Ζωοτομία: μια άχρηστη πρακτική που στερεί 115 εκατομμύρια ζωές ετησίως

Ζωοτομία - μια άχρηστη πρακτική που στερεί 115 εκατομμύρια ζωές ετησίως

Πάνω από 115 εκατομμύρια ζώα θανατώνονται κάθε χρόνο παγκοσμίως σε πειράματα ή για την προμήθεια της βιοϊατρικής βιομηχανίας. Τουλάχιστον 33 ζώα πεθαίνουν στα εργαστήρια κάθε δευτερόλεπτο παγκοσμίως.

Βάσει θεωρίας ο πειραματισμός σε ζώα αποσκοπεί στην ενημέρωση της ανθρώπινης βιολογίας και των επιστημών υγείας και στην προώθηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των πιθανών θεραπειών. Ωστόσο, παρά τη χρήση τεράστιων πόρων, την ανεξέλεγκτη βία που το ζώο υποφέρει και τον επικίνδυνο αντίκτυπό στην ανθρώπινη υγεία, τα πειράματα σε ζώα υποβάλλονται σε ελάχιστο συστηματικό έλεγχο για την αποτελεσματικότητα τους.

Αν και είναι ευρέως αποδεκτό ότι το κάθε φάρμακο πριν εγκριθεί πρέπει να βασίζεται σε αποδεικτικά στοιχεία, ο πειραματισμός σε ζώα ως μέσο ενημέρωσης της ανθρώπινης υγείας γενικά δεν συμβαδίζει με αυτό το πρότυπο.

Το γεγονός αυτό προκαλεί έκπληξη από μόνο του. Δηλαδή το ίδιο το γεγονός ότι ο πειραματισμός σε ζώα θεωρείται συνήθως ως το προεπιλεγμένο και χρυσό πρότυπο των προκλινικών δοκιμών και γενικά υποστηρίζεται χωρίς κριτική εξέταση της εγκυρότητάς του, ενώ συγχρόνως βάσιμα στοιχεία αποδεικνύουν ότι όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά αντιθέτως συχνά καθυστερούν την ανακάλυψη μιας πραγματικής θεραπείας.

Ζωοτομία – Πειράματα σε Ζώα = άχρηστη πρακτική

Για παράδειγμα, η λειτουργία διάσωσης για τις εκτοπικές εγκυμοσύνες καθυστέρησε 40 χρόνια εξαιτίας της ζωοτομίας. Οι μεταγγίσεις αίματος καθυστέρησαν 200 χρόνια εξαιτίας πειραμάτων σε ζώα. Ενώ οι μεταμοσχεύσεις κερατοειδών καθυστέρησαν 90 χρόνια.

Σύμφωνα με πρώην επιστημονικό ανώτερο υπάλληλο του Huntingdon Life Sciences, τα πειράματα στα ζώα και τα ανθρώπινα αποτελέσματα συμφωνούν μόνο κατά “5%-25% κάθε φορά”. Το ρίξιμο ενός νομίσματος “κορώνα ή γράμματα” θα ήταν πιο ακριβές.

Επιπλέον μελέτες κατά των πειραμάτων σε ζώα

Σύμφωνα με μελέτη, τουλάχιστον 50 φάρμακα στην αγορά προκαλούν καρκίνο στα ζώα των εργαστηρίων. Επιτρέπονται επειδή αναγνωρίζεται ότι οι ζωικές δοκιμές δεν είναι σχετικές. Η Procter & Gamble χρησιμοποίησε ένα τεχνητό άρωμα παρά το γεγονός ότι αυτό απέτυχε στις ζωικές δοκιμές, επειδή προκαλούσε όγκους στα ποντίκια. Δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα των ζωικών δοκιμών στην περίπτωση αυτή είχαν «μικρή σχετικότητα με τους ανθρώπους». Σε ποια άλλη περίπτωση τότε έχουν? Γιατί συνεχίζουν τότε και τα διεξάγουν? Μήπως τελικά λένε ό,τι συμφέρει να πουν κατά περίσταση?

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2008 σχετικά με ανέκδοτα περιστατικά και δηλώσεις που έγιναν για την υποστήριξη των πειραμάτων σε ζώα, καταδεικνύει πως δεν έχουν επικυρωθεί και δεν θα μπορούσαν να επικυρωθούν ως απαραίτητο βήμα στη βιοϊατρική έρευνα, και η ίδια η έρευνα δημιουργεί αμφιβολίες για την προγνωστική αξία τους.

Πολλαπλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι ο πειραματισμός σε ζώα είναι ελάχιστα έγκυρος για τα ανθρώπινα αποτελέσματα, ότι είναι αναξιόπιστη πρακτική σε μια ευρεία κατηγορία ασθενειών, και ότι η υπάρχουσα βιβλιογραφία αποδεικνύει την αναξιόπιστη χρήση πειραμάτων σε ζώα, υπονομεύοντας έτσι επιστημονικά επιχειρήματα υπέρ της.  Σε πρόσφατη έρευνα 88% των γιατρών συμφώνησαν στο ότι τα πειράματα σε ζώα μπορούν να οδηγήσουν σε λανθασμένα συμπεράσματα “λόγω των ανατομικών και φυσιολογικών διαφορών μεταξύ ζώων και ανθρώπων”.

Η ασπιρίνη αποτυγχάνει στις ζωικές δοκιμές, όπως το digitalis (ένα φάρμακο για την καρδιά), οι θεραπείες του καρκίνου, η ινσουλίνη (προκαλεί γενετικά προβλήματα στα ζώα), η πενικιλίνη, και άλλα ασφαλή φάρμακα. Θα είχαν απαγορευθεί εάν η ζωοτομία λαμβανόταν υπόψιν. Τέλος ο χυμός λεμονιού είναι θανάσιμο δηλητήριο για τα ζώα, ενώ το αρσενικό, το κώνειο και η βοτουλίνη είναι ασφαλή σύμφωνα με τις δοκιμές σε ζώα.

Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις σε περιπτώσεις που κρίνονται αναγκαία τα πειράματα σε ζώα?

Το 1959, ο Βρετανός ζωολόγος William M. S. Russell και ο μικροβιολόγος Rex L. Burch δημοσίευσαν το “Οι Αρχές της Ανθρωπιστικής Πειραματικής Τεχνικής“, όπου παρουσίασαν τα “τρία Rs της έρευνας σε ζώα”:

The ‘Three Rs’: Replacement – Reduction – Refinement

Αντικατάσταση – χρησιμοποιήστε εναλλακτικές μεθόδους, π.χ. δοκιμές σε κυτταρικές καλλιέργειες (in vitro).

Μείωση – χρησιμοποιήστε στατιστικά στοιχεία για να μειώσετε τον αριθμό των ζώων που πρέπει να χρησιμοποιούνται για κάθε πείραμα.

Βελτίωση – βελτιώστε το πείραμα για τη μείωση της ταλαιπωρίας των ζώων.

Διαβάστε επίσης

Μπουκιές Ενέργειας με Superfoods
Vegan Θαλασσινά Φαλάφελ

διαβάστε επίσης στο VeganWorld.gr

error: Content is protected !!