
Έφτασε το τέλος της κρεατοφαγίας! Αν κάποιος ισχυρίζεται ότι νοιάζεται για τους φτωχούς, τη φυλετική δικαιοσύνη, το περιβάλλον, την υγεία του και αγαπάει τα ζώα, αλλά εξακολουθεί να τρώει κρέας, τότε οι πράξεις του δεν βγάζουν κανένα νόημα πια.
Δεν μπορούμε να νοιαζόμαστε για την παγκόσμια ευημερία, τα δικαιώματα των εργαζομένων, τους φτωχούς και τη φυλετική δικαιοσύνη ενώ συνεχίζουμε να τρώμε κρέας.
Είναι πιο σημαντική η γεύση από τις ζωές των φτωχών που εργάζονται για να το παράγουν; Κι όμως, έτσι φαίνεται να είναι για τη μεγάλη πλειοψηφία. Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19, ως σημαντικά σημεία εξάπλωσης του αποδεικνύονται ξανά τα σφαγεία. Ένας μεγάλος αριθμός των εργαζομένων στα σφαγεία στην Αμερική νοσούν και πεθαίνουν. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών είναι μη δηλωμένοι αλλοδαποί, που στερούνται βασικά εργατικά δικαιώματα.
Σύμφωνα με τον League of United Latin Citizens (LULAC) – τον παλαιότερο και μεγαλύτερο οργανισμό πολιτικών δικαιωμάτων της Λατινοαμερικής – το 80% του εργατικού δυναμικού επεξεργασίας κρέατος αποτελείται από εργαζόμενους και πρόσφυγες χωρίς έγγραφα και η πανδημία COVID-19 εκθέτει την εκμετάλλευσή τους από τη βιομηχανία κρέατος. Τις τελευταίες εβδομάδες, είδαμε το κλείσιμο σφαγείων στις ΗΠΑ αλλά και στη Γερμανία λόγω του αυξανόμενου αριθμού εργαζομένων – που εργάζονται ώμο με ώμο, συχνά χωρίς κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας και με ελάχιστο χρόνο διακοπής για ανάγκες υγιεινής – που είχαν μολυνθεί από το COVID-19.
Δεν μπορούμε να νοιαζόμαστε για το περιβάλλον ενώ συνεχίζουμε να τρώμε κρέας.
Αυτή δεν είναι μια αναμφισβήτητη προοπτική, αλλά μια βασική αλήθεια. Είτε τρώτε fast food είτε μπριζόλες από αγελάδες ελευθέρας βοσκής, οι αγελάδες παράγουν τεράστια ποσότητα αερίων θερμοκηπίου. Εάν οι αγελάδες ήταν μια χώρα, θα ήταν η τρίτη μεγαλύτερη σε εκπομπή αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο.
Η κτηνοτροφία αναγνωρίζεται πλέον ως η κύρια αιτία της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Σύμφωνα με το The Economist, το ένα τέταρτο των Αμερικανών ηλικίας μεταξύ 25 και 34 ετών δηλώνουν ότι είναι χορτοφάγοι ή vegan, γεγονός που ίσως είναι ένας λόγος για τον οποίο οι πωλήσεις φυτικών “κρεάτων” αυξήθηκαν στα ύψη, με τα Impossible και Beyond Burgers να διατίθενται παντού.
Ωστόσο, μερικοί από τους πιο στοχαστικούς ανθρώπους που όλοι γνωρίζουμε βρίσκουν τρόπους να μην δώσουν καμία σκέψη στα προβλήματα της κτηνοτροφίας.
Σύμφωνα με τον διευθυντή έρευνας του Project Drawdown – μια μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στη μοντελοποίηση λύσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής – «η υιοθέτηση φυτικής διατροφής είναι η πιο σημαντική συμβολή που μπορεί να έχει κάθε άτομο στην άμεση αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, στην προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας».
Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ενδιαφερόμαστε για τα ζώα ή και τα αγαπάμε ενώ συνεχίζουμε να τρώμε κρέας.
Το διατροφικό σύστημα στο οποίο βασίζουμε τον δυτικό πολιτισμό είναι γεμάτο με δυστυχία. Τα σύγχρονα κοτόπουλα έχουν τροποποιηθεί τόσο γενετικά, ώστε το σώμα τους να έχει γίνει φυλακή πόνου, ακόμα κι αν ανοίξουμε τα κλουβιά τους. Οι γαλοπούλες εκτρέφονται για να είναι τόσο παχύσαρκες που δεν μπορούν να αναπαραχθούν χωρίς τεχνητή γονιμοποίηση. Οι μητρικές αγελάδες αποχωρίζονται τα μοσχάρια τους σε λιγότερες από 48 ώρες αφότου γεννήσουν, με αποτέλεσμα την οξεία δυσφορία που μπορούμε να ακούσουμε στους θρήνους τους και να μετρήσουμε εμπειρικά μέσω της κορτιζόλης στο σώμα τους.
Καμία ετικέτα ή πιστοποίηση «ελευθέρας βοσκής» δεν μπορεί να αποφύγει τέτοια είδους σκληρότητα. Ωστόσο, ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων αισθάνεται το αναπόφευκτο της επικείμενης αλλαγής. Τελικά δεν χρειαζόμαστε κανέναν ακτιβιστή για τα δικαιώματα των ζώων για να μας αφυπνίσει. Πρέπει απλώς να ακούσουμε την καρδιά μας και να αναρωτηθούμε πώς είναι δυνατόν να αγαπάμε τα ζώα όταν πληρώνουμε για την δυστυχία και τον θάνατο τους?
Δεν μπορούμε να προστατευτούμε από πανδημίες ενώ συνεχίζουμε να τρώμε κρέας.
Μεγάλη προσοχή έχει δοθεί στις υγρές αγορές, αλλά οι εργοστασιακές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις είναι o πιο σημαντικός χώρος αναπαραγωγής πανδημιών. Περαιτέρω, τρεις στις τέσσερις νέες ή αναδυόμενες μολυσματικές ασθένειες είναι ζωονοσογόνοι – αποτέλεσμα της σπασμένης σχέσης μας με τα ζώα.
Είναι αυτονόητο ότι θέλουμε να είμαστε ασφαλείς. Ξέρουμε πώς να κάνουμε τους εαυτούς μας ασφαλέστερους. Αλλά το να θέλεις και να γνωρίζεις δεν είναι αρκετό.
Δεν μπορούμε να νοιαζόμαστε για την καλή υγεία μας ενώ συνεχίζουμε να τρώμε κρέας.
Δεν χρειαζόμαστε ζωικές πρωτεΐνες; ΌΧΙ.
Μπορούμε να ζήσουμε μεγαλύτερες και υγιέστερες ζωές χωρίς αυτές. Οι κρεατοφάγοι ενήλικες καταναλώνουν περίπου 200% περισσότερο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης πρωτεΐνης – συμπεριλαμβανομένων των χορτοφάγων, που καταναλώνουν 70% περισσότερο από ό, τι χρειάζονται. Τα άτομα που ακολουθούν δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζωικές πρωτεΐνες είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και νεφρική ανεπάρκεια. Οι βίγκαν στην πραγματικότητα ζουν πιο υγιείς, μακρύτερες και πιο ευτυχισμένες ζωές.
Επομένως, πόσο εγωιστής και αδιάφορος τελικά μπορεί να είναι κάποιος που για την “γεύση και ευκολία” του συνεχίζει να τρώει ζωικά προϊόντα? Ή μήπως είναι απλώς άγνοια της επικίνδυνης κατάστασης που έχει εισέλθει η ανθρωπότητα και ο πλανήτης μας, λόγω αυτής της κρεατοφαγικής συμπεριφοράς???