Πράσινα Φαλάφελ με σάλτσα Ταχίνι

Πράσινα Φαλάφελ με σάλτσα Ταχίνι Συνταγή

Πράσινα Φαλάφελ με σάλτσα Ταχίνι

vegan συνταγή

Βαθύ χάλκινο χρώμα και τραγανά εξωτερικά, ζωηρό πράσινο και αφράτα στο εσωτερικό. Αυτά τα πράσινα φαλάφελ είναι υπέροχα αρωματισμένα με υπέροχη γεύση φρέσκων βοτάνων. Αποτελούν την τέλεια ισορροπία γεύσης και υφής ! Καλύτερα σερβίρετε τα φρέσκα!.

Η συνταγή απαιτεί 12 ώρες+ χρόνο αναμονής.

(χορτοφαγική, vegan, νηστίσιμη, χωρίς γλουτένη)

Χρόνος Προετοιμασίας: 25 λεπτά  – Χρόνος Μαγειρέματος: 20 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 75′ – Μερίδες: 20 φαλάφελ

ΥΛΙΚΑ

Για τα Πράσινα Φαλάφελ:

  • 225 γραμμάρια αποξηραμένα Ρεβίθια
  • 1 φλιτζάνι φύλλα Μαϊντανού, χοντροκομμένα
  • 1 φλιτζάνι φύλλα Κόλιανδρου, χοντροκομμένα
  • 6 φρέσκα Κρεμμυδάκια (λευκό και ανοιχτό πράσινο μέρος μόνο), ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες Σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κουταλάκι Κύμινο
  • 1/2 κουταλάκι Κόλιανδρο, σκόνη
  • 1 1/2 κ.γ. Θαλασσινό Αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι Μπέικιν Πάουντερ (σημείωση 3)
  • 4 κουταλιές Αλεύρι (απλό/για όλες τις χρήσεις) ή Ρεβυθάλευρο (για χωρίς γλουτένη)
  • 5 κ.σ. Νερό

Για το τηγάνισμα:

  • 500 ml / 2 φλιτζάνια + φυτικό έλαιο

Για την σάλτσα ταχίνι):

  • 4 κ.σ. Ταχίνι
  • 2 κ.σ. Χυμό Λεμονιού
  • 4 κ.σ. Νερό
  • 1/4 κουταλάκι Θαλασσινό Αλάτι

Για το τυλιχτά φαλάφελ:

  • Αραβική πίτα
  • Hummus (προαιρετικά)
  • Μαρούλι, φέτες ντομάτας, κόκκινο ή λευκό κρεμμύδι σε φέτες
Πράσινα Φαλάφελ με σάλτσα Ταχίνι_Συνταγή βίγκαν μείγμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προετοιμασία

  • Τοποθετούμε τα ρεβίθια σε ένα μεγάλο μπολ και περιχύνουμε με άφθονο κρύο νερό. Αφήνουμε να μουλιάσουν 12 + ώρες (ακόμα και 2 μέρες είναι μια χαρά). Ξεπλένουμε και στραγγίζουμε καλά τα ρεβίθια.

Για τα Πράσινα Φαλάφελ:

  • Τοποθετούμε τα μουλιασμένα ρεβύθια στον επεξεργαστή τροφίμων μαζί με τα υπόλοιπα συστατικά για φαλάφελ.
  • Ανακατεύουμε για 2 με 3 λεπτά σε υψηλό επίπεδο, ξύνοντας τις πλευρές ανάλογα με τις ανάγκες, μέχρι τα ρεβίθια να είναι πολύ μικροί κόκκοι. Το μείγμα πρέπει να μοιάζει με λείο γουακαμόλε από έξω.
  • Φτιάχνουμε μικρά κεφτεδάκια που τα πατάμε ελαφρά ανάμεσα στις παλάμες μας. Τα τοποθετούμε όλα σε μια πιατέλα ώστε να τα έχουμε έτοιμα την ώρα που είναι να τα τηγανίσουμε.
  • Τα βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Για το τηγάνισμα:

