
Ρεβίθια Shawarma (Αραβική κουζίνα)
Απίστευτα νόστιμο, βίγκαν, παραδοσιακό λιβανέζικο πιάτο.
Χρόνος Προετοιμασίας 10 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος 20 λεπτά
Συνολικός χρόνος 30 λεπτά
Μερίδες 6
ΥΛΙΚΑ
Για τα Ρεβίθια
- 400 γρ. Ρεβίθια (βρασμένα και καλά στραγγισμένα)
- 15 ml Ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. Ζάχαρη Καρύδας
- ½ κ.γ. Πάπρικα
- ½ κ.γ. Κύμινο
- ½ κ.γ. Κουρκουμά
- ½ κ.γ. Ρίγανη
- ½ κ.γ. Θαλασσινό Αλάτι
- ¼ κ.γ. Μαύρο Πιπέρι
Για την Σάλτσα
- 60 γρ. Χούμους
- 15 ml χυμό Λεμονιού
- 2-3 κ.γ. Άνηθο
- 3 σκελίδες Σκόρδο, πολτοποιημένο
- Νερό ή Γάλα Αμυγδάλου (για αραίωση)
Για την Σαλάτα
- 75 γρ. ψιλοκομμένο Μαϊντανό
- 75 γρ. Ντομάτες ή ντοματίνια
- 35 γρ. Κόκκινο Κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 15 ml χυμό Λεμονιού
- 15 ml Ελαιόλαδο
- Θαλασσινό Αλάτι και Μαύρο Πιπέρι
Για το Σερβίρισμα
400 γρ. Χούμους
Πίτες ή Ψωμί ή Κράκερ με Zaatar
Λαχανικά (αγγούρι, κόκκινη πιπεριά, κ.λπ.)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς C.
- Προσθέτουμε τα μαγειρεμένα ρεβίθια σε ένα μπολ ανάμειξης μαζί με λάδι, ζάχαρη και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε καλά για να τα συνδυάσουμε. Στη συνέχεια, στρώνουμε ένα ταψί του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και απλώνουμε πάνω τα καρυκευμένα ρεβίθια. Ψήνουμε για 20-22 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα βαθύ καστανοκίτρινο χρώμα. Όταν είναι έτοιμα τα αφαιρούμε από το φούρνο και τα αφήνουμε στο πλάι.
- Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη σάλτσα μας προσθέτοντας όλα τα συστατικά σε ένα μπλέντερ και χτυπάμε ελαφρά, προσθέτουμε λίγο νερό ή γάλα αμυγδάλου για να αραιώσει, ώστε να μπορεί να πάρει την υφή σως. Δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε τα καρυκεύματα ανάλογα με τις ανάγκες. Προσθέτουμε περισσότερο σκόρδο για περισσότερη ένταση, αλάτι για γεύση, χυμό λεμονιού για φρεσκάδα και άνηθο για μια πιο έντονη γεύση βοτάνων.
- Τέλος, προετοιμάζουμε την σαλάτα μαϊντανό-ντομάτας προσθέτοντας μαϊντανό, ντομάτα και κρεμμύδι σε ένα μπολ και περιχύνουμε με χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
- Για να το σερβίρισμα, απλώνουμε χούμους σε μια πιατέλα και τοποθετούμε από πάνω τα ψητά ρεβίθια, την σαλάτα και την σάλτσα. Το γευόμαστε μαζί με πίτες, κράκερ ή λαχανικά επιλογής.
- Ότι περισσέψει μπορούμε να το διατηρήσουμε στο ψυγείο έως και 3 ημέρες (αποθηκεύστε χούμους, σαλάτα, ρεβίθια και σάλτσα ξεχωριστά για καλύτερα αποτελέσματα).