Το αγαπημένο μας Χούμους με μια διαφορετική και φρέσκια γεύση !
Εξαιρετικά υγιεινό και πραγματικά νόστιμο σερβιρισμένο σκέτο ή με Za’atar pita-chips, vegan crackers, vegan sticks ή και sticks λαχανικών (καρότα, πιπεριές, κλπ).

Προετοιμασία 10 λεπτά
Μερίδες 2 κούπες
ΥΛΙΚΑ
Για το Χούμους
- 300 γρ. βρασμένα Ρεβύθια
- 1/2 σκελίδα Σκόρδο
- 1 Λεμόνι χυμό
- 1-2 κουταλιές της σούπας Ταχίνι
- 1 φλιτζάνι φύλλα Βασιλικού
- Νερό παγωμένο
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι και φρέσκο Μαύρο Πιπέρι

Για τα Za’atar Pita-Chips
- Αραβικές Πίτες
- Ελαιόλαδο
- Za’atar
- Αλάτι
- Σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάλτε τα βρασμένα ρεβύθια (ή ρεβύθια κονσέρβας αφού τα έχετε ξεπλύνει καλά πρώτα) στο μπολ ενός επεξεργαστή τροφίμων μαζί με το σκόρδο. Επεξεργαστείτε τα ρεβύθια για 1-2 λεπτά, σταματώντας για να ξύσετε τις πλευρές του μπολ όπως είναι απαραίτητο για μια κρεμώδη υφή.
- Προσθέστε το ταχίνι, το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι στο μπολ του μίξερ και επεξεργαστείτε σύντομα για να συνδυάσετε όλα τα συστατικά.
- Στη συνέχεια, προσθέστε το βασιλικό, και αναμειξτε για άλλα 2 λεπτά, ξύνοντας γύρω από τις πλευρές, όπως απαιτείται για λεία υφή.
- Κατά τη λειτουργία του μίξερ, προσθέστε σταδιακά το νερό και ανακατέψτε μέχρι το μείγμα να είναι εξαιρετικά ομαλό, απαλό και κρεμώδες. Εάν το ταχίνι σας ήταν πολύ παχύ, ίσως χρειαστεί να προσθέσετε 1 με 2 κουταλιές επιπλέον παγωμένο νερό.
- Γευτείτε και προσθέστε αν χρειάζεται αλάτι ή χυμό λεμονιού, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
- Μεταφέρετε το χούμους σε ένα μπολ και χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι για να το ‘στρώσετε’.
- Σερβίρετε με ψιλοκομμένο βασιλικό, ελαιόλαδο και πασπαλίστε κατά επιλογή με ζαατάρ, σουμάκ ή πάπρικα.
Για να φτιάξετε τα Za’atar pita-chips
- Ανάψτε το φούρνο στους 160 C.
- Τεμαχίστε τις αραβικές πίτες (ή και απλές πίτες) σε μικρά τρίγωνα και τοποθετήστε τα σε ένα αντικολλητικό χαρτί φούρνου.
- Αλείψτε με ελαιόλαδο και πασπαλίστε ελαφρά με αλάτι, Za’atar και σουσάμι.
- Ψήστε τις για λίγα λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Αναποδογυρίστε τις τριγωνικές πίτες και ψήστε για μερικά ακόμα λεπτά. Εάν θέλετε να είναι πιο τραγανές, αλείψτε και τη δεύτερη πλευρά με ελαιόλαδο.
Απολαύστε!!!
ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ
Ρεβύθια

Τα ρεβύθια είναι πηγή πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, σίδηρο και ψευδάργυρο, όπως θα περίμενε κανείς από άλλες πηγές πρωτεϊνών, όπως το κρέας. Επιπλέον, περιλαμβάνουν ίνες, φυλλικό οξύ και κάλιο. Τα ρεβύθια έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο και είναι απαλλαγμένα από χοληστερόλη.
Η κατανάλωση ρεβυθιών σχετίζεται με μια λεπτότερη μέση και χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. Βοηθούν στην απώλεια βάρους, βελτιώνοντας τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, τα επίπεδα ινσουλίνης και τη χοληστερόλη. Τα ρεβύθια επίσης συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, κατάθλιψης και καρκίνου του παχέος εντέρου.
Βασιλικός

Ο βασιλικός είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ και μαγγανίου. Επιπλέον, είναι μια πολύ καλή πηγή χαλκού, βιταμίνης Α (υπό μορφή καροτενοειδών όπως β-καροτένιο) και βιταμίνης C. Τα φύλλα του βασιλικού είναι επίσης πηγή ασβεστίου, σιδήρου, φυλλικού οξέος, μαγνησίου και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.
Ταχίνι

Το ταχίνι είναι φτωχό σε υδατάνθρακες αλλά είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα. Στην πλειονότητά τους τα λιπαρά αυτά είναι μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, τα οποία είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμα για τον οργανισμό.
Επίσης, το ταχίνι περιέχει πρωτεΐνες καλής βιολογικής αξίας, καθώς είναι πλούσιο σε αμινοξέα, δλδ τα βασικά δομικά συστατικά των πρωτεϊνών. Για να γίνουν οι πρωτεΐνες του ταχινιού υψηλής βιολογικής αξίας θα πρέπει να συνδυαστούν με ένα τρόφιμο πλούσιο στο αμινοξύ λυσίνη, όπως είναι οι ξηροί καρποί και τα όσπρια. Όταν συνδυαστούν αυτές οι τροφές, η πρωτεΐνη που προκύπτει είναι ισάξια της ζωικής πρωτεΐνης!
Όσον αφορά τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία, το ταχίνι είναι εξαιρετική πηγή χαλκού και καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου, φωσφόρου, ψευδαργύρου και φυτικών ινών.
Επιπλέον περιέχει λιγνάνες (η σεσαμινόλη και η σεσαμίνη). Οι ουσίες αυτές διαθέτουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση εμποδίζοτας την οξείδωση της LDL («κακής») χοληστερόλης στον οργανισμό. Επίσης, βοηθούν στην πρόληψη της υπέρτασης.Τέλος, η σεσαμίνη εκτιμάται πως προστατεύει το ήπαρ από το οξειδωτικό στρες.
Za’atar

Κάθε συστατικό του μείγματος μπαχαρικών Za’atar προσφέρει διαφορετικά οφέλη για την υγεία. Τόσο το θυμάρι όσο και η ρίγανη έχουν αντισηπτικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων της βρογχίτιδας και των κρυολογημάτων. Επίσης τα αντιοξειδωτικά στο θυμάρι είναι αρκετά ισχυρά για να καταπολεμήσουν τα βακτήρια που προκαλούν ακμή.
Το σουσάμι είναι μια καλή πηγή ασβεστίου και μπορεί επίσης να βοηθήσει με τις ημικρανίες και τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.
Το σουμάκ είναι πλούσιο σε κεκιδικό οξύ, το οποίο έχει αντι-ιικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Σύμφωνα με μελέτη του 2009 το σουμάκ μπορεί να βοηθήσει και στην αναπαραγωγή των κυττάρων.