Vegan Διατροφή και έλλειψη νερού/ξηρασία – πώς συνδέονται?

Vegan Διατροφή έλλειψη νερού ξηρασία περιβάλλον νερό

Vegan Διατροφή και έλλειψη νερού/ξηρασία – πώς συνδέονται?

Μόνο το 2,5% του παγκόσμιου νερού είναι γλυκό νερό.

Ωστόσο, σχεδόν όλο είναι εγκλωβισμένο σε πάγο ή στο έδαφος.

Μόνο ένα μικρό κλάσμα είναι διαθέσιμο για ανθρώπινη χρήση. (USGS)

Οι υπόγειοι υδροφορείς του κόσμου εξαντλούνται γρήγορα. Δεδομένου ότι οι υδροφορείς χρειάζονται χιλιάδες χρόνια για να γεμίσουν, δεν υπάρχει απεριόριστη παροχή νερού. Η κατάσταση είναι κρίσιμη.(NASA)

Το νερό είναι ένας περιορισμένος πόρος. “Θα έχουμε πάντα την ίδια ποσότητα νερού στη γη, αλλά δεν μπορούμε πάντα να χρησιμοποιούμε όσο χρειαζόμαστε.” (Εθνικό Κέντρο Μετριασμού της Ξηρασίας (National Drought Mitigation Center)

κατανάλωση νερού βάση διατροφής

Πού σπαταλάμε το νερό και γιατί έχουμε ήδη έλλειψη σε πολλές χώρες;

Παρόλο που οι περισσότερες συμβουλές εξοικονόμησης νερού εστιάζουν στην οικιακή χρήση, πολύ περισσότερο νερό είναι ενσωματωμένο στα προϊόντα που αγοράζουμε – ειδικά στα τρόφιμα που τρώμε.

Επί του παρόντος, έως και το 90% του συνόλου του διαχειριζόμενου νερού χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια τροφίμων. (Διεθνές Ινστιτούτο Διαχείρισης Υδάτων)

Ποια είναι η σωστή διατροφή για να εξοικονομήσουμε νερό;

Σε σύγκριση με τη συνήθη Δυτική διατροφή με βάση τα ζωικά προϊόντα, μια φυτική διατροφή εξοικονομεί τεράστιες ποσότητες νερού.

  • Ινστιτούτο για την Εκπαίδευση στο Νερό της UNESCO: Μια διατροφή με ζωικά προϊόντα καταναλώνει, για την παραγωγή της, συνήθως διπλάσια ποσότητα νερού σε σύγκριση με μια φυτική διατροφή.

 

  • National Geographic: “Κατά μέσο όρο, ένας βίγκαν, ένα άτομο που δεν τρώει κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα, καταναλώνει έμμεσα σχεδόν 2.271,74 λίτρα λιγότερο νερό την ημέρα από ένα άτομο που τρώει τη μέση δυτική διατροφή.”

 

  • Αλλαγή διατροφής – μια λύση για τη μείωση της χρήσης νερού (IOP Science): Αυτή η έρευνα του 2014 διαπίστωσε ότι «η μείωση των ζωικών προϊόντων στην ανθρώπινη διατροφή προσφέρει τη δυνατότητα εξοικονόμησης υδάτινων πόρων, έως το ποσό που απαιτείται επί του παρόντος για τη διατροφή 1,8 δισεκατομμυρίων επιπλέον ανθρώπων παγκοσμίως».

 

  • Διεθνές Ινστιτούτο Διαχείρισης Υδάτων (IWMI): “Οι δυτικές δίαιτες, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το κρέας, ασκούν ήδη μεγάλες πιέσεις στο περιβάλλον. Οι κρεατοφάγοι καταναλώνουν το ισοδύναμο περίπου 5.000 λίτρων την ημέρα σε σύγκριση με τα 1.000-2.000 λίτρα που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι σε χορτοφαγικές δίαιτες, στις αναπτυσσόμενες χώρες. “

 

  • Καθηγητής John Anthony Allan: (Παγκόσμιος διάσημος επιστήμονας νερού και βραβείο νερού της Στοκχόλμης): “Το επίμαχο ζήτημα διαχείρισης και ασφάλειας των παγκόσμιων υδάτων, θα μπορούσε να λυθεί «μαγικά» μέσω της vegan διατροφής, μειώνοντας τη σπατάλη του νερού περίπου στο μισό“. Ο Allan υιοθέτησε μια φυτική vegan διατροφή για αυτόν ακριβώς τον λόγο.

