
Ένα ποτήρι γάλα ζωικής προέλευσης παράγει σχεδόν τριπλάσια αέρια θερμοκηπίου από οποιοδήποτε γάλα φυτικής προέλευσης. Αλλά οι vegan επιλογές έχουν τα δικά τους μειονεκτήματα.
Για τους περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους vegan καταναλωτές, οι ειδήσεις δεν είναι τόσο ευχάριστες: το γάλα αμυγδάλου, το δημοφιλές υποκατάστατο ζωικού γάλακτος, είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για τις μέλισσες. Πρόσφατη έρευνα σχετικά με τη σχέση μεταξύ της βιομηχανοποιημένης παραγωγής γάλα αμυγδάλου στην Καλιφόρνια και των 50 δισεκατομμυρίων θανάτων εμπορικών μελισσών δημιούργησε ένα μεγάλο buzz. Η ευρέως διαδεδομένη ιστορία προκάλεσε μία πρωταρχική ερώτηση στους vegan καταναλωτές: “Τι πρέπει να πίνουμε έναντι αυτού?”
Πρόκειται για ένα ακανθώδες ζήτημα και οι εμπειρογνώμονες για την αειφορία των τροφίμων είναι απρόθυμοι να προτείνουν ξεκάθαρα ένα γάλα φυτικής προέλευσης ως το καλύτερο, επειδή όλα έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.
Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα φυτικών γαλάτων
Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Όλες οι εναλλακτικές λύσεις γάλακτος είναι πολύ καλύτερες για τον πλανήτη από ό, τι τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μια μελέτη του 2018 από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έδειξε ότι η παραγωγή ενός ποτηριού ζωικού γάλακτος έχει ως αποτέλεσμα περίπου τρεις φορές περισσότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από οποιοδήποτε φυτικό γάλα και καταναλώνει εννέα φορές περισσότερη γη από οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική επιλογή γάλακτος.
Τα φυτικά γάλατα μπορούν, ωστόσο, να έχουν μια σκοτεινή πλευρά, όπως κάθε καλλιέργεια όταν παράγεται σε μαζικές ποσότητες. Είναι σημαντικό να ερευνήσουμε όχι μόνο εάν καλλιεργούνται χρησιμοποιώντας οργανικές μεθόδους, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η κάθε καλλιέργεια επηρεάζει τους ανθρώπους και τα εγγενή ενδιαιτήματα, το αποτύπωμα άνθρακα και τη χρήση νερού.

Γάλα Καρύδας: η απόλυτη τραγωδία
Επειδή οι κοκοφοίνικες αναπτύσσονται μόνο σε τροπικά κλίματα, η πίεση για την κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης προκαλεί εκμετάλλευση των εργαζομένων και καταστροφή τροπικών δασών. “Η καρύδα είναι η απόλυτη τραγωδία και με κάνει λυπεί πραγματικά το γεγονός”, δήλωσε πρόσφατα ο Isaac Emery, σύμβουλος διατροφικής βιωσιμότητας. “Λατρεύω το μαγείρεμα με γάλα καρύδας αλλά δεν αισθάνομαι καλά με την αγορά προϊόντων καρύδας. Οι αγρότες στην Ινδονησία πρέπει να μεγαλώνουν τα τρόφιμα τους για να τρέφουν τις οικογένειές τους αντί να πληρούν τις διεθνείς απαιτήσεις ».
Σύμφωνα με έρευνα των New York Times, μεταξύ του 2007 και του 2014, τα τροπικά δάση στην Ινδονησία μειώθηκαν δραστικά, με ρυθμό τριών στρεμμάτων ανά λεπτό, για να ανοίξουν δρόμους για την φύτευση κοκοφοίνικα. Για να αποφύγετε τη στήριξη μη βιώσιμων πρακτικών, επιλέξτε προϊόντα καρύδας που είναι πιστοποιημένα δίκαιου εμπορίου (Fair Trade).

Γάλα Αμυγδάλου: κακό για τις μέλισσες
Ενώ τα αμύγδαλα καταλαμβάνουν μικρότερες ποσότητες γεωργικών εκτάσεων σε σύγκριση με άλλες καλλιέργειες που καλλιεργούνται για το γάλα, το όφελος αυτό επισκιάζεται από τις αρνητικές επιπτώσεις της καλλιέργειας αμυγδάλων στις ΗΠΑ. Συγκεντρώνεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην κενή κοιλάδα της Καλιφόρνιας. Τα αμύγδαλα είναι η μεγαλύτερη καλλιέργεια ειδικών στις ΗΠΑ και οι οπωρώνες καλύπτουν μια περιοχή του μεγέθους του Delaware.
