COVID-19: Νέα στοιχεία αποδεικνύουν την σύνδεση κτηνοτροφίας και κορωνοϊού

Σύνδεση κτηνοτροφίας και COVID19 κορωνοϊού coronavirus

Υπάρχουν ισχυρισμοί στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, ότι αν δεν τρώγαμε κρέας δεν θα υπήρχε Covid-19. Νέα δεδομένα επαληθεύουν αυτό τον ισχυρισμό και αποδεικνύουν την σύνδεση της κτηνοτροφίας με τον ζωονόσο θανατηφόρο κορωνοϊό.

Στις 15 Μαρτίου, ο Ed Winters, ο οποίος είναι περισσότερο γνωστός με το όνομα “Earthling Ed” στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, έκανε μια ανάρτηση στο λογαριασμό του στο Instagram, δηλώνοντας ότι ο “COVID-19 προκλήθηκε από την κατανάλωση ζώων”. “Η νέα πανδημία του κορωναϊού δεν θα είχε ξεκινήσει αν δεν εκμεταλλευόμασταν και δεν τρώγαμε ζώα”, γράφει ο Winters.
Η θέση αυτή απαριθμεί αρκετές άλλες ασθένειες που έφθασαν σε επίπεδα επιδημίας ή πανδημίας και υποστηρίζει ότι “αυτό που όλες αυτές οι ασθένειες έχουν κοινό, είναι ότι ξεκίνησαν εξαιτίας της εκμετάλλευσής των ζώων”. Το κείμενο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι “ο COVID-19 δεν θα υπήρχε αν ο κόσμος ήταν βίγκαν. Η προσωπική σας επιλογή να τρώτε ζώα επηρεάζει κάθε ζωντανό ον σε αυτόν τον πλανήτη.”
Η δημοσίευση αυτή, η οποία είχε λάβει περισσότερες από 66.000 προβολές και 3.000 σχόλια στο λογαριασμό Instagram του Winters, μεταφέρθηκε στο @cowspiracy, έναν άλλο λογαριασμό Instagram, όπου επίσης έγινε viral..
Είναι ενδιαφέρον ότι τα σχόλιά του παρεμποδίστηκαν από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης ως “εν μέρει ψευδή”.

Τώρα εμφανίζονται νέα στοιχεία και οι ισχυρισμοί αποδεικνύονται αληθινοί. Έχουμε πλέον ισχυρά στοιχεία ότι ο τρόπος παραγωγής του κρέατος – και όχι μόνο στην Κίνα – συνέβαλε στην εμφάνιση και εξάπλωση του Covid-19.

Ξεκινώντας τη δεκαετία του 1990, στο πλαίσιο του οικονομικού μετασχηματισμού της, η Κίνα αύξησε τα συστήματα παραγωγής τροφίμων σε βιομηχανική κλίμακα. Ο αυξανόμενος πληθυσμός που ωθείται σε προηγουμένως ανενόχλητα οικοσυστήματα, συνέβαλε στον αυξανόμενο αριθμό ζωονόσων – ανθρώπινων λοιμώξεων ζωικής προέλευσης – τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτό έχει τεκμηριωθεί για παράδειγμα για τον Έμπολα και τον HIV. Αλλά πίσω από αυτή τη μετατόπιση υπήρξε μια άλλη, σχετικά με τον τρόπο που παράγεται η τροφή. Τα σύγχρονα μοντέλα αγροτικών επιχειρήσεων συμβάλλουν στην εμφάνιση ζωονόσων.

Πάρτε για παράδειγμα τη γρίπη. Η γρίπη είναι μια ασθένεια που θεωρείται ότι έχει υψηλό πανδημικό δυναμικό, έχοντας προκαλέσει περίπου 15 πανδημίες τα τελευταία 500 χρόνια. “Υπάρχει σαφέστατα μία σύνδεση μεταξύ της αυξανόμενης εμφάνισης ιών που προκαλούν γρίπη των πτηνών και των εντατικών συστημάτων παραγωγής πουλερικών”, λέει ο επιδημιολόγος Marius Gilbert του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βρυξελλών (Université Libre de Bruxelles) στο Βέλγιο.

Οι λόγοι, πολλοί από τους οποίους τεκμηριώθηκαν στο βιβλίο του Wallace (2016), Big Farms Make Big Flu, περιλαμβάνουν τον συνωστισμό υπό τον οποίο τα κοτόπουλα, οι γαλοπούλες ή άλλα πουλερικά φυλάσσονται στα εργοστάσια και το γεγονός ότι τα πουλιά σε μια φάρμα είναι γενετικοί κλώνοι το ένα του άλλου – που έχουν επιλεγεί εδώ και δεκαετίες για επιθυμητά χαρακτηριστικά, όπως το άπαχο κρέας. Αν ένας ιός εισέλθει σε ένα τέτοιο κοπάδι, μπορεί να το διαπεράσει, χωρίς να συναντήσει καμία αντίσταση από τη μορφή γενετικών παραλλαγών που θα εμπόδιζαν την εξάπλωσή του. Τόσο οι πειραματικοί χειρισμοί όσο και οι έρευνες στον πραγματικό κόσμο έχουν δείξει ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της τοξικότητας του ιού. Αν στη συνέχεια μεταδοθεί σε ανθρώπους, τότε θα έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα.

