Η ιστορία της εντατικής κτηνοτροφίας και πώς φτάσαμε στο “ολοκαύτωμα” των ζώων

Η ιστορία της εντατικής κτηνοτροφίας και πως φτάσαμε στο ολοκαύτωμα των ζώων

Η εντατική κτηνοτροφία είναι η μέθοδος εκτροφής ζώων σε εσωτερικούς χώρους, η οποία έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως μη βιώσιμη, λόγω της σκληρότητάς της προς τα ζώα και του τρόπου με τον οποίο συγκεντρώνει τα ζώα σε περιορισμένους χώρους. Επικεντρώνεται στα κέρδη και όχι στην ευημερία των ζώων ή του περιβάλλοντος. Η κτηνοτροφία ευθύνεται για το “ολοκαύτωμα” των ζώων.

Περίπου το 99% των σχεδόν 70 δισεκατομμυρίων ζώων που σφάζονται ετησίως για κατανάλωση από τον άνθρωπο, εκτρέφονται σε εντατικές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, γεγονός που μεγιστοποιεί τα κέρδη της κτηνοτροφίας εις βάρος των ζώων, τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την κοινωνική δικαιοσύνη. Ακολουθούν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ιστορία της εντατικής κτηνοτροφίας:

Ιστορία της εντατικής κτηνοτροφίας

  1. 1492:

Ο Christopher Columbus και άλλοι Ευρωπαίοι άποικοι φτάνουν στην Αμερική και φέρνουν μαζί τους οκτώ χοίρους, 25 άλογα και άλλα είδη ζώων.

  1. 16ος αιώνας:

Η αποικιακή Αμερική ξεκινά να εξαρτάται οικονομικά από την κτηνοτροφία, σε αντίθεση με την παραδοσιακή σχέση των ιθαγενών με τη φύση και μια πολύ λιγότερο επικεντρωμένη σχέση με τα οικόσιτα ζώα για τροφή.

  1. 17ος αιώνας:

Η Βρετανική Γεωργική Επανάσταση επικεντρώνεται σε ένα σύστημα εναλλαγής καλλιεργειών που αυξάνει την παραγωγικότητα και καθιστά δυνατή την παραγωγή μεγαλύτερου αριθμού ζώων.

  1. 18ος έως 19ος αιώνας:

Η βιομηχανική επανάσταση συμβάλει στην εντατική κτηνοτροφία. Συγχρόνως αναπτύσσονται επιλεγμένες ράτσες ζώων, συμπεριλαμβανομένων των προβάτων που μεγαλώνουν αφύσικα μακρύ μαλλί και των αγελάδων που αναπτύσσονται υπερβολικά.

  1. 1906:

Ο συγγραφέας Upton Sinclair δημοσιεύει το The Jungle, αποκαλύπτοντας τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας για τους εργάτες και τη βαναυσότητα έναντι των ζώων στη κτηνοτροφία. Το κοινό εξοργίζεται, ενώ το έργο του συνεχίζει να επισημαίνει τις εξαιρετικά ανθυγιεινές πρακτικές που εμπλέκονται.

  1. 1930:

Η δημόσια κατακραυγή για την ασφάλεια των τροφίμων που ξεκίνησε το 1906, οδηγεί στην έγκριση του ομοσπονδιακού νόμου για την επιθεώρηση κρέατος και του νόμου για τα καθαρά τρόφιμα και φάρμακα (Federal Meat Inspection Act and Pure Food and Drug Act), ο οποίος επιβάλλει την επιθεώρηση των τροφίμων και των ζώων που χρησιμοποιούνται για τα τρόφιμα.

  1. Στα τέλη της δεκαετίας του 1930:

Ανακαλύφθηκαν τα αντιβιοτικά και η ικανότητα να μειωθεί δραστικά η εξάπλωση ασθενειών σε εκτρεφόμενα ζώα οδηγεί σε εκθετικά υψηλά ποσοστά εκτροφής ζώων.

  1. Η δεκαετία του 1930 έως το 1960:

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη εντατική κτηνοτροφία ως μέσο εκτροφής ζώων. Οι νέες τεχνολογίες εντείνουν τη κακοποίηση των ζώων.

  1. Τη δεκαετία του 1990:

Μέχρι τώρα, οι αμερικανικές βιομηχανικές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις έχουν διπλασιαστεί κατά μέσο όρο και ο αριθμός των μικρών ανεξάρτητων αγροκτημάτων έχει μειωθεί στο μισό. Πολλά μικρά αγροκτήματα μένουν με λιγότερα ζώα και χιλιάδες ζώα συσσωρεύονται σε μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις. Ο τομέας προχώρησε από την απασχόληση 47% του πληθυσμού των ΗΠΑ σε μόλις 2% .

  1. 2009:

Η πανδημία της γρίπης των χοίρων (H1N1) σκοτώνει εκατοντάδες χιλιάδες ζώα και ανθρώπους. Μια δεκαετία πριν, οι εργοστασιακές εκμεταλλεύσεις των ΗΠΑ είχαν εντοπίσει τον ιό και είχε εξαπλωθεί σε όλες τις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις κατά τη διάρκεια του 2000, πριν τελικά μεταπηδήσει στους ανθρώπους.

  1. Η δεκαετία του 2010:

Η εντατική κτηνοτροφία στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύει έως και το 99% της κτηνοτροφίας. Πριν από τη λήξη της δεκαετίας, κοντά στα 70 δισεκατομμύρια ζώα σφάζονται ετησίως παγκοσμίως.

  1. 2020:

Οργανώσεις και πρωτοβουλίες κατά της εργοστασιακής εντατικής κτηνοτροφίας συνεχίζουν να κινητοποιούν τις αγροτικές-κτηνοτροφικές κοινότητες, τους εργαζομένους, τους περιβαλλοντολόγους, τον τομέα της δημόσιας υγείας και το κοινό γενικότερα. Οι νομικές και διαρθρωτικές αλλαγές εξακολουθούν να υποστηρίζονται, συμπεριλαμβανομένων μοντέλων για μεταπήδηση σε μια φυτική διατροφή, και κατάργηση της κτηνοτροφίας και της κακοποίησης των ζώων.

Οι οργανώσεις υποστηρίζουν ότι οι νόμοι πρέπει να ενισχυθούν και να δημιουργηθούν νέοι κατά τρόπο ώστε να τιμωρούν τους κτηνοτρόφους που δίνουν προτεραιότητα στα κέρδη από την καλή διαβίωση των ζώων, καθώς και να προστατεύουν τον πλανήτη και τους κατοίκους του.

Για να σταματήσουμε το “ολοκαύτωμα” των ζώων πρέπει επίσης να υποστηρίξουμε τη σύνταξη μιας τέτοιας νομοθεσίας σε τοπικό ή κρατικό επίπεδο, βοηθώντας την καταπολέμηση αυτών των μεγάλων εταιρειών.

Στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες, το ποιμενικό σύστημα έχει υποστεί πιέσεις για «εκσυγχρονισμό» και εντατικοποίηση, όπως ο υπόλοιπος γεωργικός τομέας στην Ελλάδα. Έχει επηρεαστεί από τις εξωτερικές απαιτήσεις και τους περιορισμούς που επιβάλλονται σε άτομα στην αγροτική κοινότητα από αυτές τις ίδιες διαδικασίες εκσυγχρονισμού.

Γεμιστές Κίτρινες Κολοκύθες με σπιτική σάλτσα Chimichurri
Yγιεινά vegan ντόνατς φούρνου με μπανάνα και σιρόπι

διαβάστε επίσης στο VeganWorld.gr

error: Content is protected !!