
Κρεμώδης vegan σούπα Πατάτα – Πράσο
ΥΛΙΚΑ
- 4 Πατάτες
- 1 μεγάλο Πράσο
- 3 σκελίδες Σκόρδου
- 500 ml Ζωμό Λαχανικών
- 500 ml νερού, ή περισσότερο, εάν χρειάζεται
- Θαλασσινό αλάτι
- Μαύρο Πιπέρι
- Μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 2 φύλλα Δάφνης
- 1 κ.σ. Ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Κόβουμε το πράσο στο μέσο κατά μήκος και στη συνέχεια σε φέτες. Κόβουμε την πατάτα, μαζί με την φλούδα, σε κύβους. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα σκόρδα.
- Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέση θερμοκρασία και προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Όταν ζεσταθεί το λάδι, προσθέτουμε το κομμένο πράσο και ανακατεύουμε για ένα λεπτό, έως ότου τα πράσα πάρουν ένα έντονο πράσινο χρώμα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις κομμένες πατάτες και τα ψιλοκομμένα σκόρδα.
- Μαγειρεύουμε για άλλο ένα λεπτό, ανακατεύοντας τακτικά για να βεβαιωθούμε ότι τα λαχανικά δεν κολλάνε στην κατσαρόλα, και στη συνέχεια προσθέτουμε μισό λίτρο ζωμό λαχανικών.
- Προσθέτουμε θαλασσινό αλάτι και μαύρο πιπέρι για γεύση, 2 φύλλα δάφνης και ψιλοκομμένο μαϊντανό και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε περισσότερο νερό ενώ μαγειρεύουμε.
- Όταν μαγειρευτούν τα λαχανικά, αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης και πολτοποιούμε με ένα μπλέντερ χειρός μέχρι να γίνει κρεμώδης η υφή της σούπας.
- Εάν η σούπα είναι πολύ πηχτή, προσθέτουμε περισσότερο νερό και ανακατεύουμε γρήγορα για να τα συνδυάσουμε. Δοκιμάζουμε τη σούπα και προσαρμόζουμε την γεύση προσθέτοντας περισσότερο αλάτι και πιπέρι (ή όποιο άλλο μπαχαρικό της αρεσκείας σας).
- Σερβίρουμε με πασπαλισμένο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
- Διαιρείται στο ψυγείο για 3-4 ημέρες.
Θρεπτική Αξία Σούπας
Πατάτες

Οι πατάτες είναι ένα εξαιρετικά υγιεινό τρόφιμο με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, που προσφέρει σημαντική προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο. Επιπλέον, αποτελούν μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης Β6 και μια καλή πηγή καλίου, χαλκού, βιταμίνης C, μαγγανίου, φωσφόρου, νιασίνης, διαιτητικών ινών και παντοθενικού οξέος.
Οι πατάτες περιέχουν επίσης μια ποικιλία φυτοθρεπτικών συστατικών που έχουν αντιοξειδωτική δράση. Μεταξύ αυτών των σημαντικών ενώσεων που προάγουν την υγεία είναι τα καροτενοειδή, τα φλαβονοειδή και το καφεϊκό οξύ, καθώς και οι μοναδικές πρωτεΐνες, όπως η πατατίνη, οι οποίες εμφανίζουν δραστικότητα έναντι των ελεύθερων ριζών.
Επίσης η φλούδα της πατάτας είναι εξαιρετικής θρεπτικής αξίας για αυτό και δεν πρέπει να πετιέται.
Πράσο

Αν και λιγότερο γνωστά από το σκόρδο και τα κρεμμύδια, τα πράσα περιέχουν παρόλα αυτά παρόμοιες ή ίδιες ενώσεις θείου. Από μόνη της, η σημαντική ποσότητα θείου που απαντάται στα πράσα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αποτοξίνωση του σώματός μας καθώς και στο σχηματισμό του συνδετικού ιστού. Περιέχουν επίσης μια εντυπωσιακή ποσότητα πολυφαινολών, συμπεριλαμβανομένης της φλαβονοειδούς καμπεφερόλης. Τα πράσα είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ. Είναι πολύ καλή πηγή μαγγανίου, βιταμίνης Β6, χαλκού, σιδήρου, φυλλικού οξέος και βιταμίνης C. Τέλος, τα πράσα είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης Α (υπό μορφή καροτενοειδών), διαιτητικών ινών, μαγνησίου, βιταμίνης Ε, ασβεστίου και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.
Μαϊντανός

