
Yγιεινά vegan ντόνατς φούρνου με μπανάνα και σιρόπι
vegan συνταγή
Γευστικά και υγιεινά vegan ντόνατς με μπανάνα και σιρόπι που χρειάζονται μόνο 20 λεπτά ψήσιμο!
Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά – Χρόνος Mαγειρέματος: 20 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 35′ – Μερίδες: 9 ντόνατς
ΥΛΙΚΑ
Για τα vegan ντόνατς με μπανάνα:
- 1/3 φλιτζάνι αλεύρι Φαγόπυρου
- 1/3 φλιτζάνι Αλεύρι Καστανό Ρύζι
- 1/3 φλιτζάνι Αλεύρι Ταπιόκας
- 2 κ.σ. Αλεύρι Αμυγδάλου
- 1 κ.γ. Μπέικιν Πάουντερ
- 1/2 κ.γ. Θαλασσινό Αλάτι
- 1/2 κ.γ. Κανέλα
- 1/4 κ.γ. Τζίντζερ
- 1 κ.σ. Λιναρόσπορο + 2 κουταλιές της σούπας νερό
- 1/3 φλιτζάνι (80 ml) Γάλα Αμυγδάλου, χωρίς ζάχαρη
- 1 μεγάλη ώριμη Μπανάνα, ξεφλουδισμένη (155g)
- 5 αποξηραμένα Δαμάσκηνα
- 2 κ.σ. Σιρόπι Σφενδάμου
- 2 κ.σ. Βούτυρο Καρύδας
- 1 κ.γ. Μηλόξυδο
Για τo σιρόπι:
- 3/4 φλιτζάνι Σιρόπι Σφενδάμου
- 2 1/2 κ.σ. παρθένο Λάδι Καρύδας
- 1/2 κ.γ. Θαλασσινό Αλάτι
- 1/2 κ.γ. Κανέλα
- 2/3 φλιτζάνι (80g) Πεκάν, σπασμένα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τα vegan ντόνατς με μπανάνα:
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C .
- Πρώτον, φτιάχνουμε το αυγό λιναριού. Προσθέτουμε το λιναρόσπορο και το νερό σε ένα μπολ και ανακατεύουμε μαζί. Στη συνέχεια τα αφήνουμε να δημιουργήσουν τζελ.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεύρι ρυζιού, το αλεύρι φαγόπυρου, το αλεύρι ταπιόκα, το αλεύρι αμυγδάλου, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, την κανέλα και το τζίντζερ σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης και τα ανακατεύουμε μαζί. Το αφήνουμε στην άκρη.
- Λιώνουμε το βούτυρο καρύδας και το προσθέτουμε σε ένα μπλέντερ με γάλα αμυγδάλου, μπανάνα, δαμάσκηνα, σιρόπι σφενδάμου και μηλόξυδο. Περιστρέφουμε μέχρι να αποκτήσουν μια ομαλή υφή. Όταν το μείγμα είναι λείο, το προσθέτουμε στο μπολ ανάμειξης με το τζελ λινάρόσπορου. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν μεταξύ τους.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε το μείγμα σε 9 καλούπια ντόνατ και μεταφέρουμε τα ντόνατς στο φούρνο για να τα ψήσουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Όταν τα ντόνατς ψηθούν, τα αφαιρούμε από το φούρνο και τα αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσουν.
Για τo σιρόπι:
- Ενώ τα ντόνατς κρυώνουν, φτιάχνουμε το σιρόπι. Προσθέτουμε το λάδι καρύδας, το αλάτι, το σιρόπι σφενδάμνου και τα πεκάν σε μια κατσαρόλα σε μια μέτρια υψηλή θερμοκρασία. Αφήνουμε το μείγμα να βράζει να βράσει για περίπου 4 λεπτά, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα. Το αφαιρούμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει για ένα λεπτό περίπου και να πήξει.
- Τέλος, όταν το σιρόπι έχει κρυώσει, το περιχύνουμε με ένα κουτάλι πάνω από κάθε ντόνατ.