Ποιοι υδατάνθρακες – δημητριακά είναι τα πιο θρεπτικά και ποια να αποφεύγουμε

Ποια δημητριακά υδατάνθρακες είναι τα πιο θρεπτικά και ποια να αποφεύγουμε

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητο κομμάτι της διατροφής μας, αρκεί να μην υπερβάλλουμε. Επιπλέον, τις ημέρες που έχουμε κουραστεί σωματικά ή έχουμε γυμναστεί πολύ, οι υδατάνθρακες είναι αναγκαίοι. Επομένως, ας τους απενοχοποιήσουμε και ας δούμε, πως μπορούμε να εμπλουτίσουμε το καθημερινό μας διαιτολόγιο με καλούς υδατάνθρακες.

Επεξεργασμένοι Υδατάνθρακες – Επεξεργασμένα Δημητριακά

Όσο πιο λευκά και επεξεργασμένα είναι τα δημητριακά και το ψωμί που τρώμε, τόσο λιγότερη είναι η θρεπτική τους αξία σε υδατάνθρακες. Μάλιστα με τον χημικό τρόπο που σήμερα επεξεργάζονται και παράγονται από τις βιομηχανίες τροφίμων αποτελούν κίνδυνο για την υγεία μας. Τα λευκά άλευρα δεν περιέχουν τίποτε άλλο εκτός από άμυλο, που προέρχεται από το κέντρο του σπόρου, που είναι περιοχή πολύ φτωχή σε ηλιακή ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.

Επομένως, οι υδατάνθρακες έχουν αρνητική φήμη επειδή τόσοι πολλοί άνθρωποι τους λαμβάνουν με λάθος τρόπο: εξευγενισμένους υδατάνθρακες σε λευκό ψωμί, μακαρόνια, καραμέλες, μπισκότα, ζαχαρούχα δημητριακά και πολλά άλλα είδη τροφίμων και ποτών. Ωστόσο, η χαμηλή πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως αποτελεί στην πραγματικότητα τον κύριο παράγοντα κινδύνου για τον θάνατο και τη νόσο στις δυτικές δίαιτες, σύμφωνα με μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε.

Δημητριακά ολικής αλέσεως

Δημητριακά όπως το σιτάρι , το κριθάρι, η σίκαλη, η βρώμη, το καλαμπόκι, ο αμάρανθος (ο ιερός καρπός των Τολτέκων, των Μάγιας και των Ίνκας), το καστανό ρύζι, που απoτέλεσε για πολλές χιλιετίες την διατροφική βάση των πολιτισμών της Ανατολικής Ασίας και τα παράγωγά τους, πρέπει να αντικαταστήσουν τα επικίνδυνα για την δημόσια υγεία λευκά και χημικώς επεξεργασμένα δημητριακά και ν’ αποτελέσουν ξανά την θεμελιακή τροφή του σύγχρονου ανθρώπου.

Ένα επίσης ξεχασμένο δημητριακό, το κεχρί, είναι ένα είδος δημητριακού πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ οι πρωτεΐνες του περιέχουν όλα τα αμινοξέα. Ο Πυθαγόρας το πρότεινε στους μαθητές του ως την ιδανική τροφή.

Τα δημητριακά περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες και πρωτεΐνες υψηλής ποιότητος (12% -14% τα δημητριακά, 16% το ρύζι και 18% το κεχρί), ελάχιστα αλλά ωφέλιμα λιπίδια και άφθονες φυτικές ίνες, ενώ είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Σύγχρονες Δίαιτες

Οι σύγχρονες πρωτεϊνικές δίαιτες (Δίαιτα Άτκινς, Διατροφική Ζώνη, Δίαιτα των Τύπων του Αίματος κ.α.) τα έχουν απορρίψει ως παχυντικά, ανεπαρκή και επικίνδυνα για την υγεία. Όμως τα αποτελέσματα των «διαιτών της μόδας» είναι τραγικά, αφού έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα παχυσαρκίας και νοσηρότητας στον Δυτικό κυρίως κόσμο.

Προσθήκη υγιεινών δημητριακών στη διατροφή μας

Η προσθήκη υγιεινών δημητριακών στη διατροφή μας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη προβλημάτων υγείας όπως είναι οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ενδεχομένως το άσθμα και η νόσος του Alzheimer. Αντίθετα, η κατανάλωση ραφιναρισμένων υδατανθράκων συνδέεται με αρνητικά αποτελέσματα και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας.

Τα 100% δημητριακά ολικής αλέσεως αποτελούν βασικό συστατικό κάθε θρεπτικής διατροφής και είναι σημαντικό να εντάξουμε τα παρακάτω δημητριακά στη vegan διατροφή μας

  • Αμάρανθος
  • Βρώμη ολικής αλέσεως
  • Καλαμπόκι
  • Καστανό ρύζι
  • Κεχρί
  • Κινόα
  • Κουσκούς ολόκληρου σιταριού
  • Κριθάρι ολικής αλέσεως
  • Πλιγούρι
  • Σίκαλη ολικής αλέσεως
  • Σιτάρι ολικής αλέσεως
  • Φαγόπυρο
22 οφέλη για την υγεία που προσφέρουν τα Smoothies
Δικαιώματα των ζώων, Ακτιβισμός και το απαράδεκτο νέο νομοσχέδιο 156

διαβάστε επίσης στο VeganWorld.gr

error: Content is protected !!