Ο μαϊντανός είναι το πιο δημοφιλές βότανο στον κόσμο. Ένα κλαδάκι μαϊντανό μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα από ό, τι μια απλή γαρνιτούρα. Είναι ένα εξαιρετικά ωφέλιμο φυτό που περιέχει πολλές βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, συστατικά απαραίτητα για έναν υγιή οργανισμό.
Ο μαϊντανός περιέχει δύο κατηγορίες σπάνιων συστατικών που παρέχουν μοναδικά οφέλη για την υγεία. Η πρώτη κατηγορία είναι τα πτητικά έλαια, όπως μυριστικίνη, λιμονένιο, ευγενόλη και μονοτερπένιο. Η δεύτερη κατηγορία είναι τα φλαβονοειδή, όπως απιγενίνη, χρυσοεριόλη και λουτεολίνη.
Τα φλαβονοειδή μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρα από βλάβες που προκαλούνται από την οξείδωση, ενώ τα πτητικά έλαια έχει αποδειχθεί ότι συμβάλουν στην αύξηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας του αίματος.
Εκτός από αυτά ο μαϊντανος περιέχει βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Β, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Β12, νιασίνη, ριβοφλαβίνη Β2, θειαμίνη, παντοθενικό οξύ, χολίνη Β4 και φολικά. Επίσης περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, μαγγάνιο χαλκό και ψευδάργυρο.
Ετσι λοιπόν ο μαϊντανός μας προσφέρει μια πληθώρα ευεργετικών ιδιοτήτων: τονωτικές, διεγερτικές, ανακουφιστικές, καθαρτικές, διουρητικές, αντισηπτικές, ρυθμιστικές.
- Συμβάλλει αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της κατακράτησης του νερού και στην αποβολή των τοξινών από το σώμα λόγω της ήπιας διουρητικής του δράσης .
- Βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και της υψηλής αρτηριακής πίεσης ενώ μας προστατεύει από καρδιοπάθειες και ορισμένες μορφές καρκίνου.
- Μπορεί να μας ανακουφίσει από τα συμπτώματα των αλλεργιών.
- Προωθεί την καλή υγεία των οστών.
- Βοηθά στην καταπολέμηση των ιών.
- Βοηθά τους πνεύμονες, καταπολεμά την ιγμορίτιδα και το άσθμα.
- Ρυθμίζει τον εμμηνορροϊκό κύκλο στις γυναίκες και βοηθάει στους πόνους της περιόδου.
- Επίσης προστατεύει την υγεία των ματιών και την λειτουργία της όρασης, συντελεί στη διατήρηση της υγείας των μαλλιών, χρησιμοποιείται ακόμα για πολλά χρόνια ως φυσική θεραπεία για την κακοσμία του στόματος.
Φύλλα Δάφνης

Το φύλλο δάφνης έχει έναν ολόκληρο κατάλογο φαρμακευτικών ιδιοτήτων: αντισηπτικό, αιμοστατικό, αντιφλεγμονώδες, αντι-οίδημα, υπογλυκαιμικό, διουρητικό. Επίσης μπορεί να αυξήσει τις προστατευτικές λειτουργίες του σώματος και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνει την όρεξη και την πέψη, μειώνει την υψηλή θερμοκρασία και την αρτηριακή πίεση, μειώνει τη ναυτία
Τα φύλλα δάφνης περιέχουν ευγενόλη, μια ένωση που δρα ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας. Βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής σε όλο το σώμα, ειδικά στις αρθρώσεις.
Επιπλέον ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Όπως όλοι γνωρίζουμε, για να λειτουργήσει σωστά το σώμα, χρειάζεται βιταμίνες και μέταλλα. Η ευγενόλη σε φύλλα δάφνης δρα επίσης ως αντιοξειδωτικό, για αυτό συνιστάται ιδιαίτερα για αποφυγή και καταπολέμηση ιώσεων.
Επίσης, τα φύλλα δάφνης είναι καλά άτομα με διαβήτη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κατανάλωση 1 έως 3 γραμμαρίων φύλλων δάφνης την ημέρα μπορεί να βοηθήσει με τα συμπτώματα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.
Τέλος τα φύλλα δάφνης κάνουν καλό στο αναπνευστικό σύστημα καθώς τα φύλλα δάφνης είναι ικανά να ανοίξουν τους αεραγωγούς μας.
Σκόρδο

Ένα από τα πιο συχνά διαθέσιμα συστατικά στην κουζίνα, το σκόρδο είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζει πολλά ζητήματα που σχετίζονται με την υγεία. Έχει αντιμικροβιακές, αντιβιοτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Η προσθήκη μιας σκελίδας σκόρδου στην καθημερινή σας διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Το σκόρδο είναι επίσης γνωστό ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και βελτιώνει την ψυχική υγεία. Μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα σκόρδου μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων και ότι αυτό μπορεί να ευθύνεται, εν μέρει, για την μείωση της σοβαρότητας των κρυολογήματων και της γρίπης.
.