Η Κίνα είναι ένας από τους σημαντικότερους εξαγωγείς πουλερικών στον κόσμο, αλλά η βιομηχανία πουλερικών της δεν ανήκει εξ ολοκλήρου στην Κίνα. Μετά την ύφεση του 2008, για παράδειγμα, η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs με έδρα τη Νέα Υόρκη διαφοροποίησε τις μετοχές της και μεταφέρθηκε σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στην Κίνα. Επομένως, αν και η Κίνα έχει ένα μερίδιο ευθύνης για το γεγονός της διασποράς, ωστόσο δεν είναι η μόνη. Γι ‘αυτό, όταν πρόκειται για τον εντοπισμό των αιτιών της ασθένειας, απλά “ακολουθήστε τα χρήματα”.

Δυστυχώς δεν βλέπουν όλοι την άμεση σχέση μεταξύ της κτηνοτροφίας και των νέων και επικίνδυνων μορφών γρίπης. Η γρίπη μεταλλάσσεται διαρκώς – γι ‘αυτό το εμβόλιο εποχικής γρίπης πρέπει να εκσυγχρονίζεται κάθε χρόνο – αλλά μεταλλάσσεται με διαφορετικούς ρυθμούς και σε διαφορετικούς ‘οικοδεσπότες’.

Είναι πιθανό – αν και δεν είναι βέβαιο – ότι η γρίπη έγινε για πρώτη φορά ασθένεια των ανθρώπων, μετά τις κινεζικές εξημερωμένες πάπιες πριν από 4.000 χρόνια – τραβώντας αυτή την κοινότητα ζώων σε ανθρώπινες κοινότητες για πρώτη φορά. Αλλά οι άνθρωποι μπορούν επίσης να κολλήσουν τη γρίπη από τους χοίρους, όπως επίσης και να την μεταδώσουν στους χοίρους – ένα άλλο ζώο που έχουμε ζήσει μαζί για χιλιετίες.

Οι άνθρωποι έχουν διαμορφώσει αυτές τις σχέσεις ξενιστή-νοσούντα, μέσω της κατάχρησης της γης και των άλλων ειδών ζώων. Το μέγεθος του ανθρώπινου πληθυσμού σήμερα σημαίνει ότι στον 21ο αιώνα, το κάνουμε αυτό σε μια πρωτοφανή κλίμακα.

Ο ιός του αναπαραγωγικού και αναπνευστικού συνδρόμου των χοίρων (PRRS), μια ασθένεια των χοίρων που περιγράφηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του 1980, έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε κοπάδια ανά τον κόσμο και τα στελέχη που εντοπίστηκαν πρόσφατα στην Κίνα είναι πιο μολυσματικά από τα πρώτα της Αμερικής. Μια μελέτη του 2015 που πραγματοποίησε η Martha Nelson από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των Η.Π.Α. και συνεργάτες της, καθόρισε τις γενετικές επιπτώσεις των ιών της γρίπης των χοίρων και διαπίστωσε ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ – οι μεγαλύτεροι παγκόσμιοι εξαγωγείς χοίρων – είναι επίσης οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς της γρίπης των χοίρων.

Μπορεί λοιπόν ορισμένα από τα σχόλια που συνδέουν την κτηνοτροφία με τον κορωναϊό να μπλοκάρονται ως “εν μέρει ψευδή”, αλλά οι ισχυρισμοί είναι επίσης εν μέρει αληθείς και οι αποδείξεις γεγονός.
Είναι σαφές ότι για να αποφευχθεί ή τουλάχιστον να επιβραδυνθεί η εμφάνιση νέων ζωονόσων, όπως ισχυρίστηκαν οι Lyle Fearnley και Christos Lynteris, πρέπει να κοιτάξουμε πολύ πίσω από την αγορά ζωικών προϊόντων, στον τρόπο με τον οποίο παράγονται τα τρόφιμά μας σε παγκόσμιο επίπεδο.

‘Παρόλο που ίσως τώρα δεν μπορούμε να το αισθανθούμε’, λέει ο καταξιωμένος βιολόγος Rob Wallace, ‘είμαστε τυχεροί με τον Sars-CoV-2. Φαίνεται να είναι πολύ λιγότερο θανατηφόρος ιός από τον H7N9 – ο οποίος σκοτώνει περίπου το ένα τρίτο αυτών που μολύνει – ή από τον H5N1, ο οποίος σκοτώνει ακόμα περισσότερους. Αυτό μας δίνει την ευκαιρία να αμφισβητήσουμε τις επιλογές του τρόπου διατροφής μας – γιατί το κοτόπουλο δεν μπορεί να είναι φθηνό εάν κοστίζει ένα εκατομμύριο ζωές – και να ψηφίζουμε πολιτικούς που κατέχουν αγροτικές επιχειρήσεις με υψηλότερα πρότυπα οικολογικής, κοινωνικής και επιδημιολογικής βιωσιμότητας.’ ‘Ας ελπίσουμε’, λέει, ‘ότι αυτό θα αλλάξει τις αντιλήψεις μας για τη γεωργική παραγωγή, τη χρήση της γης και τη διατήρηση της’.

Η αλήθεια

Το μάρκετινγκ

Βιγκανισμός στην κούνια
Κατσίκες βγαίνουν βόλτα ενώ οι άνθρωποι είναι σε καραντίνα λόγω του Covid-19

διαβάστε επίσης στο VeganWorld.gr

error: Content is protected !!