
Όσο έκανα έρευνα για να γράψω αυτό το άρθρο, μου έκαναν εντύπωση τα πολλαπλά άρθρα που κάνουν λόγο για το φαγητό. Συγκεκριμένα, πολλοί είναι αυτοί που προβληματίζονται για την καταλληλότητα της χορτοφαγίας όσον αφορά τα παιδιά, ακόμα και χορτοφάγοι!
Για μένα, το κομμάτι της διατροφής είναι το πιο απλό. Στην εποχή μας, η πλειονότητα των ατόμων έχει πρόσβαση σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, σπόρους και ξηρούς καρπούς, και πλέον υπάρχουν φυτικά υποκατάστατα των ζωικών προϊόντων για όλα τα γούστα και τις ιδιαιτερότητες. Ο βιγκανισμός όμως, δεν είναι μια περιοριστική δίαιτα: είναι τρόπος ζωής! Όπως συνέβη στους περισσότερους από εμάς, πρώτα μάθαμε και κατανοήσαμε την ιδεολογία αυτή, και έτσι πέρασε και στα στομάχια μας.
Να λοιπόν, μερικοί τρόποι για να «αγκαλιάσουν» τα παιδιά έναν πιο ηθικό και υγιεινό τρόπο ζωής!
Κατοικίδια
οι καλύτεροι φίλοι τόσο πολλών ανθρώπων! Το δέσιμο που αποκτούν τα παιδάκια με τα κατοικίδια τους είναι πολύ ξεχωριστό και αδιάσπαστο – δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο χαμός ενός κατοικίδιου είναι για πολλούς ανθρώπους ένα τραύμα για την παιδική τους ηλικία. Η αγάπη και η ενσυναίσθηση για τα ζώα αναπτύσσεται με την παρέα από μερικά από αυτά!
Καρτούν
Τα περισσότερα καρτούν που παρακολουθούν τα παιδιά έχουν ως πρωταγωνιστές ζώα, ή ο πρωταγωνιστής έχει ένα ζωάκι φίλο! «δεν τρώμε τους φίλους μας» από τον κηδεμόνα είναι μια προσέγγιση αγάπης στο βιγκανισμό. Σε εμένα προσωπικά, είχε χαραχτεί από μικρή η εξής ανάμνηση: Μια από τις πιο αγαπημένες μου ηρωίδες, η μικρή Λουλού, σε κόμικ αλλά και σε επεισόδιο τη σειράς, μετά από μια περιπέτεια με μια πάπια, αρνείται να φάει το δείπνο στο σπίτι (πάπια στο φούρνο) Πόσο μεγαλύτερο αντίκτυπο θα είχε εάν παιζόταν αυτή την εποχή στην τηλεόραση; Σε πόσα παιδάκια θα γεννιόταν μια αμφιβολία για το φαγητό που τρώνε?
Ελευθερία – Υπερηφάνεια
Πολλά παιδιά που μεγαλώνουν ως χορτοφάγοι, ή που γίνονται σε μικρή ηλικία, αναρωτιούνται για τα ζωικά προϊόντα, ή βρίσκονται σε δύσκολη θέση έναντι σε φίλους-γνωστούς με αντίθετες απόψεις, σε πάρτυ και άλλες εκδηλώσεις που οι βίγκαν επιλογές είναι μηδαμινές. Ο βιγκανισμός λοιπόν δεν πρέπει να συνδεθεί με τον περιορισμό, αλλά με την αγάπη, το σεβασμό και την ελευθερία της επιλογής. «Επιλέγω να μην επιβαρύνω τον πλανήτη και την υγεία μου, επιλέγω να δίνω την ελευθερία στα ζώα. Αντίστοιχα, σέβομαι κι εσένα και την ελευθερία στις επιλογές σου. Στο σπίτι δεν θα υπάρχουν ποτέ ζωικά προϊόντα, όμως είσαι ελεύθερος να κάνεις τις επιλογές σου έξω από αυτό» «Σίγουρα κάποιοι δεν σε καταλαβαίνουν, ή δεν θέλουν να καταλάβουν. Όμως να είσαι υπερήφανος που προστατεύεις κάτι που αγαπάς, τον εαυτό σου, το περιβάλλον και τα ζωάκια»
Η δημιουργικότητα είναι το παν!
Όταν ήμασταν μικροί, ε, λίγο πολύ αντιπαθούσαμε πολλά λαχανικά και όσπρια. Δεν υπάρχει λόγος για πανικό! Πολλά από αυτά, χρειάζεται απλώς να βρεις τον κατάλληλο τρόπο για να τα μαγειρέψεις! Δεν αρέσουν τα ρεβίθια ή τα φασόλια στην κλασική σούπα; Τα πλάθουμε και κάνουμε φαλάφελ! Τα προσθέτουμε σε μια δροσερή σαλάτα με άλλα αγαπημένα πράγματα! Ή, εν τέλει, βρίσκουμε κάποιες άλλες τροφές που περιέχουν επίσης συστατικά με θρεπτικά συστατικά -π.χ. αν δεν αρέσουν οι φακές, βρίσκουμε το σίδηρο στο σπανάκι και τη μαύρη σοκολάτα!
Κρίνοντας και από τη δική μου εμπειρία με τη χορτοφαγία, πιστεύω ότι τα ερεθίσματα που δεχόμαστε, ιδιαίτερα κατά τις μικρότερες ηλικίες είναι πολύ σημαντικά. Γι αυτό και πρέπει να είναι συνδεδεμένα με την αγάπη και τις ελευθερίες που προσφέρει αυτή η στάση ζωής. Μέσα από αυτά ο καθένας θα παγιώσει το βιγκανισμό μέσα του, είτε μεγαλώνει σε ένα τέτοιο περιβάλλον, είτε το αναπτύσσει μόνος του.
της Κάσυ Μουρατίδου