
Bloody Κολοκυθόσουπα !
Μια εύκολη, γρήγορη, υγιεινή, δυναμωτική και πραγματικά νόστιμη σούπα!!!
Προετοιμασία 30 – 45 λεπτά
Μερίδες 4
ΥΛΙΚΑ
- 200 γρ. Παντζάρια
- 300 γραμμάρια Κολοκύθα
- 2 Καρότα
- 2 Κόκκινα Κρεμμύδια
- Μισή κονσέρβα Κρέμα Καρύδας
- Κουρκούμη
- Κύμινο
- Μαϊντανός φύλλα
- Τσίπς καρύδας
- Λάδι
- Νερό
- Αλάτι και φρέσκο Μαύρο Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ξεφλουδίστε την κολοκύθα, αφαιρέστε όλους τους σπόρους και κόψτε την σε μικρά κομμάτια.
- Ξεφλουδίστε τα παντζάρια και κόψτε τα σε μικρά κομμάτια.
- Κόψτε το κρεμμύδι και τα καρότα επίσης σε μικρά κομμάτια.
- Τσιγαρίστε τα κρεμμύδια με ελάχιστο λάδι σε μια βαθιά κατσαρόλα.
- Προσθέστε στην κατσαρόλα τα κομμάτια της κολοκύθας, τα παντζάρια, τα καρότα και το κύμινο, με νερό ίσα ίσα να τα σκεπάζει. Αν χρειαστεί προσθέστε ζεστό νερό κατά τη διάρκεια της βράσης. Αποσύρετε την κατσαρόλα από το μάτι όταν μαλακώσουν και απορροφήσουν το νερό.
- Με ένα μίξερ χειρός πολτοποιήστε όλα τα υλικά, μέσα στην κατσαρόλα, μέχρι να έχουν μια ομοιόμορφη κρεμώδη υφή.
- Προσθέστε την κρέμα καρύδας, την κουρκούμη, λίγο νερό, αλάτι και πιπέρι και βράστε τα όλα μαζί για 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
- Σερβίρετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και τσιπς καρύδας.
Απολαύστε!!!
ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ
Παντζάρια

Τα παντζάρια είναι μια μοναδική πηγή φυτοθρεπτικών συστατικών που ονομάζονται βεταλίνες, οι οποίες παρέχουν αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αποτοξικοποιητική υποστήριξη.
Τα παντζάρια είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος και μια πολύ καλή πηγή μαγγανίου, καλίου και χαλκού. Είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών, μαγνησίου, φωσφόρου, βιταμίνης C, σιδήρου και βιταμίνης Β6.
Η συχνή κατανάλωσή τους μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια, ενώ αποτρέπει και τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι ο χυμός τους ενισχύει τις αντοχές του οργανισμού, ειδικά όταν γυμναζόμαστε.
Τέλος, τα παντζάρια περιέχουν ισχυρές θρεπτικές ενώσεις που βοηθούν στην προστασία από καρδιακές παθήσεις, γενετικές ανωμαλίες και ορισμένους καρκίνους, όπως τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Κολοκύθα

Η κολοκύθα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ανόργανα άλατα, ενώ είναι χαμηλή σε θερμίδες. Είναι επίσης μια πολύ καλή πηγή βήτα-καροτίνης, ένα καροτενοειδές που μετατρέπεται στο σώμα σας σε βιταμίνη Α. Επίσης η κολοκύθα περιέχει τα αντιοξειδωτικά αλφα-καροτένιο, βήτα-καροτένιο, βήτα-κρυπτοξανθίνη και πολλά άλλα, τα οποία μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρα σας από βλάβες που προκαλούνται από ελεύθερες ρίζες.
Η κολοκύθα είναι υψηλή στις βιταμίνες Α και C, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Η παροχή της βιταμίνης Ε, του σιδήρου και του φυλλικού οξέος μπορεί να ενισχύσει την ανοσία σας επίσης.
Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη μπορεί να προστατεύσει τα μάτια σας από την απώλεια όρασης, η οποία εμφανίζεται μετά από κάποια ηλικία.
Τα θρεπτικά συστατικά και τα αντιοξειδωτικά της κολοκύθας μειώνουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου και συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία της καρδιάς και του δέρματος.
Καρότα

Τα καρότα είναι κυρίως γνωστά για την αντιοξειδωτική θρεπτική ουσία βήτα-καροτίνη. Ωστόσο, τα καρότα παρέχουν επιπλέον τουλάχιστον μια μικρή ποσότητα σχεδόν κάθε απαραίτητης βιταμίνης. Η πιο αξιοσημείωτη συμβολή των βιταμινών από τα καρότα έρχεται με τη μορφή βιταμίνης Α.
Το σώμα σας χρειάζεται βιταμίνη Α για σωστή όραση, ανοσοποιητική λειτουργία, αναπαραγωγική υγεία, και σχηματισμό κυττάρων. Λειτουργεί επίσης ως αντιοξειδωτικό, βοηθώντας στην πρόληψη της κυτταρικής βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες. Τα καρότα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις λόγω του βαθύ πορτοκαλί χρώματός τους, το οποίο προέρχεται από τα καροτενοειδή. Περιέχουν επιπλέον την σημαντική για την υγεία βιταμίνη C.
Τα καρότα σας παρέχουν επίσης ορυκτά που χρειάζονται για να σας κρατήσουν υγιείς, όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, χαλκό και μαγγάνιο. Μεταξύ άλλων, αυτά τα ορυκτά συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας των οστών και των δοντιών, της σωστής μυϊκής λειτουργίας και του υγιούς νευρικού συστήματος και βοηθούν επίσης στον μεταβολισμό, τη σύνθεση πρωτεϊνών, την ισορροπία υγρών και τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ενώ τα καρότα δεν περιέχουν μεγάλες ποσότητες μεταλλικών στοιχείων, η κατανάλωση καρότων ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής θα σας βοηθήσει να ανταποκριθείτε στις καθημερινές σας ανάγκες σε ορυκτά.
Συνιστάται η πολύ καλή πλύση τους, εξαιτίας των πολλών φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται στην καλλιέργειά τους.
Κόκκινο Κρεμμύδι