 

  • Arjen Hoekstra: (Παγκόσμιος διάσημος επιστήμονας νερού και ιδρυτής του Water Footprint Network) «Τα ζωικά προϊόντα αποτελούν τον μοναδικό σημαντικότερο παράγοντα στο αποτύπωμα του νερού της ανθρωπότητας» και «πρέπει να επανεξετάσουμε τη θέση του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων στη διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου». Επίσης υιοθέτησε μια φυτική vegan διατροφή λόγω της δικής του έρευνας.

 

  • Η εκστρατεία των Ηνωμένων Εθνών #Solve Different: Εξηγεί πώς «η κατανάλωση νερού από τον καταναλωτή είναι απλώς μια σταγόνα στον ωκεανό» σε σύγκριση με τη γεωργία και πιο συγκεκριμένα, την παραγωγή ζώων, δημοσιεύοντας γραφικά που δείχνουν τις εντυπωσιακές ποσότητες νερού που απαιτούνται για την παραγωγή τροφίμων που χρησιμοποιούν ζώα και ενθαρρύνουν την κατανάλωση φυτικών πρωτεϊνών για να εξοικονομήσετε νερό.
Αποτύπωμα Διατροφή έλλειψη ξηρασία περιβάλλον νερό

«Μια σφαιρική αλλαγή στη διατροφή μακριά από τα ζωικά προϊόντα θα μπορούσε να εξοικονομήσει σημαντικούς υδάτινους πόρους. – Chatham House, “Κτηνοτροφία – Ο ξεχασμένος τομέας της αλλαγής του κλίματος: Παγκόσμια κοινή γνώμη για την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων”

FOODPRINT – Αποτύπωμα νερού του μέσου ατόμου μέσω της διατροφής του

«Η κατανάλωση περισσότερου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων ήταν ο μοναδικός μεγαλύτερος παράγοντας για την ξηρασία και την μόλυνση νερού τα τελευταία 30 χρόνια. – TIME, “5 τρόποι για να γιορτάσουμε την παγκόσμια ημέρα νερού”, 2015

αποτύπωμα νερού VW

Η κτηνοτροφία χρησιμοποιεί υπερβολικές ποσότητες νερού ΚΑΙ μολύνει το νερό.

Η απορροή από την αλόγιστη χρήση λιπασμάτων που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια ζωοτροφών, καθώς και οι τεράστιες ποσότητες υγρών και στερεών αποβλήτων από τα δισεκατομμύρια ζώα που “παράγουμε”, καταλήγει στο νερό μας.

  • Η Greenpeace δηλώνει ότι “το ζωικό κεφάλαιο είναι ο σημαντικότερος συντελεστής στη ρύπανση αζώτου και φωσφόρου στα ρέματα, ποτάμια και παράκτια ύδατα παγκοσμίως.”
  • Τα γαλακτοκομικά αγροκτήματα και τα μικρά τοπικά ελευθέρας βοσκής αγροκτήματα είναι επίσης μέρος του προβλήματος.
  • Τα σφαγεία χρησιμοποιούν και μολύνουν επίσης τεράστιες ποσότητες πολύτιμου νερού. Για παράδειγμα, ένα μόνο σφαγείο στο Ιλινόις είναι ο μεγαλύτερος ρυπαίνων αζώτου των πλωτών οδών στις ΗΠΑ, κάθε μέρα παράγοντας περισσότερα από 2 εκατομμύρια γαλόνια λυμάτων για να σκοτώσουν 20.000 χοίρους.

«Η κοπριά των ζώων είναι η κύρια πηγή αζώτου και φωσφόρου στα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα. – EPA των ΗΠΑ (Οργανισμός Προστασίας του Περιβάλλοντος)

πόσο νερό σπαταλάμε τρώγοντας κρέας veganworld.gr

Η κτηνοτροφία αποστραγγίζει τους αρχαίους υδροφορείς.

Οι υδροφορείς είναι υπόγειες πηγές από τις οποίες μπορούν να εξαχθούν υπόγεια ύδατα, πολλές από τις οποίες περιέχουν αρχαίο “ορυκτό νερό” από την εποχή του τελευταίου παγετώνα. Οι ετήσιες αναλήψεις υπερβαίνουν κατά πολύ το ποσό που μπορεί να επαναφορτίσει η φύση.

Το ήξερες?

  • Πολλοί ειδικοί προβλέπουν ότι το νερό θα γίνει το επόμενο πετρέλαιο ως μοχλός παγκόσμιας σύγκρουσης. Το 1996,  ο τότε αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Δρ. Ismail Serageldin, είπε: “Οι πόλεμοι του επόμενου αιώνα θα διεξαχθούν για το νερό.”

