν να λειτουργήσουν πολύ αποτελεσματικά κατά των φλεγμονών, κατά της ανάπτυξης καρκινικών όγκων στον οργανισμό και κατά του σχηματισμού θρόμβων αίματος, που μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές παθήσεις.
Οι φράουλες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο κάτι που βοηθάει πολύ στην διατήρηση της καλής αρτηριακής πίεσης. Σε συνδυασμό μάλιστα με το μαγγάνιο και τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχουν, βοηθούν στη σωστή ανάπτυξη των οστών και τη διατήρηση της υγείας τους. Επιπλέον, είναι πολύ καλή πηγή φυλλικού οξέος. που είναι απαραίτητο για τις γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη.
Άλλα οφέλη της φράουλας για την υγεία μας είναι η ενίσχυση της μνήμης και του νευρικού συστήματος, η προφύλαξη των αμφιβληστροειδών των ματιών μας, η διατήρηση της καλής ουροποιητικής λειτουργίας και οι αντιγηραντικές ιδιότητες για την επιδερμίδα μας. Συστήνεται επίσης η κατανάλωση φραουλών σε διαβητικούς, λόγω του συνδυασμού χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. *Χρειάζονται πολύ καλό πλύσιμο με ξύδι και χλιαρό νερό.