
Οι γιατροί προειδοποιούν ότι υπάρχει «επείγουσα ανάγκη» για μείωση της κατανάλωσης κρέατος για την διάσωση του πλανήτη και την προστασία της δημόσιας υγείας. Μια ομάδα βρετανών ιατρών κρούουν τον κώδωνα του κίνδυνου και κάνουν έκκληση για το τέλος της κτηνοτροφίας με σκοπό την πρόληψη μελλοντικών πανδημιών όπως ο COVID-19.
Με την πρόσφατη ανακάλυψη ενός νέου στελέχους γρίπης με πιθανότητα πανδημίας, ο δεσμός μεταξύ της κατανάλωσης κρέατος και της παγκόσμιας υγείας γίνεται πιο συχνός στις συζητήσεις για το πώς μπορούμε να προλάβουμε παγκόσμιες κρίσεις υγείας στο μέλλον.
Αποδεικτικά στοιχεία λοιμώξεων σε άτομα που εργάστηκαν σε σφαγεία και στη βιομηχανία χοίρων διαπίστωσαν ότι αυτό το νέο στέλεχος της γρίπης, γνωστό ως G4 EA H1N1, είναι συχνό στους εργαζόμενους στην Κίνα από το 2016. Οι ερευνητές ανησυχούν τώρα ότι αυτός ο ιός θα μπορούσε να μεταλλαχθεί και να εξαπλωθεί εύκολα από άτομο σε άτομο προκαλώντας παγκόσμια εξάπλωση.
ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΚΡΕΑΣ;
Οι ζωονοσογόνες ασθένειες, όπως ο Covid-19, είναι αυτές που μπορούν να εξαπλωθούν μεταξύ ζώων και ανθρώπων. Σε όλο τον κόσμο οι ασθένειες αυτές υπήρξαν η αιτία πολλών ιστορικών “ξεσπασμάτων” όπως η νόσος των τρελών αγελάδων, ο H1N1, ο COVID-19 και ο Έμπολα.
Η γρίπη των χοίρων H1N1 εμφανίστηκε στο Μεξικό τον Απρίλιο του 2009, μολύνοντας 60,8 εκατομμύρια ανθρώπους μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες και τουλάχιστον 700 εκατομμύρια παγκοσμίως.
Εκτιμάται ότι 151.700 έως 575.400 άτομα πέθαναν από τον ιό σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με το Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Τώρα θεωρείται ως ένας από τους πολλούς ιούς της εποχικής γρίπης.
Η γρίπη του 1918, εκτιμάται ότι σκότωσε μεταξύ 30 εκατομμυρίων και 50 εκατομμυρίων ανθρώπων, σύμφωνα με το CDC. Ως μέτρο σύγκρισης περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το νέο στέλεχος G4 EA H1N1 που εξαπλώνεται τώρα στην Κίνα σε μονάδες με χοίρους έχει αναγνωριστεί ότι έχει «όλα τα βασικά χαρακτηριστικά ενός υποψήφιου πανδημικού ιού», λένε οι επιστήμονες.
Το 2016, η αυξανόμενη καταπάτηση των φυσικών οικοσυστημάτων εντοπίστηκε ως παράγοντας εξάπλωσης των ζωονόσων, για αυτό οι γιατροί προειδοποιούν ότι η η ραγδαία εξάπλωση της βιομηχανικής κτηνοτροφίας, γνωστή και ως “κτηνοτροφική επανάσταση“, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιθανή παγκόσμια περιβαλλοντική καταστροφή.
«Ορισμένοι πολιτικοί και σχολιαστές κατηγορούν την Κίνα για τον Covid-19, αλλά δεν αναφέρουν ότι όλα τα πρόσφατα σοβαρά κρούσματα ασθενειών έχουν προκληθεί από παραβίαση των ζώων και των οικοτόπων τους», λέει η Dr. Newman, «Η σαλάτα κοτόπουλο ή η πίτσα πεπερόνι είναι ο επόμενος μεγάλος κίνδυνος για την υγεία.» Οι κτηνοτροφικές μονάδες βιομηχανικής κλίμακας μοιάζουν με μια «ωρολογιακή βόμβα», προσθέτει, και η μετατόπιση της διατροφής μας μακριά από το κρέας θα μπορούσε να βοηθήσει να προχωρήσουμε προς ένα «ασφαλέστερο μέλλον».
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Ο Σύμβουλος Αιματολόγος και Διευθυντής του Plant-Based Health Professionals UK, Dr. Shireen Kassam, πιστεύει ότι υπάρχει «επείγουσα ανάγκη» για μείωση της κατανάλωσης κρέατος τόσο για την υγεία του ανθρώπου όσο και για την διάσωση του πλανήτη.
«Περισσότερο από το 90% του κρέατος που καταναλώνουμε παράγεται σε κτηνοτροφικές μονάδες βιομηχανικής κλίμακας, οι οποίες παρέχουν τις τέλειες συνθήκες για τη δημιουργία νέων μολύνσεων που μπορούν να καταλήξουν σε επιδημίες και πανδημίες. Η κτηνοτροφία απαιτεί επίσης την ευρεία χρήση αντιβιοτικών, η οποία συνέβαλε στη δραματική αύξηση του αριθμού των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά λοιμώξεων που προσβάλλουν τον άνθρωπο».
«Έχουμε πλέον εισέλθει σε μια εποχή όπου δεν είναι ασυνήθιστο για εμάς τους γιατρούς, να αντιμετωπίζουμε ασθενείς με βακτηριακές λοιμώξεις, για τους οποίους δεν υπάρχουν αποτελεσματικά αντιβιοτικά».
Ο Dr. Kassam εξηγεί ότι είναι επίσης θέμα της γενικής δημόσιας υγείας. «Γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες ότι μια υγιεινή φυτική διατροφή, η οποία ελαχιστοποιεί ή εξαλείφει το κρέας, σχετίζεται με μερικά από τα χαμηλότερα ποσοστά χρόνιας νόσου και μια μακρύτερη και υγιέστερη ζωή».