 

  • Πάνω από το 1/2 των ΗΠΑ και σχεδόν το 1/3 της συνολικής παγκόσμιας κατανάλωσης γλυκού νερού χρησιμοποιείται μόνο για την κτηνοτροφία. (Πηγές: CSPI & PNAS)

 

  • Το 2016, μια μυστική έκθεση διέρρευσε αποκαλύπτοντας ότι οι εκτελεστές της Nestle δήλωσαν στους Αμερικανούς αξιωματούχους το 2009 ότι ο κόσμος βρίσκεται σε μια καταστροφική πορεία με έλλειψη γλυκού νερού κυρίως επειδή οι άνθρωποι τρώνε πάρα πολύ κρέας.

 

  • Το Newsweek ορίζει ότι η κατανάλωση κρέατος είναι ο κύριος παράγοντας που οδηγεί την παγκόσμια κρίση νερού που εξαπλώνεται τώρα, η οποία “θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχές σε όλο τον κόσμο, και τρομερές συνέπειες“.

 

  • Η αποψίλωση των δασών, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στη κτηνοτροφία, επιδεινώνει την ξηρασία.

 

  • Η κλιματική αλλαγή, η οποία οφείλεται επίσης σε μεγάλο βαθμό στη κτηνοτροφία, επηρεάζει επίσης διάφορους παράγοντες που σχετίζονται με την ξηρασία.

 

  • Μια θερμίδα κρέατος απαιτεί 10 φορές περισσότερο νερό για την παραγωγή της έναντι μιας θερμίδας φυτικής προέλευσης.

 

  • Καθώς οι αναπτυσσόμενες μεσαίες τάξεις του κόσμου τρώνε περισσότερο κρέας, οι υδάτινοι πόροι της γης θα συμπιεστούν επικίνδυνα. – Tour d’Horizon

 

  • Η Nestle έχει δηλώσει: Ξεχάστε την “παγκόσμια οικονομική κρίση”, το πρόβλημα είναι άλλο. Ο κόσμος εξαντλείται από γλυκό νερό.
η διατροφή στο μέλλον είναι vegan

Πώς θα μοιάζουν οι διατροφές στο μέλλον;

Οι επιστήμονες του νερού λένε ότι το 95% των θερμίδων μας πρέπει να ληφθούν από φυτικής προέλευσης τρόφιμα έως το 2050, για να αποφευχθεί αυτό που αποκαλούν καταστροφικές τροφές και ελλείψεις νερού, σημειώνουν ότι ακόμα και μόνο η διατήρηση 5% ζωικών τροφών θα ήταν μια πρόκληση για τη διατήρηση νερού παγκοσμίως. (Πηγή: Έκθεση της Παγκόσμιας Εβδομάδας Νερού για το 2012 της Στοκχόλμης Διεθνές Ινστιτούτο Νερού – Σίτιση ενός διψασμένου κόσμου)

Γιατί εμείς στην Ελλάδα να ανησυχούμε αφού τα στοιχεία αναφέρονται κυρίως στις ΗΠΑ;

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα ξηρασίας ενώ συγχρόνως κάνει αλόγιστη σπατάλη νερού. Επίσης με την παγκοσμιοποίηση σημαίνει ότι η κατανάλωση τροφίμων σε ένα μέρος επηρεάζει συχνά τη ζήτηση νερού αλλού. Δεδομένου ότι η οικιακή χρήση αντιπροσωπεύει μόνο ένα ασήμαντο 4% του αποτυπώματος νερού της ανθρωπότητας.

water footprint greece

Πρόσφατα η γειτονική Τουρκία δήλωσε ότι μένουν μόνο 45 ημέρες για να ξεμείνει η Κωνσταντινούπολη από νερό, λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων. Ο Hoekstra έχει δηλώσει «είναι προφανές ότι οι καταναλωτές μπορούν να μειώσουν το αποτύπωμα νερού αλλάζοντας την διατροφή τους. Χρειαζόμαστε μια συλλογική παγκόσμια μετατόπιση σε vegan διατροφή για να αποτρέψουμε τις τοπικές κρίσεις νερού παγκοσμίως».