Τα κρεμμύδια είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C, φλαβονοειδών και φυτοθρεπτικών συστατικών.
Τα φυτοθρεπτικά συστατικά είναι ενώσεις που συναντάμε σε φρούτα και λαχανικά, που συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς ανθρώπινου σώματος. Τα φλαβονοειδή μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου της νόσου του Parkinson, των καρδιαγγειακών παθήσεων και των εγκεφαλικών επεισοδίων.
Ένα ιδιαίτερα πολύτιμο φλαβονοειδές στα κρεμμύδια είναι η κουρσετίνη, η οποία δρα ως αντιοξειδωτικό που έχει συνδεθεί με την πρόληψη του καρκίνου. Μπορεί επίσης να έχει οφέλη για την υγεία της καρδιάς.
Μαϊντανός

Ο μαϊντανός μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερο από μια διακόσμηση στο πιάτο μας. Ο μαϊντανός περιέχει δύο είδη ασυνήθιστων συστατικών που προσφέρουν μοναδικά οφέλη για την υγεία. Ο πρώτος τύπος είναι τα πτητικά συστατικά ελαιών, όπως η μυριστικίνη, η λιμονένη, η ευγενόλη και η άλφα-θουνουέν. Ο δεύτερος τύπος είναι τα φλαβονοειδή – συμπεριλαμβανομένων της απειίνης, της απιγενίνης, της κρισοεριόλης και της λουτεολίνης.
Τα πτητικά έλαια του μαϊντανού – ιδιαίτερα η μυριστικίνη – έχουν αποδειχθεί ότι αναστέλλουν τον σχηματισμό όγκων και ειδικότερα τον σχηματισμό όγκων στους πνεύμονες. Η μυριστικίνη έχει επίσης αποδειχθεί ότι ενεργοποιεί το ένζυμο γλουταθειόνη-S-τρανσφεράση, το οποίο βοηθά στην προσάρτηση του μορίου γλουταθειόνης σε οξειδωμένα μόρια που διαφορετικά θα δημιουργούσαν βλάβη στο σώμα. Η δραστηριότητα των πτητικών ελαίων του μαϊντανού τον χαρακτηρίζει ως «χημειοπροστατευτική» τροφή και ειδικότερα μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση συγκεκριμένων τύπων καρκινογόνων ουσιών (όπως τα βενζοπυρένια που αποτελούν μέρος του καπνού τσιγάρου και των καπνιστών τροφών).
Ο μαϊντανός είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Α, φυλλικού οξέος και σιδήρου.
Επιπλέον περιέχει παρά πολλές ίνες και βιταμίνη C διπλάσια από αυτή του μέτριου πορτοκαλιού και ποσότητα ασβεστίου διπλάσια από αυτή του γάλακτος. Πρέπει να πλένεται πολύ προσεκτικά και συντηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα όταν τον τοποθετήσουμε σε ένα ποτήρι με πολύ λίγο νερό στο ψυγείο. Καλό είναι να μην τον ψιλοκόβουμε με μαχαίρι και να χρησιμοποιούμε το χέρι γι ‘αυτό, για να μην οξειδώνουμε τα φύλλα του.
Κύμινο

Το κύμινο έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό στην παραδοσιακή ιατρική. Βοηθά στην πέψη αυξάνοντας τη δραστηριότητα των πεπτικών πρωτεϊνών. Μπορεί επίσης να μειώσει τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και των τροφιμογενών λοιμώξεων. Επιπλέον, το κύμινο περιέχει αντιοξειδωτικά που σταθεροποιούν τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι μοναδικά ηλεκτρόνια που προκαλούν φλεγμονή και βλάπτουν το DNA.
Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε επίσης κάποια νέα οφέλη, όπως επίτευξη απώλειας βάρους και βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα και της χοληστερόλης.
Το κύμινο είναι επίσης πολύ πλούσιο σε σίδηρο, παρέχοντας σχεδόν το 20% της καθημερινής σας συνιστώμενης πρόσληψης σιδήρου σε ένα κουταλάκι του γλυκού.
Κουρκούμη

Το “χρυσό” μπαχαρικό, που συναντάται και μέσα στο κάρυ, έχει επισημανθεί για πολλά οφέλη στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από την εμφάνιση διαβήτη. Αλλά από μόνο του δεν έχει σημαντική δράση, εκτός αν καταναλώνεται μαζί με μαύρο πιπέρι, το οποίο αυξάνει σημαντικά τη βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης, την κυρίαρχη ένωση στην κουρκούμη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, σε μορφή συμπληρώματος, η κουρκουμίνη και η κουρκούμη παρασκευάζονται και τα δύο με εκχύλισμα μαύρου πιπεριού ή πιπερίνη, μια ένωση πιπεριού.