Τα αμύγδαλα απαιτούν περισσότερο νερό από οποιαδήποτε άλλη γαλακτοκομική εναλλακτική λύση, καταναλώνονται 130 pints νερού για να παραχθεί ένα μόνο ποτήρι γάλα αμυγδάλου, σύμφωνα με τη μελέτη της Οξφόρδης. Η ικανοποίηση των συνεχών απαιτήσεων για μεγαλύτερες καλλιέργειες αμυγδάλου θέτει επίσης μη βιώσιμες πιέσεις στους αμερικανούς εμπορικούς μελισσοκόμους. Σχεδόν το 70% των εμπορικών μελισσών στις ΗΠΑ συντάσσονται κάθε άνοιξη για να επικονιάζουν αμύγδαλα. Πέρυσι, ένας αριθμός ρεκόρ, δηλαδή πάνω από το ένα τρίτο, πέθανε από το τέλος της σεζόν ως αποτέλεσμα αυτών των πιέσεων και άλλων περιβαλλοντικών απειλών. (δείτε πιο πρόσφατο άρθρο όπου σύμφωνα με νέες πληροφορίες οι ισχυρισμοί ότι τα αμύγδαλα σκοτώνουν τις μέλισσες είναι παραπλανητικοί.)
Γάλα Ρυζιού: ο νεροπότης
Παρόλο που το γάλα ρυζιού είναι γνωστό ως φθηνή και ευρέως διαθέσιμη εναλλακτική λύση φυτικού γάλακτος, προσφέρει ελάχιστα διατροφικά ή περιβαλλοντικά οφέλη σε σύγκριση με άλλες επιλογές.
Το γάλα ρυζιού απαιτεί εντατική χρήση νερού, σύμφωνα με τη μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, συν το ότι παράγει περισσότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από οποιοδήποτε άλλο φυτικό γάλα. Η εκτροφή βακτηρίων σε ορυζώνες αντλεί μεθάνιο στην ατμόσφαιρα και μεγάλες ποσότητες λιπασμάτων ρυπαίνουν τις οδούς.
Γάλα Φουντουκιού: στα πάνω του
Για τους καταναλωτές που επιθυμούν τη θρεπτικότητα και την γεύση του γάλακτος από ξηρούς καρπούς, αλλά χωρίς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της καλλιέργειας αμυγδάλων, το φουντούκι είναι ένα ανερχόμενο αστέρι. Όπως όλοι οι ξηροί καρποί, τα φουντούκια αναπτύσσονται σε δέντρα που αντλούν άνθρακα από την ατμόσφαιρα και συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου αντί να αυξάνουν το φαινόμενο. Τα φουντούκια είναι περιβαλλοντικά ανώτερα από τα αμύγδαλα, επειδή είναι επικονιασμένα από τον άνεμο και όχι από εμπορικές μέλισσες. Επίσης, αναπτύσσονται σε υγρό κλίμα, όπως στο βορειοδυτικό Ειρηνικό, όπου το νερό είναι πιο άφθονο.

Γάλα Κάνναβης και Λιναριού: οι νέοι υποψήφιοι
Ένας άλλος τρόπος για να εξασφαλιστούν βιώσιμες επιλογές είναι να επιλέξουμε “εξειδικευμένες καλλιέργειες” όπως κάνναβη και λινάρι. Αυτές καλλιεργούνται σε σχετικά μικρές ποσότητες στο βόρειο ημισφαίριο, γεγονός που τις καθιστά πιο φιλικές προς το περιβάλλον σε σύγκριση με μια επιχείρηση μονοκαλλιέργειας. Και τα δύο φυτά παράγουν σπόρους που δημιουργούν γάλα πλούσιο σε πρωτεΐνες και υγιή λιπαρά.

Γάλα Σόγιας: ξανά στα πάνω της
Σύμφωνα με τη μελέτη της Οξφόρδης, το γάλα σόγιας είναι ο κοινός νικητής της κλίμακας βιωσιμότητας. Επιπλέον, η σόγια είναι το μοναδικό φυτικό γάλα που προσεγγίζει σχεδόν την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες συγκρίσιμη με εκείνη των γαλακτοκομικών προϊόντων. Ήταν η εναλλακτική λύση πολύ πριν το γάλα αμυγδάλου γίνει στη μόδα – αλλά στη συνέχεια η σόγια έπεσε σε δημοτικότητα.
“Η σόγια έχει σχετικά υψηλή συγκέντρωση ορισμένων ορμονών που είναι παρόμοιες με τις ορμόνες του ανθρώπου και οι άνθρωποι έχουν φρικάρει γι ‘αυτό”, λέει ο Emery. “Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι θα έπρεπε να καταναλώσουμε μια απίστευτα μεγάλη ποσότητα γάλακτος σόγιας και tofu για να παρουσιάσουμε κάποιο πρόβλημα”. Πρόσφατες μελέτες έχουν αντίθετα βρει ότι μια μέτρια ποσότητα σόγιας είναι υγιεινή, ειδικά για τις γυναίκες.