  • Βάζουμε στη φωτιά ένα τηγάνι (κατά προτίμηση αντικολλητικό) με 2 περίπου δάχτυλα λάδι. Το αφήνουμε να κάψει και προσθέτουμε σε δόσεις τα φαλάφελ.
  • Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά πολύ καλά από τη μια μεριά χωρίς να τα γυρίσουμε καθόλου. Μαγειρεύουμε σε παρτίδες για περίπου 4 λεπτά, χρησιμοποιώντας 2 πιρούνια για να κυλήσουν, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν πολύ κρούστα εξωτερικά.
  • Για να τα γυρίσουμε από την άλλη πλευρά, πρέπει οπωσδήποτε να έχουν όχι μόνο χρυσίσει από την μια, αλλά να έχουν σχεδόν ξεροψηθεί κιόλας.
  • Αν δεν έχουν τηγανιστεί καλά από τη μια μεριά και δεν έχουν σκληρύνει τότε ο κίνδυνος να διαλυθούν κατά το τηγάνισμα είναι πολύ μεγάλος. Με λίγα λόγια τα γυρίζουμε μονάχα μια φορά κατά το τηγάνισμα!!
  • Όταν είναι έτοιμα τα αφαιρούμε από το τηγάνι προσεκτικά και τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας ώστε να τραβήξει το περίσσιο λάδι. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα φαλάφελ.

Για την Σάλτσα Ταχίνι:

  • Συνδυάζουμε ταχίνι και χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά. Το μείγμα θα σκληρύνει.
  • Ανακατεύουμε το νερό 1 κουταλιά της σούπας κάθε φορά μέχρι να γίνει ρευστό ξανά. Η τελική συνοχή πρέπει να είναι σαν μια παχιά σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε για γεύση.

Για το Σερβίρισμα

  • Σερβίρουμε τα φαλάφελ φρεσκοτηγανισμένα με σάλτσα ταχίνι είτε σε πιατέλα μαζί με τη σος, τα λαχανικά και τις πίτες, είτε φτιάχνοντας σάντουιτς με αραβική πίτα.

Σημειώσεις:

  1. Τα αποξηραμένα ρεβίθια δεν μπορούν να αντικατασταθούν με κονσέρβα!
  2. Πράσινα φρέσκα κρεμμυδάκια – χρησιμοποιήστε μόνο το λευκό και ανοιχτό πράσινο μέρος (γεύση κρεμμυδιού), όχι το σκούρο πράσινο μέρος. Χρειάζομαστε περίπου 3/4 φλ.
  3. Μπέικιν πάουντερ – δεν το χρησιμοποιούν όλες οι συνταγές. Το μπέικιν πάουντερ είναι γιακαλύτερο – πιο αφράτο και πιο υγρό μέσα. Χωρίς μπέικιν πάουντερ είναι πιο πυκνό και λίγο σαν ζύμη το εσωτερικό.
  4. Ποσότητα λαδιού – Εάν διαμορφώσετε το φαλάφελ σε επίπεδη μπάλα (μορφή δίσκου), τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμη λιγότερο λάδι, ίσως ακόμη και 1 φλιτζάνι / 250ml λάδι.
  5. Σάλτσα: Κάποια μορφή σάλτσας είναι must με τα φαλάφελ. Παραδοσιακά σερβίρεται με σάλτσα Tahini, αλλά άλλες επιλογές περιλαμβάνουν: απλό vegan γιαούρτι, vegan γιαούρτι λεμόνι σάλτσα (γιαούρτι + λεμόνι + σκόρδο + αλάτι + ελαιόλαδο), ένα λεπτό χούμους (αραιώστε το με νερό), τσίλι / καυτερή σάλτσα. Η σάλτσα πρέπει να είναι αρκετά λεπτή ώστε να προσθέτει υγρασία όταν την τρώτε – π.χ. δεν θέλετε ένα παχύ χούμους.

Περισσότερες Vegan Συνταγές

Χειμωνιάτικη Κρεμώδη Vegan Σούπα Κουνουπίδι
Vegan κρεμώδης Σούπα με Μαρούλι

διαβάστε επίσης στο VeganWorld.gr

Μενού
error: Content is protected !!