
Η βιομηχανία αυγών είναι από τις χειρότερες, αν όχι η χειρότερη, όσον αφορά τα δικαιώματα των ζώων.
Η Γαλλία πρόκειται να καταστεί μια από τις πρώτες χώρες που θα απαγορεύσει τη μαζική άλεση αρσενικών νεοσσών, ως μέρος των μεταρρυθμίσεων για την καλή διαβίωση των ζώων.
Υπολογίζεται ότι 7 δισεκατομμύρια αρσενικά κοτόπουλα θανατώνονται κάθε χρόνο, λίγα λεπτά μετά την εκκόλαψή τους και την αναγνώριση φύλου.
Οι κόκορες είναι γενικά ανεπιθύμητοι στην πτηνοτροφία επειδή δεν δίνουν αβγά και το κρέας τους έχει περιορισμένη ζήτηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα αρσενικά κοτόπουλα συνθλίβονται μέχρι θανάτου ή οδηγούνται σε περιστρεφόμενους βιομηχανικούς καταστροφείς. Τα ματωμένα υπολείμματα χρησιμοποιούνται στη συνέχεια ως ζωοτροφή. Πολλά από αυτά τα αβοήθητα ζώα είναι ζωντανά κατά την διαδικασία που ονομάζεται “maceration” ή “grinding”, ενώ άλλα πεθαίνουν από ηλεκτροφόρα εργαλεία, σε θαλάμους αερίων ή από ασφυξία μέσα σε πλαστικές σακούλες.

Ευτυχώς, αρκετές χώρες λαμβάνουν τώρα μέτρα για να αποτρέψουν αυτή την απεχθή δολοφονία, θέτοντας απαγορεύσεις σε αυτές τις πρακτικές. Η Γαλλία μετά την Ελβετία προστίθεται σε αυτές τις χώρες. Ένα άλλο θετικό βήμα προς τα εμπρός για την καλή διαβίωση των ζώων στη Γαλλία είναι η ανακοίνωση, ότι η χώρα θα απαγορεύσει τον ευνουχισμό αρσενικών χοιριδίων χωρίς αναισθησία.
Εντούτοις, οι ακτιβιστές των δικαιωμάτων αντιδρούν καθότι οι απαγορεύσεις καλύπτουν μόνο ένα μικρο μέρος και δεν φθάνουν αρκετά για να βελτιώσουν τη ζωή των εκτρεφόμενων ζώων και να σταματησουν την βια προς αυτά. Η αγγλική ομάδα Compassion in World Farming (CIWF) δηλώνει ότι η Γαλλία πρέπει να σταματήσει εντελώς τον βάρβαρο ευνουχισμό των χοιριδίων. Επίσης έχει επικρίνει την γαλλική κυβέρνηση επειδή δεν ανακοίνωσε την απαγόρευση των κλωβοστοιχίων, όπου οι κότες ζουν σε τρομερά άθλιες συνθήκες. Η γαλλική ομάδα L214 συμφωνεί με το CIWF, λέγοντας ότι οι απαγορεύσεις δεν φθάνουν αρκετά για να σταματήσουν τα δεινά αυτών των ζώων, αναφέροντας: “Δεν υπάρχει τίποτα νέο για τις συνθήκες σφαγής ούτε για το πώς θα βγούμε από την εντατική κτηνοτροφία”.
Δείτε επίσης