
Vegan Ψωμί χωρίς γλουτένη
vegan συνταγή
Αυτή η συνταγή για Vegan Ψωμί χωρίς γλουτένη είναι αρκετά εύκολη και το αποτέλεσμα θα σας εντυπωσιάσει. Γευστικό και αφράτο ψωμί χωρίς γλουτένη, γεμάτο με συστατικά υψηλής θρεπτικής αξίας.
(χορτοφαγική, vegan, νηστίσιμη, χωρίς γλουτένη συνταγή)
Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά – Χρόνος Αναμονής: 2 ώρες
Χρόνος Ψησίματος: 60 λεπτά – Μερίδες: 4 ψωμιά
ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό Αλεύρι χωρίς γλουτένη
- 350 γρ. Αλεύρι Καλαμποκιού χωρίς γλουτένη
- 250 γρ. Αλεύρι Φαγόπυρου
- 30 γρ. Μαύρο Σουσάμι
- 25 γρ. Κολοκυθόσποροι, αλεσμένοι
- 35 γρ. Ηλιόσποροι, αλεσμένοι
- 10 γρ. Λιναρόσποροι, αλεσμένοι
- 15 γρ. Σπόροι Chia, αλεσμένοι
- 1 φακελάκι Vegan Μαγιά χωρίς γλουτένη
- 1 1/2 κ.γ. Θαλασσινό Αλάτι
- 1 κ.γ. Ζάχαρη Καρύδας
- 8 φλυτζάνια Νερό, χλιαρό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για την ζύμη για ψωμί χωρίς γλουτένη:
- Συνδυάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα αλεύρια και το μαύρο σουσάμι.
- Τρίβουμε στο μύλο του καφέ τους κολοκυθόσπορους, ηλιόσπορους λιναρόσπορους και σπόρους chia, μέχρι να έχουμε τρίμμα σε μορφή αλευριού. Προσθέτουμε τους αλεσμένους σπόρους στο μπολ ανάμειξης.
- Προσθέτουμε το αλάτι, την ζάχαρη και την vegan μαγιά χωρίς γλουτένη.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ καλά και στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό, συνεχίζοντας να ανακατεύουμε μέχρι να βεβαιωθούμε ότι δεν έχουν μείνει σβόλοι στη ζύμη μας. Επειδή δεν έχει γλουτένη δεν χρειάζεται υπερβολική ανάμειξη – ζύμωση. Θέλουμε απλώς το μείγμα μας να έχει μια σχετική ρευστή υφή χωρίς σβόλους.
- Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει, για 2 ώρες. Αν το μπολ μας δεν είναι αρκετά μεγάλο, καλό είναι να χωρίσουμε την ζύμη σε δυο μεγάλα μπολ.
Για το ψήσιμο του ψωμιού χωρίς γλουτένη:
- 20 λεπτά πριν τις 2 ώρες, ανοίγουμε τον φούρνο μας στους 190 βαθμούς Κελσίου, στην λειτουργία του αέρα.
- Ετοιμάζουμε τις φόρμες ψωμιού τοποθετώντας αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ή λαδώνοντας τες καλά. Τις γεμίζουμε με την ζύμη για ψωμί χωρίς γλουτένη, όχι σε υπερβολική ποσότητα και αφήνοντας γύρω γύρω περίπου 1 δάχτυλό. Επειδή θα φουσκώσει θέλουμε να έχει περιθώριο γιατί αλλιώς θα μας χυθεί εκτός των φορμών.
- Ψήνουμε για 60 λεπτά ή μέχρι να εισχωρήσουμε μια οδοντογλυφίδα και να βγει καθαρή.
- Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά πριν το κόψουμε και απολαύσουμε.
- Διατηρείται στη κατάψυξη, κομμένο σε φέτες για πολλές ημέρες. Τοποθετήστε τις κατεψυγμένες φέτες σε μια φρυγανιέρα και απολαύστε το ψωμί χωρίς γλουτένη σαν να το βγάλατε μόλις από τον φούρνο.