
Vegan Κεφτεδάκια σε Κάρυ σάλτσα Ντομάτας
Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά – Χρόνος Μαγειρέματος: 60 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 75′ – Μερίδες: 6
ΥΛΙΚΑ
Για τα vegan κεφτεδάκια :
- 4-6 μεσαίες Πατάτες
- 450 γρ. Τόφου
- ½ φλιτζάνι άμυλο καλαμποκιού (άμυλο αραβοσίτου ή κόρν φλάουερ), περισσότερο αν χρειαστεί
- 2 κ.σ. φρέσκο Κόλιανδρο, τριμμένα ώμα φύλλα και μίσχοι
- 1 κ.σ. Χυμό Λεμονιού
- 2 κ.γ. μπαχαρικά Γκαράμ Μασάλα (garam masala)
- 1 ¾ κ.γ. Θαλασσινό Αλάτι
- 1 φλιτζάνι κατεψυγμένο ή φρέσκο Αρακά
- Φυτικό Λάδι για τηγάνισμα ή ψήσιμο
Για την κάρυ σάλτσα ντομάτας :
- 1 μεγάλο κίτρινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 κονσέρβα ντομάτες σε κύβους ή 5-6 μέτριες φρέσκες ντομάτες σε κύβους
- ¼ φλιτζάνι Κάσιους
- 4 σκελίδες Σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 εκατοστά κομμάτι φρέσκο Τζίντζερ, ψιλοκομμένο
- 1 ½ κ.γ. Γκαράμ Μασάλα (garam masala)
- 1 κ.γ. Κουρκούμη
- ½ κ.γ. Πιπέρι Καγιέν
- 1 κ.γ. Θαλασσινό Αλάτι
- 400 ml Γάλα Καρύδας
- 1 κ.γ. Σπόροι Τριγωνέλλας
- Κόλιανδρο, για γαρνιτούρα (προαιρετικό)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Αρχικά μαγειρεύουμε τις πατάτες για τα κεφτεδάκια. Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τις πατάτες στη μέση, στη συνέχεια τις τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα και τις καλύπτουμε με νερό. Τοποθετούμε ένα καπάκι στην κατσαρόλα και βράζουμε το νερό σε υψηλή θερμοκρασία. Όταν αρχίσει να κοχλάζει, γυρίζουμε τη φωτιά σε μέτρια. Αφήνουμε να βράσουν για 10-15 λεπτά έως ότου οι πατάτες μαγειρευτούν πλήρως και μπορούν να τρυπηθούν εύκολα με ένα πιρούνι. Στραγγίζουμε το ζεστό νερό από τις πατάτες, τις πολτοποιούμε με ένα πιρούνι και τις αφήνουμε στην άκρη.
Για την κάρυ σάλτσα ντομάτας :
- Ενώ οι πατάτες μαγειρεύονται, ξεκινάμε την κάρυ σάλτσα ντομάτας. Σε μια μεγάλη βαθιά κατσαρόλα προσθέτουμε κρεμμύδι, ντομάτες σε κύβους και τους χυμούς τους, κάσιους, σκόρδο, τζίντζερ, γκαράμ μασάλα, κουρκούμη, πιπέρι καγιέν, σπόρους τριγωνέλλας και θαλασσινό αλάτι. Αφήνουμε να σιγοβράσουν σε μέτρια θερμοκρασία για 15 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά.
- Στη συνέχεια, μεταφέρουμε το μίγμα του κάρυ σε ένα μπλέντερ και αναμιγνύουμε μέχρι να γίνει κρεμώδες στην υφή, φροντίζοντας να αερίζουμε έτσι ώστε να μην συσσωρεύεται ζεστός αέρας στο μπλέντερ. Ρίχνουμε το κρεμώδες μείγμα πίσω στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το γάλα καρύδας, διατηρώντας ¼ φλιτζάνι . Ανακατεύουμε καλά και καλύπτουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να είναι έτοιμοι οι κεφτέδες.
Για τα vegan κεφτεδάκια :
- Ανακατεύουμε το τοφού σε έναν μικρό επεξεργαστή τροφίμων μέχρι να γίνει ομαλό στην υφή. Θέλουμε να έχουμε την υφή του ρικότα.
- Προσθέτουμε τον πουρέ πατάτας στο πουρέ τοφού, μαζί με άμυλο καλαμποκιού, πολτοποιημένο κόλιανδρο, χυμό λεμονιού, γκαράμ μασάλα και θαλασσινό αλάτι. Προσθέτουμε τον κατεψυγμένο αρακά και περιστρέφουμε λίγο ακόμα. Δοκιμάζουμε τη σύσταση σχηματίζοντας μερικά κεφτεδάκια. Πρέπει να κρατάει.
- Μπορεί να κολλήσει λίγο στα χέρια μας, αλλά αν είναι πολύ κολλώδες ή πολύ υγρό και καταρρέει, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο περισσότερο άμυλο καλαμποκιού. Αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το ποια μάρκα και ποικιλία τοφού χρησιμοποιούμε, αλλά η συνταγή είναι αρκετά ευέλικτη. Διαμορφώνουμε το μείγμα σε ομοιόμορφα στρογγυλά vegan κεφτεδάκια.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 C. Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Τακτοποιούμε τα κεφτεδάκια στο ταψί, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους. Ψεκάζουμε ή αλείφουμε τις κορυφές τους με λάδι. Ψήνουμε για 30-40 λεπτά, αναστρέφοντας μετά τα πρώτα 15-20 λεπτά, μέχρι και οι δύο πλευρές είναι χρυσές και οι άκρες τους τραγανές. Είναι φυσιολογικό τα vegan κεφτεδάκια μας να χάσουν λίγο το σχήμα τους όταν ψηθούν.
- Όταν είναι έτοιμα για σερβίρισμα, ρίχνουμε τη σάλτσα πάνω από τα vegan κεφτεδάκια και λίγο επιπλέον γάλα καρύδας.
- Γαρνίρουμε με φρέσκο κόλιανδρο (προαιρετικό) και ρύζι μπασμάτι για αυθεντική ινδική γεύση.
Σημαντική Σημείωση:
Χρησιμοποιήστε μόνο όση σάλτσα και κεφτεδάκια χρειαστείτε γιατί αν μείνουν για παραπάνω ώρα μέσα στη σάλτσα θα μουλιάσουν και διαλυθούν.
Απολαμβάνουμε!