Φασολάδα με σιτάρι Ζέας και Λαχανικά

Φασολάδα με σιτάρι Ζέας και Λαχανικά vegan συνταγή χωρίς γλουτένη

Φασολάδα με σιτάρι Ζέας και Λαχανικά

Το σιτάρι ζέας, το αρχαίο σιτάρι παρόμοιο με το κριθάρι, γνωστό και ως farro, προσθέτει κρεμώδη υφή σε αυτή τη vegan εκδοχή της σούπας φασολιών της Τοσκάνης με λαχανικά. Χρησιμοποιήστε μικρά λευκά φασόλια.

 Χρόνος Προετοιμασίας  20 λεπτά

 Χρόνος Μαγειρέματος 60 λεπτά

Μερίδες 8

ΥΛΙΚΑ

  • 450 γρ. Λευκά Φασόλια, αποξηραμένα
  • ½  φλιτζάνι Σιτάρι Ζέας (για χωρίς γλουτένη ή πλιγούρι κριθαριού ή φαγόπυρο, βλέπε σημειώσεις )
  • 6 φλιτζάνια Νερό
  • 1 κ.σ. Ζωμό Λαχανικών (ή ¼ vegan κύβο λαχανικών)
  • 2 μέτρια Κρεμμύδια ψιλοκομμένα (περίπου 2,5 φλιτζάνια)
  • 3 μεγάλα Καρότα σε κύβους (περίπου 1,5 φλιτζάνι)
  • 3 στελέχη Σέλινο, ψιλοκομμένα
  • 5 σκελίδες Σκόρδο, πολτοποιημένες ή ψιλοκομμένες
  • 4-6 Ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 2 κλαδάκια φρέσκο Δεντρολίβανο (ή 2 κ.γ. αποξηραμένο)
  • 1 κ.σ. Θυμάρι
  • 2 κ.γ. αποξηραμένο Βασιλικό
  • ¼ – ½  κ.γ. Μαύρο Πιπέρι
  • ¼ – ½  κ.γ. Μπούκοβο
  • Θαλασσινό Αλάτι
  • 5 φλιτζάνια Kale ή Λάχανο (περίπου 150 γρ.)
  • 3-4 κ.σ.  Διατροφικής Μαγιάς (προαιρετικό)
  • ½  κ.σ. Καπνιστή Πάπρικα
  • Ξύσμα Λεμονιού ή χυμό λεμονιού, για σερβίρισμα
Φασολάδα με σιτάρι Ζέας και Λαχανικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Από την προηγούμενη νύχτα, μουλιάζουμε τα φασόλια σε μπόλικο νερό.

*Το μούλιασμα θα επιταχύνει το μαγείρεμα και θα μειώσει τη περιεκτικότητα του φυτικού οξέος στα όσπρια. Το φυτικό οξύ μειώνει την απορρόφηση του σιδήρου του ψευδαργύρου και του ασβεστίου από τον οργανισμό στο γεύμα, με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να πάρουμε τα μεταλλικά στοιχεία από τις τροφές.

  • Την επόμενη μέρα σουρώνουμε τα φασόλια και τα ξεπλένουμε με νερό. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό, και τα βράζουμε για 30 λεπτά. Προσθέτουμε το σιτάρι ζέας και επιπλέον νερό, εάν είναι απαραίτητο, και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια και το σιτάρι ζέας. Ο χρόνος θα ποικίλει ανάλογα με τα φασόλια που χρησιμοποιείτε.
  • Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα και το σέλινο σε μέτρια φωτιά έως ότου τα κρεμμύδια αρχίσουν να μαλακώνουν. (Προσθέστε νερό από της σούπας εάν αρχίσουν να κολλάνε στο τηγάνι.) Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε για άλλο ένα λεπτό. Αφαιρούμε από το μάτι και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να γίνουν τα φασόλια.
  • Προσθέτουμε τα σοταρισμένα λαχανικά στα φασόλια, μαζί με τις ντομάτες, το δεντρολίβανο, το θυμάρι, το βασιλικό και τους δύο τύπους πιπεριού. Εάν η σούπα φαίνεται στεγνή, προσθέστε 1 έως 2 φλιτζάνια περισσότερο νερό. Προσθέτουμε θαλασσινό αλάτι στη γεύση. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για ακόμα 20 λεπτά. Ανακατεύουμε συχνά ώστε οι γεύσεις να αναμειχθούν.
  • Λίγα λεπτά πριν το σερβίρισμα, αφαιρούμε τα κλαδάκια δεντρολίβανου και προσθέτουμε τη θρεπτική μαγιά (προαιρετικό), την πάπρικα και το kale ή λάχανο. Μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι το kale να είναι ανοιχτό πράσινο και μαραμένο. Σερβίρουμε προσθέτοντας ξύσμα λεμονιού ή χυμό λεμονιού σε κάθε πιάτο.

Για Χωρίς Γλουτένη:

Αντί για σιτάρι ζέας  χρησιμοποιήστε ή πλιγούρι κριθαριού ή φαγόπυρο. Το πλιγούρι κριθαριού χρειάζεται περίπου τον ίδιο χρόνο με το σιτάρι Ζέας, οπότε ακολουθήστε τις οδηγίες της συνταγής. Το φαγόπυρο παίρνει λιγότερο χρόνο, οπότε μην τα προσθέτετε με τα φασόλια. Αντ ‘αυτού, προσθέστε το φαγόπυρο στην κατσαρόλα μαζί με τις ντομάτες και τα λαχανικά και βεβαιωθείτε ότι υπάρχει επιπλέον νερό για να του επιτρέψει να διογκωθεί.

Περισσότερες Vegan Συνταγές

Κουνουπίδι σε “sticky” σάλτσα σουσαμιού και σόγιας
11 εκατ. ευρώ για ενίσχυση της αλιείας ενώ 50% των Φαλαινών, Δελφινιών και Φώκαινων απειλείται με εξαφάνιση

διαβάστε επίσης στο VeganWorld.gr

Μενού
error: Content is protected !!