
Εδώ και χρόνια, έχουμε καταστρέψει εν γνώσει μας τον πλανήτη μας για χάρη μιας πρωτεϊνικής προτίμησης. Τώρα, στέλνουμε τους ανθρώπους αλλά και τα ζώα στο θάνατο τους. Τα τελευταία γεγονότα σηματοδοτούν το ναδίρ της ολοένα και πιο απάνθρωπης βιομηχανίας κρέατος.
Ο αριθμός των εργαζομένων στα σφαγεία που έχουν ήδη πεθάνει φέτος, μόνο στην Αμερική, είναι ισοδύναμος με τον αριθμό των στρατιωτών που πέθαναν ετησίως σε μάχες στο Αφγανιστάν τα τελευταία πέντε χρόνια. Ένα στρατιωτικό προσωπικό που διακινδυνεύει τη ζωή τους για την χώρα του είναι ένα γεγονός. Πώς φτάσαμε όμως στον παραλογισμό του να απαιτούνε από τους πολίτες να διακινδυνεύουν τη ζωή τους για χάρη ενός συγκεκριμένου φαγητού;
Πώς αφήσαμε την κτηνοτροφία να επιβάλει την εκμετάλλευση των εργαζομένων και την μετατροπή ψυχών σε πριονίδι?
Εργαζόμενοι με πάνες
Σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας των ΗΠΑ, η βιομηχανία κρέατος υπήρξε από καιρό η πιο επικίνδυνη «κατοχή» του έθνους. Δεν είναι μόνο η φύση της εργασίας. Υπάρχει συστημική αδιαφορία για την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που εργάζονται στη βιομηχανία κρέατος. Μια εις βάθος έκθεση της Oxfam τεκμηριώνει ότι, για χρόνια, οι εργαζόμενοι σε εργοστάσια σφαγής των ΗΠΑ – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χειρίζονται οι Tyson Foods, Sanderson Farms, Perdue και Pilgrim’s Pride – συνήθως φορούν πάνες ενηλίκων ή απλά ουρούν πάνω τους επειδή τα διαλείμματα για τις βασικές τους ανάγκες απαγορεύονται.
Συχνά αναφερόμαστε σε αυτούς τους υπαλλήλους με αποστροφή και συχνά απορούμε πως μπορούν και κάνουν μια τόσο αιμοβόρα και βίαιη εργασία. Η απάντηση είναι μια: από έσχατη ανάγκη.
Βιομηχανία κρέατος: απάνθρωπη εκμετάλλευση των εργαζομένων
Η βιομηχανία κρέατος εκμεταλλεύεται ανελλιπώς τους εργαζομένους, που εξαρτώνται πάρα πολύ από τη δουλειά τους και αναγκάζονται να δέχονται και οι ίδιοι την κακοποίηση. Αλλά η ανθρωποκτονία είναι ένα νέο επίπεδο κακίας. Επίσης, η άποψη ότι το κρέας είναι «απαραίτητο» ενώ παράλληλα τα σχολεία, οι χειρουργικές επεμβάσεις και οι κηδείες ματαιώθηκαν, φαντάζει το λιγότερο παρανοϊκή, ενώ επιλέγουν να την αποκαλούν «γενναία» πράξη από τους εργαζομένους.
Δεν είναι «γενναίο» ένα άτομο να συνεχίσει να εργάζεται όταν δεν έχει τρόπο να ταΐσει την οικογένειά του διαφορετικά. Το να το λέμε γενναίο είναι τόσο υποτιμητικό, και μια μέθοδος κάλυψης της ενοχής μας για τους ανθρώπους που εξαναγκάζονται σε αυτές τις καταστάσεις. Ανθρώπους που στην πλειοψηφία εργάζονται παράνομα αλλά με την ανοχή και εν γνώση του κράτους. Ανθρώπους που σπάνια δικαιούνται αναρρωτική άδεια μετ’αποδοχών. Εργαζόμενους που δεν μπορούν να καταφύγουν στη δικαιοσύνη και να διεκδικήσουν βασικά εργατικά δικαιώματα ή να καταγγείλουν βίαιες συμπεριφορές προς αυτούς, καθότι είναι παράνομα στη χώρα και θα συλληφθούν και απελαστούν.
Εταιρείες όπως η Tyson Foods επινόησαν ένα επιχειρηματικό μοντέλο που απαιτεί περιβαλλοντική καταστροφή, εκμετάλλευση εργαζομένων, σκληρότητα προς τα ζώα και συνθήκες που δημιουργούν «νέους» ιούς. Από τα 16 στελέχη νέων ιών της γρίπης τα οποία τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχουν αναγνωρίσει ως το μεγαλύτερο μέλημα, όλα εκτός από δύο μετατράπηκαν σε ανθρώπινους ιούς σε εμπορικές πτηνοτροφικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.