
Vegan Cheesecake με Αμύγδαλα, Χουρμάδες και Κρέμα Κάσιους
Μια υγιεινή vegan συνταγή “cheesecake” που θα γίνει σίγουρα το αγαπημένο σας επιδόρπιο!
Χρόνος προετοιμασίας 4 ώρες
Χρόνος κατάψυξης 8 ώρες
Μερίδες 16
ΥΛΙΚΑ
Για τη βάση:
- 10 Χουρμάδες χωρίς τα κουκούτσια
- 2 φλιτζάνια | 300 γρ. ξεφλουδισμένα Αμύγδαλα
Για την επίστρωση χουρμάδων:
- 15 Χουρμάδες χωρίς τα κουκούτσια
- 2 κ.σ. βούτυρο Αμυγδάλου
- 2 κ.σ. λιωμένο Λάδι Καρύδας
- 2 κ.σ. Γάλα Αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
- 1/2 κ.γ. Αλάτι
- 1/3 φλιτζάνι | 35 γρ. Νιφάδες Αμυγδάλου (για στρώσεις)
Για την κρέμα από κάσιους:
- 3 φλιτζάνια | 400 γρ. Ακατέργαστα Κάσιους, εμποτισμένα κατά τη διάρκεια της νύχτας (ή για τουλάχιστον 4 ώρες)
- 1 φλιτζάνι | 250 ml. Γάλα Αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι | 125 ml. λιωμένο Λάδι Καρύδας
- 3/4 φλιτζάνι | 180 ml. Σιρόπι Βύνης Ρυζιού
- 1/4 φλιτζάνι | 70 γρ. Βούτυρο Αμυγδάλου
- 1 κ.γ. πάστα Βανίλιας ή εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κ.γ. Κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη βάση:
- Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 150ºC.
- Απλώστε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί και ψήστε για περίπου 20 λεπτά (ή μέχρι να γίνουν χρυσοκαφέ).
- Αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς.
- Βάλτε τα αμύγδαλα και τους χουρμάδες στο μπλέντερ σας και ανακατέψτε για περίπου 30 δευτερόλεπτα, έως ότου μετατραπούν σε ένα κολλώδες μείγμα.
- Βγάλτε ένα 1/4 φλιτζάνι αυτού του μείγματος και φυλάξτε το για γαρνιτούρα.
- Καλύψτε με φύλλο ψησίματος, ένα τετράγωνο σκεύος περίπου 20 εκατοστών (ή ένα στρογγυλό σκεύος 23 εκατοστών).
- Ρίξτε το μείγμα μέσα στο σκεύος σας και πιέστε με τα χέρια σας ώστε να στρωθεί ομοιόμορφα.
Για την επίστρωση χουρμάδων:
- Βυθίστε τους χουρμάδες σε ζεστό (αλλά όχι βραστό) νερό για 10 λεπτά.
- Στη συνέχεια πιέστε με τα χέρια σας τους χουρμάδες ώστε να στραγγίσουν καλά.
- Βάλτε τους χουρμάδες στο μπλέντερ σας μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε για λίγα λεπτά, μέχρι να λιώσουν εντελώς οι χουρμάδες και το μείγμα σας να είναι λείο.
- Ρίξτε το μείγμα πάνω στη βάση του cheesecake και απλώστε ομοιόμορφα με μία σπάτουλα.
- Πασπαλίστε τις φέτες αμυγδάλου πάνω από τη στρώση αυτή και τοποθετήστε το σκεύος στην κατάψυξη για λίγα λεπτά, όσο θα δουλεύετε την κρέμα σας.
Για την κρέμα από κάσιους:
- Ξεπλύνετε και στραγγίστε τα κάσιους που έχετε μουλιάσει στο νερό.
- Βάλτε τα στο μπλέντερ και ανακατέψτε για μερικά λεπτά, σταματώντας μερικές φορές για να ξύσετε τις πλευρές του μπολ. Ανακατέψτε μέχρι τα κάσιους να μετατραπούν σε μία λεία πάστα.
- Προσθέστε και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να έχετε ένα πλούσιο κρεμώδες μείγμα.
- Αφαιρέστε το cheesecake από την κατάψυξη και ρίξτε την κρέμα στο σκεύος. Ανακινήστε απαλά για να κάτσει ομοιόμορφα η κρέμα και αφαιρέστε τυχόν φυσαλίδες αέρα.
- Τοποθετήστε το cheesecake στην κατάψυξη για τουλάχιστον 8 ώρες πριν σερβίρετε.
Για το σερβίρισμα:
- Αφαιρέστε το cheesecake από την κατάψυξη και κόψτε αμέσως όσα κομμάτια θέλετε.
- Αφήστε τα κομμάτια να ξεπαγώσουν για 20 λεπτά, πασπαλίστε με λίγο από το μείγμα αμυγδάλου και μερικές φέτες αμυγδάλου αν θέλετε. Απολαύστε!
Σερβίρετε μαζί με :