Το πρωταρχικό περιβαλλοντικό μειονέκτημα με το γάλα σόγιας είναι ότι οι σπόροι σόγιας καλλιεργούνται σε τεράστιες ποσότητες σε όλο τον κόσμο για να εκτρέφουν τα ζώα για την παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Μεγάλες εκτάσεις τροπικού δάσους στον Αμαζόνιο έχουν καεί για να κάνουν χώρο για την καλλιέργεια σόγιας. Για αυτό είναι σημαντικό να διαβάζουμε πάνω στη συσκευασία την προέλευση του γάλακτος και να προσπαθούμε να επιλέγουμε αξιόπιστες εταιρείες.
Γάλα Βρώμης: ο ταπεινός ήρωας
«Είμαι ενθουσιασμένος με την αύξηση της δημοτικότητας του γάλακτος βρώμης», λέει η Liz Specht, αναπληρώτρια διευθύντρια του κέντρου επιστήμης και τεχνολογίας του Good Food Institute, ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που προωθεί τη φυτική διατροφή. “Το γάλα βρώμης ανταποκρίνεται πολύ καλά σε όλες τις μετρήσεις βιωσιμότητας.” Επίσης: “Αμφιβάλλω ιδιαίτερα για το ότι θα υπάρξουν ακούσιες περιβαλλοντικές συνέπειες που θα μπορούσαν να προκύψουν όταν η κλίμακα της χρήσης γάλακτος βρώμης γίνει ευρύτερη”.
Σύμφωνα με την Bloomberg Business, οι λιανικές πωλήσεις γάλακτος βρώμης στις ΗΠΑ αυξήθηκαν από 4,4 εκατομμύρια δολάρια το 2017, σε 29 εκατομμύρια δολάρια το 2019, ξεπερνώντας το γάλα αμυγδάλου ως την ταχύτερα αναπτυσσόμενη γαλακτοκομική εναλλακτική επιλογή. Αλλά σε αντίθεση με τα αμύγδαλα, υπάρχει ήδη αρκετή βρώμη για χρήση. “Αυτή τη στιγμή, το 50-90% της παγκόσμιας παραγωγής βρώμης εισέρχεται σε ζωοτροφές”, λέει ο Specht, “έτσι υπάρχει μια τεράστια υπάρχουσα έκταση στην οποία μπορούμε με ασφάλεια να πάρουμε το μερίδιό μας, χωρίς να μετακινήσουμε “βελόνα” στην όλη παραγωγή”.
Η βρώμη αναπτύσσεται σε πιο ψυχρά κλίματα, όπως στις ΗΠΑ και τον Καναδά, και συνεπώς δεν συνδέονται με την αποψίλωση των δασών στις αναπτυσσόμενες χώρες. Το μόνο μειονέκτημα με αυτή τη νέα και χωρίς ενοχές επιλογή είναι ότι οι μεγαλύτερη ποσότητα βρώμης προέρχεται από μαζικής παραγωγής, μονοκαλλιέργειες όπου ψεκάζονται με το φυτοφάρμακο Roundup ακριβώς πριν από τη συγκομιδή. Μια μελέτη της περιβαλλοντικής ομάδας εργασίας διαπίστωσε ότι το glyphosate, το ενεργό συστατικό του Roundup και ένα πιθανό καρκινογόνο, σε όλα τα τρόφιμα που δοκιμάστηκαν, περιείχαν συμβατικά καλλιεργημένη βρώμη και ακόμη και το ένα τρίτο των προϊόντων που παρασκευάζονται με βιολογική βρώμη.
Συμπέρασμα: “as long as it’s not dairy”
Τόσο ο Emery όσο και η Specht υπογραμμίζουν ότι, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για καρύδα, σόγια ή βρώμη, οι καταναλωτές πρέπει να πίνουν όποιο φυτικό γάλα είναι πιο ελκυστικό για αυτούς και να μην φοβούνται τις αδυναμίες βιωσιμότητας, οι οποίες είναι μεταβαλλόμενες σε σύγκριση με τις περιβαλλοντικές ζημιές από τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
“Πιείτε ό, τι θέλετε,”as long as it’s not dairy”, λέει ο Emery. “Εάν επιλέγετε φυτικό γάλα αντί για ζωικό γάλα, έχετε ήδη αντιμετωπίσει τα περισσότερα από τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλεί η κατανάλωση γαλακτοκομικών”.
Πηγή The Guardian
Διάβασε επίσης