
Η εταιρεία The Body Shop δεσμεύεται να γίνει 100% vegan έως το 2023.
Η αλυσίδα ομορφιάς The Body Shop συνεργάζεται με την The Vegan Society για να αφαιρέσει όλα τα ζωικά προϊόντα από τα προϊόντα της, το 60% των οποίων είναι ήδη vegan.
Το The Body Shop ιδρύθηκε το 1976 από τη Βρετανίδα περιβαλλοντική ακτιβίστρια Dame Anita Roddick. Επί του παρόντος, το 60 τοις εκατό των προϊόντων του The Body Shop είναι σαφώς επισημασμένο ως “vegan”, συμπεριλαμβανομένου του εικονικού αρώματος White Musk – το οποίο δεν περιλαμβάνει τις εκκρίσεις αδένα ελαφιών που βρίσκονται σε άλλα αρώματα μη βίγκαν.
“Η απόφασή μας να γίνουμε 100% vegan είναι ένα φυσικό επόμενο βήμα για το The Body Shop”, δήλωσε ο Lionel Thoreau, Global Brand Director στο The Body Shop. «Χάρη στην ιδρύτρια μας Anita Roddick, ήμασταν η πρώτη εταιρεία ομορφιάς που αγωνίστηκε κατά των δοκιμών σε ζώα στα καλλυντικά και η πρώτη μεγάλη παγκόσμια μάρκα ομορφιάς που δημιούργησε cruelty free αρώματά.»
Είναι το Body Shop cruelty free?
Το Body Shop συνεργάζεται για περισσότερα από 20 χρόνια με την Cruelty Free International για να υποστηρίξει το τέλος των πειραμάτων σε ζώα. Ωστόσο, από το 2006 έως το 2017, η μάρκα ανήκε στην L’Oreal, η οποία έχει μια τεράστια απεχθή ιστορία διεξαγωγής καλλυντικών δοκιμών σε ζώα. Τώρα που ανήκει στην ηθική μάρκα Natura & Co της Βραζιλίας, το Body Shop προσπαθεί να επανασυνδεθεί με τις ρίζες της ακτιβίστριας ιδρύτριας της. Στρέφεται σε αμιγώς vegan προϊόντα και δεσμεύεται περαιτέρω για πρωτοβουλίες βιωσιμότητας, όπως εγκατάσταση σταθμών επαναπλήρωσης και επέκταση προγραμμάτων ανακύκλωσης σε επιπλέον καταστήματα.
«Η φιλοδοξία της Body Shop να επιτύχει 100% πιστοποίηση εμπορικού σήματος Vegan σε ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο σκευασμάτων αποδεικνύει τη σταθερή δέσμευσή της να προσφέρει προϊόντα που επιβεβαιώνουν την αγάπη μας για τον πλανήτη και τα ζώα», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη η Chantelle Adkins, Διευθύντρια Επιχειρηματικής Ανάπτυξης.
Ομορφιά χωρίς σκληρότητα (cruelty free)
Ένας από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές του The Body Shop είναι η vegan μάρκα LUSH Cosmetics, η οποία είναι γνωστή για τα πολύχρωμα προϊόντα μπάνιου, τις χαλαρωτικές λοσιόν και τις πρακτικές που έχουν ως στόχο τη βιωσιμότητα. Ενώ η LUSH ήταν πάντα απαλλαγμένη από σκληρότητα και είναι ένθερμος υποστηρικτής για τον τερματισμό των δοκιμών καλλυντικών παγκοσμίως, η μάρκα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ζωικά συστατικά όπως το μέλι σε ορισμένες από τις συνθέσεις της. Ωστόσο, το 2019, η LUSH έκανε ένα μεγάλο βήμα για να γίνει ακόμη πιο φιλική προς τη βίγκαν κοινότητα αφαιρώντας τα αυγά από τα προϊόντα της, δηλώνοντας ότι «δεν πείστηκε ότι ακόμη και η καλύτερη παραγωγή αυγών είναι απαλλαγμένη από την κακομεταχείριση».
Αντί για τα αυγά, η μάρκα χρησιμοποιεί τώρα λιναρόσπορο και aquafaba (άλμη ρεβίθια που χρησιμοποιείται συχνά ως vegan υποκατάστατο ασπραδιού αυγού στο μαγείρεμα).
Τερματισμός των δοκιμών σε ζώα
Το Body Shop και το LUSH είναι δύο μεγάλες εταιρείες που έχουν υποστηρίξει το τέλος των δοκιμών σε ζώα εδώ και δεκαετίες. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε και άλλες εταιρίες να ακολουθούν το παράδειγμα τους. Σε αυτό βοήθησαν παγκόσμιες εκστρατείες όπως το #BeCrueltyFree της Humane Society International – που στοχεύει να τερματίσουν τις δοκιμές σε ζώα έως το 2023. Εκστρατείες όπως αυτή έχουν κερδίσει σημαντική δυναμική, επομένως εταιρίες και γνωστές μάρκες που προηγουμένως χρησιμοποιούσαν δοκιμές σε ζώα έχουν παραιτηθεί από τις δοκιμές στα ζώα. Αυτό δεν οφείλετε όμως τόσο σε ηθικούς λόγους, αλλά κυρίως στο να προσελκύσουν μέρος του αυξανόμενου αριθμού πελάτων που αναζητούν cruelty free προϊόντα.
Τον περασμένο μήνα, ο γίγαντας περιποίησης μαλλιών TRESemmé έγινε η 24η μάρκα της Unilever που δεσμεύτηκε να τερματίσει τις δοκιμές σε ζώα παγκοσμίως. Η TRESemmé συνεργάστηκε με το People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα Global Beauty Without Bunnies και θα εμφανίσει το εγκεκριμένο PETA λογότυπό του στη συσκευασία του από τον Ιανουάριο του 2022.
Συγχρόνως όμως αυτές οι εταιρείες συνεχίζουν να κάνουν πειράματα σε ζώα και να χρησιμοποιούν ζωικά παράγωγα σε έναν μεγάλο αριθμό προϊόντων τους. Επομένως καλό είναι να μην υποστηρίζουμε τα προϊόντα αυτών των πολυεθνικών και ας είναι vegan, αλλά να επιλέγουμε ηθικές, συχνά μικρές, εταιρίες που εφαρμόζουν στο σύνολο των προϊόντων τους vegan και cruelty free πρακτικές.