Συχνές ερωτήσεις

Αν δεν υπάρχει ξηρασία, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα;

Η ξηρασία παγκοσμίως ήταν πιο ξηρή και με μεγαλύτερη διάρκεια τα τελευταία χρόνια χάρη εν μέρει στην κλιματική αλλαγή, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες επιδείνωσης των συνεχιζόμενων ξηρασιών τις επόμενες δεκαετίες. Επιπλέον, όπως προαναφέρθηκε, οι υπόγειοι υδροφορείς που υπήρχαν για πάντα αποστραγγίζονται ως επί το πλείστον για να τροφοδοτήσουν “ζώα”. Γι ‘αυτό πρέπει να διατηρήσουμε το γλυκό νερό ακόμη και σε περιόδους άφθονων βροχοπτώσεων.

Τι γίνεται με την αφαλάτωση;

Η αφαλάτωση του ωκεανού ως πηγής γλυκού νερού είναι μια απίστευτα δαπανηρή, περιβαλλοντικά επεμβατική τεχνολογία που αγνοεί τη βασική αιτία του προβλήματος λειψυδρίας, που είναι η κατανάλωση ζώων. Μια μετατόπιση σε vegan διατροφή θα καταργούσε την ανάγκη για αυτήν την δαπανηρή, καταστροφική επιχείρηση.

Δεν χρειάζονται και τα φυτά νερό;

Φυσικά, αλλά και πάλι, η πρωτογενής κατανάλωση φυτών απαιτεί πολύ λιγότερους πόρους, συμπεριλαμβανομένου του νερού, από τη δευτερογενή κατανάλωση φυτών μέσω ζώων. Τα ζώα χρειάζονται πολύ μεγαλύτερη ποσότητα τροφής επομένως και πολύ μεγαλύτερη ποσότητα νερού συν το νερό που χρησιμοποιούν σε όλες τις άλλες παραγωγικές διαδικασίες.

Δεν εκτρέφονται αγελάδες μόνο σε περιοχές με άφθονο νερό;

Το αντίθετο ισχύει. Από τον Μάιο του 2018, η Rabobank δήλωσε ότι το 70% των αγελάδων “βοείου κρέατος” κατοικεί σε χώρες και περιοχές που αντιμετωπίζουν ήδη έλλειψη νερού.  Ωστόσο, ακόμη και περιοχές με άφθονη υδροφορία στραγγίζονται ανελέητα από την κτηνοτροφία και την παραγωγή ζωοτροφών και σύντομα εκτιμάται ότι θα έχουν πρόβλημα και αυτές.

Είναι αποδοτικό το βοδινό ελευθέρας βοσκής;

ΟΧΙ

  • “Τα ζώα που τρέφονται με σιτηρά, καθώς και εκείνα που βασίζονται στη βόσκηση, χρειάζονται πολύ περισσότερο νερό από τις ίδιες τις καλλιέργειες σιτηρών.” (Anders Berntell, εκτελεστικός διευθυντής του International Water Institute της Στοκχόλμης)
  • “Δεν είναι τόσο απλό να πούμε ότι η εκτεταμένη εκτροφή βοσκοτόπων είναι καλύτερη από την εντατικά βιομηχανική παραγωγή (…) Από περιβαλλοντική άποψη είναι καλύτερο να μειώσουμε ή να σταματήσουμε την κατανάλωση κρέατος εντελώς. Ο λόγος είναι ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να λαμβάνεις θερμίδες και πρωτεΐνες απευθείας από καλλιέργειες παρά έμμεσα από το κρέας. ” (Dr. Arjen Hoekstra, Δημιουργός  του Water Footprint Concept)

Περίληψη

Το γλυκό νερό είναι ένας περιορισμένος πόρος που χρησιμοποιείται και μολύνεται γρηγορότερα από ό, τι είναι βιώσιμος.

Η κατανάλωση ζώων αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος του αποτυπώματος νερού της ανθρωπότητας. Αντιθέτως η vegan διατροφή μειώνει σημαντικά αυτό το αποτύπωμα.

Δεν χρειάζεται να περιμένουμε την “καταστροφή” του νερού για να υιοθετήσουμε όλοι μια φυτική διατροφή. Επίσης, δεν υπάρχει καθόλου ανάγκη εκμετάλλευσης και σφαγής ζώων σε κοινωνίες αφθονίας.

Παρακαλούμε επιλέξτε άμεσα την vegan διατροφή, για τα ζώα, την δημόσια υγεία, καθώς και για τη μελλοντική κατοικησιμότητα του πλανήτη μας.

Ρεβιθοκεφτέδες – vegan κεφτεδάκια από ρεβίθια
Vegan Χειμωνιάτικη Σούπα με λεμόνι

διαβάστε επίσης στο VeganWorld.gr

error: Content is protected !!